today-is-a-good-day
18.9 C
Athens

Αποκαΐδια έγινε και το “erga omnes” για τη Μακεδονία

Οι δεκάδες νεκροί που στοιχειώνουν  τη μοιραία κυβέρνηση Τσίπρα, δεν προσφέρουν την ευκαιρία για ανάδειξη ή συζήτηση άλλων πολιτικών θεμάτων.

Όμως χθες, πέρασε από τη Βουλή των Σκοπίων το ερώτημα του δημοψηφίσματος που θα επισημοποιεί τη συμφωνία του κ. Τσίπρα με τον Σκοπιανό ομόλογό του.

Ξέρετε ποιο είναι; Κρατηθείτε:

 «Είστε υπέρ της ένταξης στο ΝΑΤΟ και την Ε.Ε. και αποδέχεστε τη συμφωνία για το όνομα μεταξύ της “Δημοκρατίας της Μακεδονίας” και της Ελλάδας;»

Συμφωνία της ποιας με ποια;

Είχα την εντύπωση ότι μετά τους πανηγυρισμούς και τις βραβεύσεις Τσίπρα, η λαοπρόβλητη κυβέρνησή μας είχε τουλάχιστον κατορθώσει να εξασφαλίσει το «erga omnes» για το όνομα το οποίο θα ήταν «Βόρεια Μακεδονία». Έτσι έλεγε…

Είναι προφανές ότι διαφωνώ με το όνομα αυτό, γιατί θεωρώ ότι παραδίδει πολιτιστικά χαρακτηριστικά στους Σκοπιανούς τα οποία δεν τους ανήκουν.

Η κυβέρνηση όμως που συμφωνεί και η οποία υπέγραψε και την επαίσχυντη συμφωνία, οφείλει να βγεί τώρα δημοσίως, και να καταγγείλει τους Σκοπιανούς εφόσον τολμήσουν να θέσουν ένα τέτοιο ερώτημα.

Υποτίθεται ότι το Δημοψήφισμα θα γινόταν προκειμένου οι Σκοπιανοί να «αλλάξουν όνομα». Όχι για να ψηφίσουν για το αν συμφωνούν με τη συμφωνία της «Μακεδονίας», επιβεβαιώνοντας δηλαδή με αυτό τον τρόπο ότι το όνομά τους είναι σκέτο «Μακεδονία»

Δυστυχώς το δούλεμα (και) στην υπόθεση αυτή πάει σύννεφο.

Ένας πρωθυπουργός που θα είχε συναίσθηση του ρόλου του, θα είχε ήδη απαιτήσει την ακύρωση του Δημοψηφίσματος. Θα είχε στείλει επιστολή σε ΟΗΕ,  ΝΑΤΟ και Ε.Ε. με την οποία θα απαιτούσε την αλλαγή του ερωτήματος, διαφορετικά δεν θα αποδεχόταν την συμφωνία που ήδη υπέγραψε στις Πρέσπες.

Όμως εδώ μιλάμε για τον κ. Τσίπρα: Που είτε δεν καταλαβαίνει τι ακριβώς γίνεται, είτε καταλαβαίνει πολύ καλά και κάνει για άλλη μια φορά το κορόιδο μήπως και κρύψει στα αποκαΐδια της αποτυχίας του και την παράδοση της Μακεδονίας.

Όμως ας μην ανησυχούμε, υπάρχει ο Καμμένος που (ίσχυρίζεται ότι) μπορεί να αποτέψει άλλη μία εθνική ταπείνωση…

Γιώργος Μουρούτης

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ