Ελπίδες για αποκλιμάκωση των τιμών του ελαιολάδου, το οποίο αποτελεί βαρίδι για τον πληθωρισμό των τροφίμων εδώ κι έναν χρόνο, δημιουργούν οι προβλέψεις των εκπροσώπων του κλάδου για αυξημένη παραγωγή.
Της Γωγώς Κατσέλη
Μετά την περυσινή χρονιά, οπότε και η παραγωγή ελαιολάδου κατρακύλησε στους 140.000 τόνους από 280.000 τόνους την περίοδο 2022-2023, φέτος εκτιμάται ότι θα ανακάμψει. Όπως αναφέρουν στελέχη της αγοράς στο «The President» μπορεί να μην επιστρέψει στα προπέρσινα επίπεδα, αλλά θα κινηθεί πολύ υψηλοτέρα από την περυσινή χρονιά, κοντά στους 200.000-230.000 τόνους.
«Μετά τις τελευταίες βροχοπτώσεις, η εγχώρια παραγωγή θα είναι καλύτερη του αναμενόμενου. Υπάρχουν περιοχές με πολύ καλή καρπόδεση, όπως η Λακωνία, και άλλες περιοχές που η κατάσταση είναι μέτρια», επισημαίνει στο «The President» στέλεχος μεγάλου ελαιοκομικού συνεταιρισμού.
Η Κρήτη, που είναι η περιφέρεια με τη μεγαλύτερη παραγωγή ελαιολάδου στην Ελλάδα, πέρα από το ότι βρίσκεται αντιμέτωπη με εκτεταμένη ξηρασία, διαθέτει μεγάλες εκτάσεις ελαιώνων, οι οποίοι ναι μεν έχουν τη δυνατότητα άρδευσης, αλλά δεν μπορούν να την εκμεταλλευτούν, καθώς στο νησί δεν υπάρχει νερό. Σημειώνεται ότι η παραγωγή της Κρήτης την περίοδο 2023-2024 υποχώρησε στους 30.000 τόνους από 120.000 τόνους την περίοδο 2022-2023, παρουσιάζοντας μείωση κατά 75%. Όπως εκτιμά ο πρόεδρος της Οργάνωσης Αμπελουργών και Ελαιοπαραγωγών Κρήτης, Πρίαμος Ιερωνυμάκης, «αν μέσα στο επόμενο δεκαπενθήμερο βρέξει, η παραγωγή στο νησί μπορεί να διπλασιαστεί και να φτάσει τους 60.000 τόνους. Αν δεν βρέξει, θα μείνουμε στα περυσινά επίπεδα»,.
Θετικές είναι οι προοπτικές και για τη μεγαλύτερη ελαιοπαραγωγική χώρα, την Ισπανία, με διεθνείς αναλυτές να εκτιμούν ότι η παραγωγή φέτος θα εκτιναχθεί στους 1,3 εκατ. τόνους από 750.000 τόνους πέρυσι, αυξάνοντας την προσφορά του προϊόντος, γεγονός που πιθανότατα θα ωθήσει τις τιμές του ελαιολάδου προς τα κάτω.
Πέφτουν οι τιμές
Οι προβλέψεις για αύξηση της παραγωγής αναμένεται να πιέσουν τις τιμές του ελαιολάδου τόσο στον παραγωγό όσο και στα ράφια, προς τα κάτω. Σύμφωνα με πληροφορίες, στις πρώτες συμφωνίες που κλείνονται για το προϊόν νέας εσοδείας, οι τιμές είναι κατά 1-1,5 ευρώ χαμηλότερες σε σχέση με πέρυσι. Αυτό σημαίνει ότι οι τιμές παραγωγού -εκτός απροόπτου- θα διαμορφωθούν στα 6,5-7 ευρώ το κιλό από 7-8 ευρώ πέρυσι.
Η μείωση των τιμών παραγωγού εκτιμάται ότι θα συμπαρασύρει προς τα κάτω και τις τιμές στα ράφια . Εκπρόσωποι της βιομηχανίας αναφέρουν ότι η τιμή του ελαιολάδου στα σούπερ μάρκετ θα πέσει από τα 12-13 ευρώ που είναι σήμερα στα 9-10 ευρώ, εφόσον επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις για αύξηση της παραγωγής, τιμή που όπως υπογραμμίζουν είναι ικανοποιητική για τους καταναλωτές, αλλά αντιστοιχεί και στην τιμή της πρώτης ύλης.
Από την πλευρά τους, εκπρόσωποι του πρωτογενούς τομέα επισημαίνουν ότι είναι ακόμα νωρίς για να υπάρξει ξεκάθαρη εικόνα για τις τιμές, καθώς στη διαμόρφωσή τους παίζουν ρόλο κι άλλοι παράγοντες. «Η Ιταλία και η Ισπανία είναι αυτές που ρυθμίζουν τις αγορές, καθώς είναι αυτές που έχουν μεγάλα συμβόλαια. Επιπλέον, οι Ισπανοί έχουν μπει ως μέτοχοι σε όλα τα μεγάλα σούπερ μάρκετ της Ευρώπης. Αν θέλουν να στρέψουν σε άλλου τύπου έλαια τους καταναλωτές, θα κρατήσουν ψηλά τις τιμές. Ο κανόνας της αγοράς είναι προσφορά και ζήτηση», αναφέρει χαρακτηριστικά εκπρόσωπος μεγάλου ελαιοκομικού συνεταιρισμού.
Καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση των τιμών θα παίξουν και τα αποθέματα, με τα οποία θα ξεκινήσει η νέα χρόνια. Σε κάθε περίπτωση, η εικόνα τόσο για την παραγωγή όσο και για την πορεία των τιμών θα έχει ξεκαθαρίσει μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου, ενώ οι όποιες μειώσεις στα ράφια των σούπερ μάρκετ θα φανούν από τον Νοέμβριο και μετά.