today-is-a-good-day
20.1 C
Athens

“Ο ΣΥΡΙΖΑ επιδιώκει χάος” λέει η Ν.Δ. για τον εκλογικό νόμο

Τερτίπια με τη Β’ Αθηνών για να φέρουν από την πίσω πόρτα άμεσα την απλή αναλογική και να κόψουν το δρόμο της ΝΔ προς την κυβέρνηση αδιαφορώντας για τα προβλήματα που θα προκαλέσουν στην οικονομία και στη χώρα παίζουν στον ΣΥΡΙΖΑ, όπως εκτιμούν στην Πειραιώς.

“Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να ανακόψει την πορεία της ΝΔ και μαζί με τη δική του κατρακύλα θέλει να συμπαρασύσει τη χώρα δημιουργώντας συνθήκες ακυβερνησίας” λένε στη ΝΔ, υπενθυμίζοντας ότι σε ανύποπτο πολιτικό χρόνο, όταν δεν ήταν κοντά οι εκλογές, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε καλέσει τον ΣΥΡΙΖΑ να ψηφίσει την κατάτμηση της Β Αθηνών και της Περιφέρειας Αττικής και το είχε απορρίψει.
“Το παιχνίδι τους είναι απροκάλυπτα μικροκομματικό και η ΝΔ δεν θα παίξει με τη χώρα, ούτε με τέτοια ζητήματα” λένε στην Πειραιώς καθώς είναι γνωστή η θέση ότι ο εκλογικός νόμος μπορεί να αλλάζει σε χρόνο με απόσταση από τις εκλογές. Έτσι, ενώ η ΝΔ συμφωνεί επί της αρχής με την κατάτμηση δεν πρόκειται να την υποστηρίξει καθώς διαβλέπει πρόθεση της κυβέρνησης να αναζητήσει εκ νέου συμμαχίες για να συγκεντρώσει 200 ψήφους ώστε να μπορεί να εφαρμοστεί η απλή αναλογική από τις αμέσως επόμενες εκλογές. Με δεδομένη τη θέση της ΝΔ και το γεγονός ότι το ΚΚΕ αρνείται την κατάτμηση απαιτείται σύσσωμο το ΠΑΣΟΚ για να μην συγκεντρωθούν οι 200 ψήφοι.
Όμως στη ΝΔ διαβλέπουν και απόπειρα λεηλάτησης και διάσπασης των δυνάμεων που απαρτίζουν το ΚΙΝΑΛ. Θεωρούν, πως απώτερος στόχος του κ. Τσίπρα είναι να δημιουργήσει πίεση στην Φώφη Γεννηματά από δυνάμεις που συμφωνούν με την απλή αναλογική και την κατάτμηση της Β’ Αθηνών. Άλλωστε, θα προσπαθήσει να δείξει ότι η κ. Γεννηματά δεν το εννοούσε ότι έλεγε οτι καταψηφίζει την απλή αναλογική επειδή δεν “σπάει” η Β Αθηνών. Αν και δεν έχει εκφραστεί θετικά για το συγκεκριμένο θέμα, στην Πειραιώς κοιτάζουν καχύποπτα τον Στ. Θεοδωράκη λόγω των διαφοροποιημένων απόψεων που διατυπώνει σε πολλά ζητήματα.
Επιπλέον κάποιοι φοβούνται πως είναι πιθανόν να προτείνουν μείωση του ορίου για την είσοδο στη Βουλή για να αποτελέσει το ”τυράκι” και να απελευθερώσει δυνάμεις αλλά και να φέρει περισσότερες ψήφους, αδιαφορώντας κυνικά για εθνικά και οικονομικά προβλήματα που θα δημιουργηθούν με την είσοδο στη Βουλή τυχόν νέων τοπικών κομμάτων με εθνικιστικές επιρροές και πολυδιάσπασης που δεν θα επιτρέπει τη δημιουργία κυβέρνησης με ανυπολόγιστες συνέπειες για την οικονομία της χώρας.
Η ΝΔ προειδοποιεί πως οι κινήσεις του ΣΥΡΙΖΑ αποτελούν ομολογία της αποδρομής στην οποία βρίσκεται και πως οι πολίτες αντιλαμβάνονται τα τερτίπια του. Το ζήτημα είναι να αντέξει την πίεση το ΚΙΝΑΛ, λένε, στη ΝΔ και σημειώνουν πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει δεσμευθεί να συνεργαστεί με τα κόμματα μετά τις εκλογές και να φέρει ένα νέο σύστημα που θα εξασφαλίζει την διακυβέρνηση και θα προχωρά σε αλλαγές όπως η κατάτμηση των μεγάλων εκλογικών περιφερειών.
Έτσι, η ΝΔ δεν πρόκειται να δώσει χείρα βοηθείας στην κυβέρνηση στο θέμα της κατάτμησης της καταγγέλλοντας τα εκλογικά παιχνίδια του ΣΥΡΙΖΑ και επιχειρώντας να ανακόψει το «φλερτ» του ΣΥΡΙΖΑ προς το ΚΙΝΑΛ και την πίεση να κρατά η κ. Γεννηματά ίσες αποστάσεις και από τη ΝΔ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ