today-is-a-good-day
18.6 C
Athens

Στέβια: Μια «γλυκιά» διεθνής εμπορική επιτυχία

“Η ζήτηση είναι τόσο μεγάλη, ώστε θα μπορούσαμε να καλύψουμε όλην τη χώρα με στέβια! Θα μπορούσαμε να πουλήσουμε όλη αυτήν την παραγωγή, η ζήτηση είναι τεράστια”. Mε τη φράση αυτή, ο νεαρός Έλληνας καλλιεργητής, Θόδωρος Κερασίδης, περιγράφει στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων “Πρακτορείο 104,9 FM” πώς ένα από τα πιο περιζήτητα γλυκαντικά συστατικά στον πλανήτη αποτελεί εξαιρετική λύση για την πρωτογενή επιλογή της χώρας.

Αναζητώντας κάποιος τα βασικά στοιχεία πίσω από το φυτό που έχει γίνει γνωστό ως στέβια (σ.σ βοτανικό όνομα Stevia rebaudiana), θα βρει πως είναι είδος με προέλευση από τη Βραζιλία και την Παραγουάη. “Κλειδί” στην παρουσία του στη διατροφή του ανθρώπου είναι η ουσία που ονομάζεται στεβιόζη ή στεβιόλη, ουσία που έχει μεγαλύτερη γλυκαντική δύναμη από την ζάχαρη.

“Είναι ένα προϊόν φυτικό και φυσικά δεν έχει καθόλου θερμίδες, είναι, νομίζω, η νέα γενιά ζάχαρης” συμπληρώνει ο κ. Κερασίδης. Ο νεαρός Έλληνας καλλιεργητής εδώ και μερικά χρόνια, αφού αρχικά εισήγαγε στην Ελλάδα το φυτό, το εξελίσσει με ελληνική τεχνογνωσία σε ό,τι αφορά την καλλιέργειά του. Πλέον, εξάγει τα φυτά αυτά σε συνδυασμό με τις νέες τεχνικές σε χώρες της Αφρικής αλλά και σε χώρες σε όλο τον κόσμο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ