today-is-a-good-day
14.7 C
Athens

Το Ιραν προειδοποιεί τις ΗΠΑ για το πυρηνικό του πρόγραμμα

Ο Ιρανός πρόεδρος Χασάν Ροχανί δήλωσε σήμερα ότι οι ΗΠΑ θα μετανιώσουν, αν αποφασίσουν να αποχωρήσουν από τη διεθνή συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, ενώ πρόσθεσε ότι η Τεχεράνη θα αντισταθεί σθεναρά στις αμερικανικές προσπάθειες να περιορίσει την επιρροή της στη Μέση Ανατολή.

«Αν θέλουν να διασφαλίσουν ότι δεν επιδιώκουμε την απόκτηση πυρηνικής βόμβας, έχουμε πει επανειλημμένα ότι δεν το επιδιώκουμε και δεν θα το επιδιώξουμε (…), αλλά αν επιθυμούν να αποδυναμώσουν το Ιράν και να περιορίσουν την επιρροή του είτε στην περιοχή είτε διεθνώς, το Ιράν θα αντισταθεί σθεναρά», τόνισε ο Ροχανί σε ομιλία του που μεταδόθηκε απευθείας από την κρατική τηλεόραση.

Από την πλευρά του ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ προειδοποίησε ότι η «έντονη αντίδραση της Τεχεράνης στην παραβίαση της συμφωνίας για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα δεν θα είναι ευχάριστη για την Αμερική».

Μάλιστα ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών Μπαχράμ Κασεμί επεσήμανε ότι οι ΗΠΑ θα πληρώσουν βαρύ τίμημα, αν αποσυρθούν από τη συμφωνία, εξηγώντας ότι δεν υπάρχει κάποια νέα μεταξύ του Ιράν και της Ευρώπης για τον περιορισμό της επιρροής της Τεχεράνης στην περιφέρεια.

Ωστόσο ο Κασεμί υπογράμμισε ότι το Ιράν δεν θα παραβιάσει πρώτο τη συμφωνία.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ