today-is-a-good-day
17.6 C
Athens

Χ. Στεφανάδης: Η καρδιολογία έχει κάνει εκπληκτικές προόδους

Τα τελευταία 50 χρόνια, η καρδιολογία έχει κάνει εκπληκτικές προόδους, τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο καθηγητής Χριστόδουλος Στεφανάδης, και μας συνδέει το χθες με το σήμερα και το αύριο, στην αντιμετώπιση των καρδιαγγειακών νοσημάτων, που κατέχουν την πρώτη θέση στις αιτίες θανάτου παγκοσμίως, με απόλυτα πειστικό τρόπο, αφού ο ίδιος έχει σημαντική συμβολή σε αυτή την πρόοδο ως γιατρός, ερευνητής, καθηγητής καρδιολογίας, αλλά και υπηρετώντας από διοικητική θέση το χώρο της υγείας, ως πρόεδρος του Ευγενίδειου Θεραπευτηρίου.
Σημειώνεται ότι ο κ. Στεφανάδης κατεγράφη ως ο κορυφαίος ερευνητής στην καρδιολογία παγκοσμίως, για την 20ετία 1993-2013, μεταξύ 20.000 ερευνητών, έχοντας τον μεγαλύτερο αριθμό δημοσιεύσεων στον τομέα της κλινικής έρευνας.
Παρά τα εκπληκτικά επιστημονικά επιτεύγματα για την αντιμετώπιση των καρδιαγγειακών νοσημάτων, την κατανόηση των παραγόντων κινδύνου και τις νέες μεθόδους που εφαρμόζονται, τις οποίες δεν στερείται ο Έλληνας ασθενής, δυστυχώς στην πρόληψη δεν έχουμε ικανοποιητικά αποτελέσματα και ο σύγχρονος τρόπος ζωής ευθύνεται για το 80% των πρόωρων θανάτων που θα μπορούσαν να αποφευχθούν με υγιεινή διατροφή, συστηματική φυσική δραστηριότητα και διακοπή του καπνίσματος, επισημαίνει ο κ. Στεφανάδης και αναρωτιέται αν μπορεί να απαγορευτεί το κάπνισμα που είναι βασικός παράγοντας κινδύνου. «Ανταγωνίζεσαι τρόπους διαφήμισης των μεγάλων κολοσσών των εταιρειών της καπνοβιομηχανίας, οι οποίες έχουν τρόπο να συντηρούν την κακή αυτή συνήθεια. Θα φτάσουμε σε μια εποχή βέβαια που θα απαγορευθεί», υπογραμμίζει.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ