today-is-a-good-day
24 C
Athens

Κάλεσμα Ρουμελιώτη στους μετόχους

Προσωπική επιστολή προς τους χιλιάδες μετόχους της Attica Bank απέστειλε ο πρόεδρος της τράπεζας Παναγιώτης Ρουμελιώτης, ενόψει της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας, ενημερώνοντάς τους για την πορεία της τράπεζας και τους σκοπούς της αύξησης, με την οποία τους ζητάει την στήριξή τους στην κομβική αυτή περίοδο μετεξέλιξής της σε ένα σύγχρονο τραπεζικό ίδρυμα.

«Επικοινωνώ προσωπικά μαζί σας, λόγω του σημαντικού έργου που επιτελείται αυτή τη στιγμή στην τράπεζα και της Αύξησης Μετοχικού Κεφαλαίου, ζητώντας την στήριξή σας. Η έκτακτη γενική συνέλευση της τράπεζας της 22 Δεκεμβρίου 2017 αποφάσισε να προχωρήσει σε αύξηση κεφαλαίου μέχρι του ποσού των 197, 97 εκατ. ευρώ, προκειμένου να αποπληρώσει τις προνομιούχες μετοχές του Δημοσίου και να καλύψει τις νέες αυξημένες ανάγκες που προκύπτουν για όλες τις τράπεζες από την εφαρμογή των νέων λογιστικών προτύπων (IFRS 9), αναφέρει ο κ. Ρουμελιώτης.

Ειδικότερα, όπως επισημαίνει στους μετόχους ο πρόεδρος της τράπεζας με βάση την απόφαση της προαναφερθείσης έκτακτης γενικής συνέλευσης, η Attica Bank προχωρά:

1. Σε ταυτόχρονη μείωση του μετοχικού της κεφαλαίου και αύξηση της ονομαστικής αξίας της μετοχής της με παράλληλη μείωση των μετοχών (reversesplit) σε αναλογία 14,179 μετοχές προς 1 νέα μετοχή, ονομαστικής αξίας εκάστης των νέων μετοχών τα 0,30 ευρώ.

2. Σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου μέσω έκδοσης 659.902.228 νέων μετοχών με δικαίωμα προτίμησης υπέρ των παλαιών μετόχων, σε αναλογία 4 νέες μετοχές για κάθε 1 παλαιά (ενοποιημένη πλέον) μετοχή, με στόχο την άντληση νέων κεφαλαίων, μέχρι του ποσού των 197,97 εκατ. ευρώ. Η τιμή διάθεσης των νέων μετοχών ορίστηκε από την έκτακτη γενικής συνέλευσης της 22-12-17 σε 0,30 ευρώ, η οποία μπορεί να είναι ανώτερη της χρηματιστηριακής τιμής κατά το χρόνο αποκοπής του δικαιώματος προτίμησης και θα είναι κοινή για όλους τους επενδυτές που θα συμμετέχουν στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου.

Οι τυχόν αδιάθετες μετοχές θα διατεθούν από το Διοικητικό Συμβούλιο της Τράπεζας κατά προτεραιότητα, στους υφιστάμενους μετόχους κατά την ημερομηνία αποκοπής του δικαιώματος και μέχρι του ποσοστού συμμετοχής τους στο μετοχικό κεφάλαιο της Τράπεζας, εφόσον αιτηθούν και έχουν ήδη εξασκήσει το σύνολο των υφισταμένων προτιμησιακών δικαιωμάτων τους και εν συνεχεία κατά την κρίση του.

Εφόσον συμμετάσχετε στην ΑΜΚ, είτε για την άσκηση των δικαιωμάτων σας, είτε για την συμμετοχή σας στα τυχόν αδιάθετα, αυτό πρέπει να πραγματοποιηθεί από την 4η Μαΐου μέχρι και την 18η Μαΐου 2018, είτε μέσω του χειριστή των μετοχών σας είτε μέσω του δικτύου καταστημάτων της Attica Bank. Η περίοδος διαπραγμάτευσης δικαιωμάτων στο Χρηματιστήριο Αθηνών αρχίζειαπό την 4η Μαΐου και ολοκληρώνεται την 15η Μαΐου 2018.

Ο κ. Ρουμελιώτης αναφέρει ακόμη ότι «τα κεφάλαια που θα αντλήσει η τράπεζα προορίζονται για την αποπληρωμή του ποσού των 100,2 εκατ. ευρώ των προνομιούχων μετοχών – χωρίς να μειωθεί κάτω από τα αποδεκτά επίπεδα ο Δείκτης Κεφαλαιακής Επάρκειας- αλλά και για την κάλυψη των αυξημένων αναγκών που προκύπτουν από την εφαρμογή των νέων λογιστικών προτύπων (IFRS9) ώστε η Attica Bank να διαθέτει μεγαλύτερη ευελιξία ενόψει αυστηρότερης ευρωπαικής εποπτείας των μικρών τραπεζών.

Σε περίπτωση μερικής κάλυψης της αύξησης, τα κεφάλαια θα χρησιμοποιηθούν αναλογικά και προς τις δύο προαναφερομένες ανάγκες, ενώ για την ολική κάλυψη των προνομιούχων μετοχών μπορεί να γίνει χρήση κεφαλαίων από την έκδοση ομολογιακού δανείου μειωμένης εξασφάλισης».

Τέλος, ο πρόεδρος της τράπεζας γνωρίζοντας ότι οι μέτοχοι στηρίζουν χρόνια την AtticaBank, σε αυτή την ιδιαίτερα σημαντική στροφή της προς την πλήρη εξυγίανσή της και την επιστροφή της στην κερδοφορία, αναφέρει:

«Αγαπητοί μέτοχοι, προσδοκώ στην στήριξη των προσπαθειών μας, προκειμένου η AtticaBank να διέλθει οριστικά τις κρίσιμες περιόδους που έχει διανύσει και να γυρίσει επιτέλους σελίδα».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ