today-is-a-good-day
17 C
Athens

Απολογισμός της 15ης Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου

Επιτυχημένη, πάνδημη, ενδιαφέρουσα, αισθητικά αναβαθμισμένη , Διεθνής, ιδιαίτερα συμμετοχική ειδικά σε συζητήσεις για σύγχρονα πολιτικο-κοινωνικά ζητήματα (τα οποία και συγκέντρωσαν το μεγαλύτερο ενδιαφέρον του κοινού) η 15η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου που ολοκληρώθηκε την Κυριακή το βράδυ στη Θεσσαλονίκη.

“ Εγιναν σημαντικά βήματα προόδου σε σχέση με πέρσι, όσον αφορά την ανανέωση του ενδιαφέροντος συμμετοχής των ξένων συγγραφέων και εκδοτών και στη συνέχιση οργάνωσης συζητήσεων -διαλέξεων για σύγχρονα θέματα (“ Δημοκρατία στον 21ο αιώνα”, “ Προσφυγική εμπειρία” κ.α) , που δεν συζητιούνται ευρέως στη δημόσια σφαίρα. Είναι εμφανής επίσης και η αισθητική αναβάθμιση της Έκθεσης σε αρχιτεκτονικό και γραφιστικό επίπεδο” έλεγε επιχειρώντας έναν απολογισμό της φετινής διοργάνωσης, ο διευθυντής της ΔΕΒΘ Μανώλης Πιμπλής, λίγες ώρες προτού ολοκληρωθεί η διοργάνωση με τον μεγαλύτερο αριθμό εκδηλώσεων (ξεπέρασαν τις 500 οι συζητήσεις, παρουσιάσεις βιβλίων κ.α) .

“ Ανοιχτά” ωστόσο -και παρά την κοινή ομολογία επιτυχίας της έκθεσης τόσο σε οργανωτικό όσο και σε συμμετοχικό επίπεδο (από τους αναγνώστες-”καταναλωτές” και τους “ παραγωγούς” (συγγραφείς , εκδότες, ανθρώπους του πνευματικού κόσμου και του βιβλίου ) παραμένουν σειρά ζητημάτων με σημαντικότερα -όπως επισήμανε και ο αντιπρόεδρος του εκ των διοργανωτών φορέα , Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού Ηλίας Νικολακόπουλος – τα ζητήματα της χρηματοδότησης για τις επόμενες διοργανώσεις (Είναι εξασφαλισμένη μέσω των κονδυλίων ΕΣΠΑ Κεντρικής Μακεδονίας μόνο η χρηματοδότηση της επόμενης έκθεσης -αυτής του 2019) αλλά και η υλοποίηση από πλευράς κυβέρνησης της (από πέρσι και δια στόματος υπουργού Πολιτισμού κ.Κονιόρδου) για σύσταση νέου ανεξάρτητου φορέα -στα χνάρια του παλιού ΕΚΕΒΙ – που θα αναλάβει τη διοργάνωση της έκθεσης και το σύνολο των ζητημάτων του βιβλίου στη χώρα.

Έτσι, αν και οι διοργανωτές κατάφεραν ήδη να ορίσουν τις ..ημερομηνίες διεξαγωγής της επόμενης- 16ης Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου (θα πραγματοποιηθεί από τις 9-12 Μαΐου του 2019 – 15 μέρες πριν από τις ήδη προγραμματισμένες ευρωεκλογές ) , η 17η έκθεση (αυτή του 2020) βρίσκεται σε οικονομική εκκρεμότητα (οι διοργανωτές βρίσκονται ήδη σε αναζήτηση οικονομικών πόρων είτε μέσω του νέου ΕΣΠΑ -όπως “ δεσμεύτηκε” το βράδυ των εγκαινίων ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας κ.Τζιτζικώστας, είτε με την εξασφάλιση και νέων χορηγών).

Σημαντική οικονομική (και όχι μόνο ) ενίσχυση , έδωσε στη φετινή διοργάνωση η Βουλή των Ελλήνων (με χορηγία ύψους 25.000 ευρώ ) αλλά και την παρουσία του προέδρου της Βουλής Νίκου Βούτση (τέλεσε τα εγκαίνια και περιηγήθηκε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον στα περίπτερα) καθώς και η “ Αττικό Μετρό” (χορηγία 5.000 ευρώ).

Ζητούμενο ωστόσο της ομολογουμένως επιτυχημένης διοργάνωσης παραμένει η σύνδεση της έκθεσης με την πόλη και όχι απλώς η “ φιλοξενία” της σ αυτή που αποτελεί επίσης – σύμφωνα με τους διοργανωτές έναν από τους στόχους των διοργανωτών. (ΕΙΠ, Hellexpo-ΔΕΘ, Δήμος Θεσσαλονίκης).

Παρούσα επί δύο μέρες στην Διεθνή Έκθεση Βιβλίου όπου και περιηγήθηκε όλα σχεδόν τα περίπτερα και συνομίλησε με πολλούς από τους συμμετέχοντες ήταν η υπουργός Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου που έφτασε στη Θεσσαλονίκη την επόμενη των εγκαινίων (από την Λέσβο όπου βρισκόταν για το περιφερειακό συνέδριο της περιοχής) .

Παρόντες σε πολλές από τις εκδηλώσεις -συζητήσεις -αφιερώματα , παρουσιάσεις βιβλίων κ.α της 15ης ΔΕΒ -πέραν της θεσμικής παρουσίας των εγκαινίων , ήταν πολλοί πολιτικοί (υπουργοί, βουλευτές -κυβερνητικοί παράγοντες) .

Η τιμώμενη χώρα -ή η γλώσσα (όπως ιδιαίτερα επιτυχημένα αποφασίστηκε φέτος με την τιμώμενη “ Γαλλοφωνία” – ειδικά σε μια πόλη με μακρόχρονη παράδοση στη γαλλοφωνία όπως η Θεσσαλονίκη) της επόμενης -16ης – διοργάνωσης (9-12 Μαΐου 2019) θα ανακοινωθεί σύντομα όπως διαβεβαίωναν οι διοργανωτές.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ