today-is-a-good-day
17.1 C
Athens

«Άουσβιτς: Έλληνες – Αριθμός Μελλοθανάτου»

Στην παρουσίαση του βιβλίου του Γεώργιου Πηλιχού, «Άουσβιτς: Έλληνες – Αριθμός Μελλοθανάτου», η οποία πραγματοποιήθηκε στο Ελληνικό Σπίτι στο Παρίσι, υπό την ευθύνη του Γραφείου Τύπου και Επικοινωνίας της χώρας μας στη Γαλλία, συμμετείχε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Γιώργος Φλωρεντής, εκπροσωπώντας τον υπουργό ΨΗΠΤΕ, Νίκο Παππά.

Ο Γιώργος Φλωρεντής, αφού μετέφερε το χαιρετισμό του Νίκου Παππά, ανέφερε για το βιβλίο: «Το μνημειακό αυτό βιβλίο μάς κάνει κοινωνούς μιας άλογης και άδικης εξόντωσης, μιας φρίκης την οποία εξιστορούν οι ίδιοι οι μάρτυρες. Οι μνήμες από το Άουσβιτς, Εβραίων και Χριστιανών, αλλά πρώτα από όλα Ελλήνων, αποτελούν ένα μοναδικό απόσπασμα Ιστορίας για το λαό μας», συμπληρώνοντας ότι «όσο ο ρατσισμός και το μίσος προσπαθούν να αποκτήσουν, παντού στον κόσμο, φωνή και πάλι, δεν θα πρέπει να ξεχνάμε το παρελθόν. Και με βάση αυτό να προχωρούμε στο μέλλον. Ποτέ δεν πρόκειται να ξεχάσουμε».

Ο συγγραφέας του βιβλίου, Γεώργιος Πηλιχός, σημείωσε χαρακτηριστικά ότι «το έργο, που δημιούργησα, επιχειρεί να δείξει τι μπορεί να κάνει ένας άνθρωπος σε έναν άλλον άνθρωπο. Θα αποτελούσε παγίδα το να δημιουργήσω ένα βιβλίο για να δείξω μόνο τι έκαναν οι ναζί στους Εβραίους».

Ο κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης, ο ειδικός γραμματέας Πολιτιστικής και Θρησκευτικής Διπλωματίας του υπουργείου Εξωτερικών, Δρ. Ευστάθιος Λιανός-Λιάντης, αναφέρθηκε στη δομή του βιβλίου του Γιώργου Πηλιχού, στα στοιχεία που παρουσιάζονται για τα τάγματα θανάτου, στο Άουσβιτς και την οργανωτική του λειτουργία του, στα έγγραφα για την «Τελική Λύση», στα αρχεία με τα στοιχεία των θυμάτων. Επεσήμανε ότι «σύμφωνα με τα αρχεία του Άουσβιτς, έφτασαν εκεί, 55.577 άνθρωποι από διάφορες περιοχές της χώρας. Από αυτούς, 42.561 θανατώθηκαν αμέσως μόλις έφτασαν στο στρατόπεδο. Από τους 13.016 που κρίθηκαν ικανοί για δουλειά επέζησαν γύρω στους 1.800, όπως δείχνουν οι αριθμοί εισαγωγής και οι αριθμοί βραχίονα που έδωσε το στρατόπεδο».

Την παρουσίαση του βιβλίου παρακολούθησαν εκπρόσωποι των διπλωματικών αρχών της Ελλάδας και Κύπρου στη Γαλλία, Γάλλοι βουλευτές, εκπρόσωποι της ακαδημαϊκής και πανεπιστημιακής κοινότητας, μέλη της ελληνικής, κυπριακής και εβραϊκής κοινότητας, πρόεδροι εβραϊκών συλλόγων στη Γαλλία, μέλη του Αντιπροσωπευτικού Συμβουλίου των Εβραϊκών Θεσμών στη Γαλλία (CRIF), καθώς και Έλληνες και Γάλλοι δημοσιογράφοι.

Στο πλαίσιο της επίσκεψής του στο Παρίσι, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου ΨΗΠΤΕ, Γιώργος Φλωρεντής, συναντήθηκε με την Σέτα Θεοδωρίδου, Πρόεδρο Εκτελεστικού Γραφείου της Ελληνικής Κοινότητας Παρισίου και Περιχώρων, στα γραφεία της Κοινότητας και συζήτησαν το έργο και τις δράσεις της Κοινότητας καθώς και τα θέματα, που απασχολούν τον οργανισμό.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ