today-is-a-good-day
22.1 C
Athens

Independent: όχι στην επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα

Την ώρα που πληθαίνουν διεθνώς οι φωνές που ζητούν την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα, ο Independent, επιμένει στην άποψη ότι η θέση τους είναι και πρέπει να παραμείνει στο Βρετανικό μουσείο.
Αφορμή για την εκ νέου επιχειρηματολογία υπέρ της παραμονής των γλυπτών στη Βρετανία, είναι η έκθεση με έργα του Ωγκύστ Ροντέν που φιλοξενείται δίπλα σε αρχαιοελληνικά, τα οποία ενέπνευσαν τον Γάλλο γλύπτη.
Σύμφωνα λοιπόν με την λογική του συντάκτη του άρθρου της βρετανικής εφημερίδας, “η νέα έκθεση του Ροντέν στο Βρετανικό Μουσείο αποδεικνύει ότι τα Ελγίνεια Μάρμαρα πρέπει να παραμείνουν στη Βρετανία. Μόνο στη Βρετανία καλλιτέχνες σαν τον Ροντέν μπόρεσαν να τα δουν και να τα εκτιμήσουν”.
Ένα άλλο επιχείρημά του είναι ότι τα Γλυπτά δεν θα μπορέσουν ποτέ να επιστρέψουν στον Παρθενώνα, παρά μόνο στο Μουσείο της Ακρόπολης, “οπότε γιατί να μη μείνουν στη Βρετανία όπου μπορούν να τα δουν πολύ περισσότεροι επισκέπτες”.
Και το αποκορύφωμα: “Τα Γλυπτά αυτά έχουν γίνει κάτι περισσότερο από ένα κομμάτι ελληνικής κληρονομιάς. Τώρα είναι σύμβολα του παγκόσμιου πολιτισμού που δείχνουν τι μπορεί να πετύχει ο άνθρωπος με τη σχεδόν θεϊκή, πνευματική του γαλήνη”.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ