today-is-a-good-day
15 C
Athens

Ποιοι φόροι θα μειωθούν έως το 2027 χάρη στον περιορισμό της φοροδιαφυγής – Το όφελος για τους πολίτες

Νέες μειώσεις φόρων έως το 2027 προανήγγειλε χθες ο πρωθυπουργός κατά την τελετή εγκαινίων του νέου κτιρίου της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση βρίσκεται σε διαρκή πόλεμο με τη φοροδιαφυγή. Άλλωστε μέχρι το τέλος της τετραετίας τα έσοδα από τον περιορισμό της φοροδιαφυγής εκτιμάται ότι θα ανέλθουν στα 2,5 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία για τα φορολογικά έσοδα στο εννεάμηνο του 2024,  καταγράφεται υπέρβαση περίπου 2,5 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 1,9 δισ. ευρώ αφορούν τον τρέχοντα προϋπολογισμό και τα  688 εκατ. ευρώ να προέρχονται από μεγαλύτερες εισπράξεις ΦΠΑ, καθώς και από την αύξηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών και τη διασύνδεση των ταμειακών με τα POS.

Σύμφωνα με πληροφορίες, προτεραιότητα θα δοθεί στον φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων, στις ασφαλιστικές εισφορές, τα τεκμήρια διαβίωσης, αλλά και στο τέλος επιτηδεύματος.

Στο πλαίσιο αυτό, επανεξετάζεται ο φορολογικός συντελεστής του 22% για εισοδήματα από 10.001 έως 20.000 ευρώ ώστε να «κλείσει» η ψαλίδα με τον εισαγωγικό συντελεστή του 9% που είναι για εισοδήματα έως 10.000 ευρώ, καθώς οι συντελεστές για μεγαλύτερα εισοδήματα είναι μεν υψηλοί, αλλά κλιμακώνονται ηπιότερα (28%,36% και 44%). Για παράδειγμα αν ο φορολογικός  συντελεστής μειωθεί από το 22% στο 15%, ο φόρος για εισοδήματα από 10.001 έως 20.000 ευρώ θα περιοριστεί από τα 2.200 στα 1.500 ευρώ, με το όφελος για τους φορολογούμενους να αγγίζει τα 700 ευρώ ετησίως ήτοι 50 ευρώ τον μήνα για τους εργαζόμενους που λαμβάνουν 14 μισθούς.

Σε ό,τι αφορά στις ασφαλιστικές εισφορές, σχεδιάζεται και νέα μείωση κατά 0,5% έως το 2027, καθώς από την 1η Ιανουαρίου 2025 θα μειωθούν κατά μια μονάδα (0,5% για τον εργαζόμενο και 0,5% για τον εργοδότη).

Επιπλέον, η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί προεκλογικά για τη μείωση των τεκμηρίων διαβίωσης κατά 30%, ώστε να διορθωθούν οι στρεβλώσεις και να κατανεμηθούν δικαιότερα τα φορολογικά βάρη στα νοικοκυριά, καθώς σύμφωνα με το ισχύον πλαίσιο, εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες πληρώνουν υψηλότερο φόρο από αυτόν που αναλογεί στο εισόδημα τους με βάση τις τεκμαρτές δαπάνες διαβίωσης όπως αυτοκίνητα, κατοικίες, δίδακτρα σε ιδιωτικά σχολεία κλπ. Μάλιστα, σύμφωνα με στοιχεία της ΑΑΔΕ αυτοί που πιάνονται στην παγίδα των τεκμηρίων είναι κυρίως μισθωτοί και συνταξιούχοι με χαμηλά εισοδήματα που καλούνται να πληρώσουν επιπλέον φόρους, επειδή ζουν σε ιδιόκτητη ή μισθωμένη κατοικία και έχουν κι ένα αυτοκίνητο.

Το 2027 αναμένεται να καταργηθεί και το Τέλος Επιτηδεύματος για τις επιχειρήσεις, καθώς από τη νέα χρονιά παύει να ισχύει για όλα τα φυσικά πρόσωπα (ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους, ατομικές επιχειρήσεις και εργαζόμενους με «μπλοκάκι»).

Πάντως, οι περισσότερες αλλαγές στη φορολογία θα εφαρμοστούν για τα εισοδήματα του 2026.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ