today-is-a-good-day
20.1 C
Athens

25 εκ. κέρδη από την παράνομη πώληση αντικαρκινικών φαρμάκων

Γιατροί, νοσηλευτές και φαρμακοποιοί στο κύκλωμα

21 άτομα από 22 έως και 70 ετών, μεταξύ των οποίων γιατροί, φαρμακοποιοί και νοσηλεύτριες, έχουν συλληφθεί ως μέλη του κυκλώματος που διακινούσε διεθνώς παράνομα ακριβά φάρμακα, κυρίως θεραπείας του καρκίνου.
Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στην εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών και ασκήθηκε σε βάρος τους ποινική δίωξη για σειρά κακουργηματικών πράξεων, όπως συγκρότηση, ένταξη και διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, απάτη από κοινού και κατ’ εξακολούθηση με περιουσιακό όφελος, υπεξαίρεση, νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα κ.α.
Η δράση της σπείρας, τα κέρδη της οποίας ξεπερνούν τα 25 εκατομμύρια ευρώ, με ζημία για το δημόσιο μεγαλύτερη των 10 εκατομμυρίων, ξεκίνησε το 2013, από τους τρεις «εγκεφάλους» της 57, 64 και 70 ετών σήμερα. Το σχέδιο ήταν απλό. Σε συνεργασία με γιατρούς, νοσηλευτές και φαρμακοποιούς αποκτούσαν τα πανάκριβα φάρμακα, που ήταν αποκλειστικά για νοσοκομειακή χρήση, με παράνομες και εικονικές συνταγογραφήσεις και στη συνέχεια τα μεταπωλούσαν είτε σε συνεργαζόμενα φαρμακεία είτε στο εξωτερικό.
Η αποκάλυψη για τη δράση του κυκλώματος, που εξάρθρωσε η Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας έπειτα από έρευνες και μεγάλη επιχείρηση σε Αττική και Μεσολόγγι έχει προκαλέσει σάλο, με τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών και την Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου να ζητούν την παραδειγματική τιμωρία των εμπλεκομένων.
Ο ΙΣΑ ζητά να αποδοθούν ευθύνες και στη διοίκηση του νοσοκομείου στην οποία διαπιστώθηκε ότι δρούσε το κύκλωμα, καθώς όπως επισημαίνει, παρά το ότι τα τελευταία χρόνια παρουσιάζονταν συχνά ελλείψεις σε αντικαρκινικά φάρμακα και αναβάλλονταν οι θεραπείες των ασθενών, η διοίκηση δεν προέβη στους απαραίτητους ελέγχους και δεν έλαβε μέτρα.
Η Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου εκφράζει την οργή και τον αποτροπιασμό της. Χαρακτηρίζει ανοχύρωτο το Σύστημα Υγείας, ενώ αφήνει αιχμές και εναντίον του υπουργείου Υγείας επισημαίνοντας την ελλειμματική του επόπτευση σε διαδικασίες εσωτερικού ελέγχου και διαπίστευσης της ποιότητας των υπηρεσιών υγείας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ