Η “καθαρότητα” της εξόδου καθορίζει την κάλπη

736

Η «καθαρή έξοδος» τελικά δεν θα είναι και τόσο καθαρή, καθώς ο πρόεδρος του Εurogroup Mάριο Σεντένο επιβεβαίωσε ότι και θα υπάρχει εποπτεία και μάλιστα ενισχυμένη με έλεγχο κάθε τρίμηνο και θα συνεχιστεί η εφαρμογή σκληρών μέτρων με τις περικοπές συντάξεων και την κατάργηση του αφορολόγητου.
Ο ίδιος ο κ. Τσακαλώτος, άλλωστε έχει δηλώσει πως οι δανειστές θα ελέγχουν ανά τρίμηνο την ελληνική οικονομία, κάτι που δεν εφαρμόστηκε , όπως θυμίζουν από την Πειραιώς, στις υπόλοιπες χώρες όταν βγήκαν από τα μνημόνια. Όμως, το γεγονός ότι ο επικεφαλής του Eurogroup μιλά για εργαλείο ενισχυμένης εποπτείας σημαίνει ότι πρόκειται για ειδικού τύπου μηχανισμό, που δεν έχει προηγούμενο στην Ευρωζώνη. Ίσως, γι’ αυτό ο κ. Τσακαλώτος φέρεται να είναι υπέρμαχος των εκλογών πριν από το τέλος του έτους.
Πολιτικοί αναλυτές θεωρούν πως η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να θολώσει το μήνυμα της μη καθαρής εξόδου με τη συμφωνία για το τέλος των μνημονίων και μία συμφωνία για το χρέος. Το γεγονός πως στο κυβερνητικό στρατόπεδο δεν δείχνουν σπουδή να υλοποιήσουν τα 88 προαπαιτούμενα, παρά τις δημόσιες παραινέσεις των αρμόδιων στελεχών προς τους υπουργούς, δείχνει πως στην κυβέρνηση δεν θέλουν να κλείσουν άμεσα την αξιολόγηση.
Όπως ανέφερε κορυφαίο στέλεχος της ΝΔ “μοιάζει σαν να θέλουν να σπρώξουν προς τα πίσω την ολοκλήρωση του Μνημονίου για να συναντήσουν κάποια ημερομηνία ή γεγονός”, ανάμεσα στα οποία ίσως είναι η συμφωνία για το χρέος καθώς οι Γερμανοί διαφωνούν με το γαλλικό σχέδιο της αυτοματοποιημένης ελάφρυνσης.
Έτσι, στην κυβέρνηση η ομάδα Τσακαλώτου έχει πιο ανοικτό το σενάριο της πρόωρης προσφυγής στις κάλπες εντός του Φθινοπώρου, εκτός εάν οδηγήσουν στα άκρα την διαπραγμάτευση πριν ολοκληρωθεί το μνημόνιο με στόχο να αποφύγουν τυχόν επιβολή λόγω των αγορών της προληπτικής γραμμής στήριξης.
Ο στενός πυρήνας των επιτελών του κ. Τσίπρα φλερτάρει με την ιδέα της ταυτόχρονης διεξαγωγής ευρωεκλογών και εθνικών εκλογών για να στρέψουν την δυσαρέσκεια στην ευρωπαϊκή κάλπη, κάτι που φαίνεται να προκρίνει και ο πρόεδρος της Βουλής κ. Ν Βούτσης – σύμφωνα με δημόσιες δηλώσεις του – αλλά η εφαρμογή των περικοπών στις συντάξεις θα προκαλέσει σοβαρό πολιτικό πλήγμα.
Πάντως, υπα΄ρχει μεταξύ στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, συζήτηση ή και ελπίδα πως θα μπορέσουν τραβώντας προς τα πίσω τη διαπραγμάτευση, οι περικοπές να μετατεθούν μετά τις εκλογές και ανάμεσα στα επιχειρήματα που ακούγονται, όπως λένε βουλευτές της ΝΔ, είναι για να μην ενισχυθεί η αντιευρωπαϊκή γραμμή στις ευρωεκλογές.
Το σενάριο της καθυστέρησης της διαπραγμάτευσης έχει σημαντικό κόστος για τη χώρα και την οικονομία και αντί να βοηθήσει θα ρίξει φωτιά στο εύφλεκτο καζάνι των spreads, δημιουργώντας αρνητικό περιβάλλον για τη χώρα. Μπορεί ο απώτερος στόχος να είναι η εφαρμογή των σκληρών μέτρων να γίνει από τη ΝΔ ώστε να υποστεί πλήγμα στις ευρωεκλογές, αλλά η χώρα θα έχει χρεωθεί πάλι με δεκάδες δις, όπως το 2015, και θα ξαναχρειάζεται μνημόνιο ή αυξημένη πιστοληπτική γραμμή στήριξης.
Το σενάριο για εκλογές τον Οκτώβριο του 2019, είναι στο τραπέζι των κυβερνητικών επιλογών αλλά μόνο εάν δεν βγει κανένα άλλο σενάριο θα υιοθετηθεί. Όλα είναι ανοικτά για το χρόνο διεξαγωγής των εκλογών αλλά το πρόβλημα είναι πως δημιουργείται ζήτημα για τη χώρα και η κυβέρνηση δεν δείχνει να ενδιαφέρεται, επισημαίνουν στη Πειραιώς, η οποία με τις εσωκομματικές εκλογές, στοχεύει στην κινητοποίηση των μελών της και σε μια πιο δυναμική συσπείρωση.