today-is-a-good-day
22.2 C
Athens

Ύποπτη τροπολογία ελέγχου των προσλήψεων

Γράφει ο Σωτήρης Κούκκιος.

Ξαφνικά (όπως πάντα), σε ένα άσχετο νομοσχέδιο (όπως πάντα), έρχεται μια τροπολογία που ανοίγει παράθυρο σε προσλήψεις απευθείας από την Γενική Γραμματεία Διαχείρισης Κοινοτικών και Άλλων Πόρων του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Μα πως;

Προσέξτε: από το 1994 με τον νόμο 2190 και στο άρθρο 14 που προέβλεπε ποιες κατηγορίες προσλήψεων ΕΞΑΙΡΟΥΝΤΑΙ από το σύστημα των προσλήψεων του δημοσίου, υπήρχε η παράγραφος 2 και το σημείο ιθ (που είχε προστεθεί και τροποποιηθεί με μια σειρά διατάξεων : άρθρο 1Ν.3812/2009,ΦΕΚ Α 234/28.12.2009 και με την περ.2 τηςυποπαρ.ΙΔ.1. της παρ.ΙΔ του άρθρου πρώτου του Ν.4152/2013,ΦΕΚ Α 107/9.5.2013 που τροποποιήθηκε με το ν.4368/2016 και την παρ.3 του άρθρου 91 του ν.4461/2017). Το σημειο ‘ιθ έλεγε λοιπόν :

ιθ΄Το προσωπικό που προσλαμβάνεται σε Δήμους, Περιφέρειες ή άλλες δημόσιες υπηρεσίες σε εκτέλεση Προγράμματος Κοινωφελούς Χαρακτήρα / απασχόλησης ομάδων ανέργων, που καταρτίζεται από τον ΟΑΕΔ.

Σε ένα άσχετο, λοιπόν,  νομοσχέδιο που ιδρύει ένα νέο φορέα Αναπλάσεων στο πολεοδομικό συγκρότημα των Αθηνών, που έχει εμπνευστεί και το εισηγείται το  Υπουργείο του κ. Σπίρτζη, έρχεται εσπευσμένα με τροπολογία το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και προσθέτει την τροποποίηση της διάταξης που λέει :

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Προσέξτε λοιπόν την διαφορά : μέχρι τώρα με ένα αντικειμενικό σύστημα μορίων που είχε καταρτίσει η κυβέρνηση Σαμαρά (και για να λέμε την αλήθεια ένας μεγάλος αριθμός ανέργων βρήκε μια 5μηνη απασχόληση) και που λειτουργούσε με την εποπτεία του ΟΑΕΔ (με ένα πολυπρόσωπο Δ.Σ.), έρχεται η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ να προσθέσει το ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΟ όργανο του ΓΓ Διαχείρισης που προσέξτε δεν θέλει μόνο να σχεδιάζει και να καταρτίζει προγράμματα (που άντε να πούμε ότι έχει την φοβερή τεχνογνωσία να το κάνει) αλλά του δίνει την δυνατότητα και ΝΑ ΥΛΟΠΟΙΕΙ!

Τι σημαίνει αυτό; προσλήψεις πλέον δεν θα κάνει ο Δήμος, η Περιφέρεια ή άλλη δημόσια υπηρεσία, αλλά ο ίδιος ο ΟΑΕΔ και η ΓΓ που θα τοποθετεί το προσωπικό που η ΙΔΙΑ ΠΡΟΣΛΑΜΒΑΝΕΙ οπουδήποτε στο δημόσιο!

Και μην μου πείτε ότι πιστέψατε ότι αυτή η διεύρυνση αντικειμένου του ΟΑΕΔ και της ΓΓ γίνεται γιατί “επαναφέρει στο προσκήνιο τον ρόλο που διαδραματίζει η παραπάνω ΓΓ” ;

Αυτό που φαίνεται (όχι μόνο σε αυτή την περίπτωση), η διαμάχη διαφορετικών ομάδων, φραξιών, παραγόντων και μη, να διαχειριστούν εναγωνίως κονδύλια της ΕΕ, του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων και όποιου άλλου πόρου μπορούν να εκμεταλλευτούν.

Μήπως όμως πλησιάζουν εκλογές;

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ