today-is-a-good-day
22.1 C
Athens

Drones μπορούν να φυτέψουν 100.000 δέντρα σε μία μέρα

Έως και 100.000 δέντρα μέσα σε μόλις μία ημέρα θα μπορούν να φυτεύουν μία «παρέα» από drones σε συνεργασία με ελάχιστους χειριστές (ένας για κάθε 6 drones). H αγγλική εταιρεία καινοτομίας BioCarbon Engineering υπόσχεται πως η σωστή συνεργασία ανθρώπων και drones μπορεί να αποτελέσει τη λύση στη μελλοντική φύτευση, κυρίως δέντρων. Αν και προς το παρόν οι δοκιμές αφορούν την δενδροφύτευση δασών οι επιστήμονες τονίζουν ότι μπορεί να επεκταθεί και στις καλλιέργειες οπορωφόρων μειώνοντας έτσι το κόστος εργασίας αλλά και τον χρόνο που απαιτεί αυτή η διαδικασία για έναν αγρότη.

Με δισεκατομμύρια δένδρα να κόβονται κάθε χρόνο, σύμφωνα με το Δίκτυο Δράσης για τα Τροπικά Δάση, η τεχνική αυτή μπορεί να αποτελέσει και τη λύση στην αποψίλωση των δασών. Όπως δηλώνουν οι υπεύθυνοι της εταιρίας στόχος της εταιρίας είναι να απαλλάξουν τους ανθρώπους από την επίπονη και χρονοβόρα διαδικασία του φυτεύματος δέντρων και να δρουν μόνο ως χειριστές των drones.

Η ιδέα φύτευσης από αέρος δεν είναι καινούργια καθώς πολλές φορές έχει εφαρμοστεί με τη χρήση ελικοπτέρων. Οι υψηλές ταχύτητες όμως των συγκεκριμένων οχημάτων οδηγούσε σε καταστροφή των σπόρων σε μεγάλο ποσοστό κάνοντας τη μέθοδο μη αποδοτική.

Προς το παρόν, η εταιρεία δοκιμάζει την τεχνική στις ορεινές περιοχές της Μυανμάρ που τα τελευταία χρόνια έχει υποστεί μεγάλη και ανεξέλεγκτη απώλεια δέντρων λόγω της γεωργίας, της υλοτομίας και των υδατοκαλλιεργείων.

Όπως υπολογίζει το Διεθνές ίδρυμα περιβάλλοντος Worldview στις συγκεκριμένες εκτάσεις έχει αφανιστεί τα τελευταία 30 χρόνια από 75 έως 85% των δέντρων. Εκεί που πλεονεκτεί η φύτευση δέντρων με drones είναι ότι τα συγκεκριμένα μηχανήματα μπορούν να φτάσουν και να εναποθέσουν τους σπόρους σε δύσβατα και δύσκολα προσβάσιμα σημεία από των άνθρωπο.

Για τη διασφάλιση της μεγαλύτερης επιτυχίας της τεχνικής, πριν τη διαδικασία της φύτευσης, άλλα drones πετούν πάνω από τις συγκεκριμένες εκτάσεις πραγματοποιώντας χαρτογράφηση του εδάφους και έτσι εν συνεχεία οι χειριστές θα γνωρίζουν που και πόση ποσότητα σπόρων θα πρέπει να απελευθερώσουν. Έτσι δε θα χάνετε πολύτιμος σπόρος σε κανάλια, ρυάκια, βράχους, δρόμους και άλλες μη καλλιεργήσιμες περιοχές.
Με την εταιρεία να πραγματοποιεί πτήσεις και φυτεύσεις πιλοτικά από τον Σεπτέμβριο του 2017, οι πρώτες εκτιμήσεις αναφέρουν πως τα drones είναι σε θέση να φυτεύει έως και 100.000 δέντρα την ημέρα. Τα συγκεκριμένα μηχανήματα είναι δέκα φορές ταχύτερα, αλλά και από θέμα κόστους στο μισό από το εργατικό προσωπικό που θα χρειάζονταν για τη διαδικασία φυτεύματος μίας ημέρας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ