today-is-a-good-day
14.5 C
Athens

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η 15η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου

Επιτυχημένη, πάνδημη, ενδιαφέρουσα, αισθητικά αναβαθμισμένη , Διεθνής, ιδιαίτερα συμμετοχική ειδικά σε συζητήσεις για σύγχρονα πολιτικο-κοινωνικά ζητήματα (τα οποία και συγκέντρωσαν το μεγαλύτερο ενδιαφέρον του κοινού) η 15η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου ολοκληρώνεται απόψε στη Θεσσαλονίκη.

“Εγιναν σημαντικά βήματα προόδου σε σχέση με πέρσι, όσον αφορά την ανανέωση του ενδιαφέροντος συμμετοχής των ξένων συγγραφέων και εκδοτών και στη συνέχιση οργάνωσης συζητήσεων -διαλέξεων για σύγχρονα θέματα (“Δημοκρατία στον 21ο αιώνα”, “Προσφυγική εμπειρία” κ.α) , που δεν συζητιούνται ευρέως στη δημόσια σφαίρα. Είναι εμφανής επίσης και η αισθητική αναβάθμιση της Έκθεσης σε αρχιτεκτονικό και γραφιστικό επίπεδο” έλεγε επιχειρώντας έναν απολογισμό της φετινής διοργάνωσης, ο διευθυντής της ΔΕΒΘ Μανώλης Πιμπλής, λίγες ώρες προτού ολοκληρωθεί η διοργάνωση με τον μεγαλύτερο αριθμό εκδηλώσεων (ξεπέρασαν τις 500 οι συζητήσεις, παρουσιάσεις βιβλίων κ.α) .

“Ανοιχτά” ωστόσο -και παρά την κοινή ομολογία επιτυχίας της έκθεσης τόσο σε οργανωτικό όσο και σε συμμετοχικό επίπεδο (από τους αναγνώστες-”καταναλωτές” και τους “παραγωγούς” (συγγραφείς , εκδότες, ανθρώπους του πνευματικού κόσμου και του βιβλίου ) παραμένουν σειρά ζητημάτων με σημαντικότερα -όπως επισήμανε και ο αντιπρόεδρος του εκ των διοργανωτών φορέα , Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού Ηλίας Νικολακόπουλος – τα ζητήματα της χρηματοδότησης για τις επόμενες διοργανώσεις (Είναι εξασφαλισμένη μέσω των κονδυλίων ΕΣΠΑ Κεντρικής Μακεδονίας μόνο η χρηματοδότηση της επόμενης έκθεσης -αυτής του 2019) αλλά και η υλοποίηση από πλευράς κυβέρνησης της (από πέρσι και δια στόματος υπουργού Πολιτισμού κ.Κονιόρδου) για σύσταση νέου ανεξάρτητου φορέα -στα χνάρια του παλιού ΕΚΕΒΙ – που θα αναλάβει τη διοργάνωση της έκθεσης και το σύνολο των ζητημάτων του βιβλίου στη χώρα.

Έτσι, αν και οι διοργανωτές κατάφεραν ήδη να ορίσουν τις ..ημερομηνίες διεξαγωγής της επόμενης- 16ης Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου (θα πραγματοποιηθεί από τις 9-12 Μαΐου του 2019 – 15 μέρες πριν από τις ήδη προγραμματισμένες ευρωεκλογές ) , η 17η έκθεση (αυτή του 2020) βρίσκεται σε οικονομική εκκρεμότητα (οι διοργανωτές βρίσκονται ήδη σε αναζήτηση οικονομικών πόρων είτε μέσω του νέου ΕΣΠΑ -όπως “δεσμεύτηκε” το βράδυ των εγκαινίων ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας κ.Τζιτζικώστας, είτε με την εξασφάλιση και νέων χορηγών).

Σημαντική οικονομική (και όχι μόνο ) ενίσχυση , έδωσε στη φετινή διοργάνωση η Βουλή των Ελλήνων (με χορηγία ύψους 25.000 ευρώ ) αλλά και την παρουσία του προέδρου της Βουλής Νίκου Βούτση (τέλεσε τα εγκαίνια και περιηγήθηκε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον στα περίπτερα) καθώς και η “Αττικό Μετρό” (χορηγία 5.000 ευρώ).

Ζητούμενο ωστόσο της ομολογουμένως επιτυχημένης διοργάνωσης παραμένει η σύνδεση της έκθεσης με την πόλη και όχι απλώς η “φιλοξενία” της σ αυτή που αποτελεί επίσης – σύμφωνα με τους διοργανωτές έναν από τους στόχους των διοργανωτών. (ΕΙΠ, Hellexpo-ΔΕΘ, Δήμος Θεσσαλονίκης).

Παρούσα επί δύο μέρες στην Διεθνή Έκθεση Βιβλίου όπου και περιηγήθηκε όλα σχεδόν τα περίπτερα και συνομίλησε με πολλούς από τους συμμετέχοντες ήταν η υπουργός Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου που έφτασε στη Θεσσαλονίκη την επόμενη των εγκαινίων (από την Λέσβο όπου βρισκόταν για το περιφερειακό συνέδριο της περιοχής) .

Παρόντες σε πολλές από τις εκδηλώσεις -συζητήσεις -αφιερώματα , παρουσιάσεις βιβλίων κ.α της 15ης ΔΕΒ -πέραν της θεσμικής παρουσίας των εγκαινίων , ήταν πολλοί πολιτικοί (υπουργοί, βουλευτές -κυβερνητικοί παράγοντες) .

Η τιμώμενη χώρα -ή η γλώσσα (όπως ιδιαίτερα επιτυχημένα αποφασίστηκε φέτος με την τιμώμενη “Γαλλοφωνία” – ειδικά σε μια πόλη με μακρόχρονη παράδοση στη γαλλοφωνία όπως η Θεσσαλονίκη) της επόμενης -16ης – διοργάνωσης (9-12 Μαΐου 2019) θα ανακοινωθεί σύντομα όπως διαβεβαίωναν οι διοργανωτές.

SourceΑΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ