today-is-a-good-day
28.7 C
Athens

Ο  96χρονος Τίτος Πατρίκιος ανεβαίνει στη σκηνή για τον «Πολιορκημένο χρόνο»

Με τον ίδιο τον ποιητή επί σκηνής, στον ρόλο του αφηγητή, θα παρουσιαστεί το έργο «Πολιορκημένος χρόνος», σε ποίηση του Τίτου Πατρίκιου και μουσική του Ανδρέα Κατσιγιάννη. Η πρώτη παρουσίαση θα γίνει στην Εναλλακτική Σκηνή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής στο ΚΠΙΣΝ για μια μοναδική συναυλία την Πέμπτη 27 Ιουνίου 2024, στις 20.30. Το έργο θα ερμηνεύσει ο Θοδωρής Βουτσικάκης, ένας από τους πιο σημαντικούς τραγουδιστές της νέας γενιάς.

Ο καταξιωμένος συνθέτης και καλλιτεχνικός διευθυντής της Εστουδιαντίνας Νέας Ιωνίας Ανδρέας Κατσιγιάννης αναμετριέται με το έργο του ποιητή Τίτου Πατρίκιου και συνθέτει ένα νέο μουσικό έργο που σέβεται τη μουσική των λέξεων και αναδεικνύει τις λεπτές συναισθηματικές ισορροπίες τους. Έτσι «γεννήθηκε» ο Πολιορκημένος χρόνος, ένα μουσικό έργο που φιλοδοξεί να σταθεί αντάξιο της μακράς και γόνιμης ποιητικής διαδρομής του Τίτου Πατρίκιου. Του σπουδαίου αυτού ποιητή, του οποίου τα 96 χρόνια γιορτάστηκαν πρόσφατα.

Το έργο Πολιορκημένος χρόνος απαρτίζεται από επτά μελοποιημένα ποιήματα και τις αφηγήσεις οκτώ ποιημάτων από τον ίδιο τον ποιητή. Η θεματολογία αφορά τη συνάντηση του ποιητή με τη γυναίκα μέσα στον χρόνο, με την πολιτική μέσα από τα βιώματά του και με την πορεία του ανθρώπου.

Ο Πολιορκημένος χρόνος εξελίσσεται άναρχα ως προς τη γραμμική χρονική ακολουθία. Πότε φτάνει ως τις παρυφές του παρόντος και πότε βυθίζεται στα αδιαφανή νερά του παρελθόντος. Το χρώμα που προστίθεται στις φωτογραφίες ταράζει τη μακαριότητα του ρομαντικού ασπρόμαυρου κόσμου και έρχεται να μας υπενθυμίσει τη διαρκή επικαιρότητα της ποίησης και τα αιώνια, άχρονα θέματα που ταλανίζουν την ανθρώπινη ύπαρξη από την αρχή της συνείδησης: τον έρωτα, τον θάνατο, τη λαχτάρα για την ερμηνεία και την κατάκτηση του αγνώστου.

Το έργο του Ανδρέα Κατσιγιάννη διεκδικεί περίοπτη θέση ανάμεσα στις ολιγάριθμες απόπειρες μουσικής προσέγγισης της ποίησης του Τίτου Πατρίκιου, ενός ποιητή δύσκολου στη μελοποίηση, το έργο του οποίου όμως αντικατοπτρίζει τη ζώσα ιστορία της χώρας κατά τον τελευταίο αιώνα. Στην ποίησή του έχουν καταγραφεί όλα τα σημαντικά γεγονότα της πολυκύμαντης περιόδου από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο έως σήμερα. Επί 75 χρόνια ο Τίτος Πατρίκιος γράφει ακατάβλητος, εκφράζοντας τις αγωνίες, τις πίκρες και τις ελπίδες ενός ολόκληρου λαού. Υμνεί το θάρρος, την αυταπάρνηση, τον πόθο για ελευθερία, τη θυσία αλλά και τον έρωτα που, ανθεκτικός, ευδοκιμεί στις χαραμάδες της κατάρρευσης του παλαιού κόσμου αλλά και στα θεμέλια του νέου. Είναι ένας ποιητής που αντλεί τη δύναμή του από το πάθος του για τη ζωή και την αγάπη και τον θαυμασμό του προς τη γυναίκα ως σύμβολο της αέναης αναγέννησης του κόσμου και της ήττας του θανάτου.

Στη συναυλία της 27ης Ιουνίου στην Εναλλακτική Σκηνή της ΕΛΣ συμμετέχουν οι μουσικοί: Αλέκος Γεωργουλόπουλος (κιθάρα), Ανδρέας Κατσιγιάννης (πιάνο), Δήμος Βουγιούκας (ακορντεόν), Γιώργος Θεοδωρόπουλος (πλήκτρα), Μιχάλης Βρέττας, Σταματέλα Σπίνουλα (βιολί), Στέλιος Παπαναστάσης (βιόλα), Δέσποινα Σπανού (βιολοντσέλο).

Ο Τίτος Πατρίκιος γεννήθηκε το 1928 στην Αθήνα, γιος των ηθοποιών Σπύρου και Λέλας Πατρικίου. Το 1946 ολοκλήρωσε τα γυμνασιακά του μαθήματα στο Βαρβάκειο και γράφτηκε στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Εργάστηκε για κάποια χρόνια ως δικηγόρος. Κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής πήρε μέρος στην Εθνική Αντίσταση, στρατευμένος αρχικά στην ΕΠΟΝ και στη συνέχεια στον ΕΛΑΣ. Το 1944 καταδικάστηκε σε θάνατο από συνεργάτες των Γερμανών και η εκτέλεσή του ματαιώθηκε την τελευταία στιγμή.

Κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής του θητείας εξορίστηκε στη Μακρόνησο (1951-1952) και κατά τη διετία 1952-1953 στον Άη Στράτη, από όπου επέστρεψε στην Αθήνα με άδεια εξορίστου. Από το 1959 ως το 1964 σπούδασε κοινωνιολογία στην Ecole Pratique des Hautes Etudes του Παρισιού και πήρε μέρος σε έρευνες του Εθνικού Κέντρου Επιστημονικής Έρευνας της Γαλλίας. Επέστρεψε στην Ελλάδα, μετά την επιβολή της δικτατορίας του Παπαδόπουλου όμως, κατέφυγε ξανά στο Παρίσι, όπου πήρε μέρος σε εκδηλώσεις ενάντια στο παράνομο καθεστώς, και εργάστηκε στην έδρα της Unesco στο Παρίσι και στη Fao στη Ρώμη.

Επαναπατρίστηκς το 1975 και εργάστηκε ως δικηγόρος, κοινωνιολόγος και λογοτεχνικός μεταφραστής. Το 1982 επέστρεψε στη θέση που κατείχε στο Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών πριν το 1967. Στην Αθήνα εργάστηκε επίσης στο Κέντρο Μαρξιστικών Μελετών. Η πρώτη του εμφάνιση στο χώρο των γραμμάτων πραγματοποιήθηκε το 1943 με τη δημοσίευση ενός ποιήματός του στο περιοδικό “Ξεκίνημα της Νιότης”, ενώ το 1954 εκδόθηκε η πρώτη ποιητική συλλογή του με τίτλο “Χωματόδρομος”.

Ιδρυτικό μέλος του περιοδικού “Επιθεώρηση Τέχνης” από το 1954 δημοσίευσε πολλά άρθρα και κριτικές στις στήλες του, ενώ πολλά δοκίμιά του συμπεριλήφθηκαν σε συγκεντρωτικές εκδόσεις. Ασχολήθηκε επίσης με τη μετάφραση (κείμενα των Σταντάλ, Αραγκόν, Μαγιακόφσκι, Νερούντα, Γκόγκολ, Γκαρωντύ, Λούκατς και άλλων) και την πεζογραφία, ενώ τα περισσότερα κοινωνιολογικά έργα του είναι γραμμένα στα γαλλικά. Έργα του μεταφράστηκαν στα γαλλικά, τα φλαμανδικά, τα γερμανικά και τα ολλανδικά. Το 1994 τιμήθηκε με ειδικό κρατικό βραβείο για το σύνολο του έργου του.

Εχει γράψει πολλές και σημαντικές ποιητικές συλλογές, που έχουν αγαπηθεί ιδιαίτερα από το κοινό που διαβάζει ποίηση. Μετρημένος πάντοτε, ο Τίτος Πατρίκιος δεν αγαπά την προβολή του και μιλά σπάνια στα ΜΜΕ. Η εμφάνισή του στη Λυρική Σκηνή, επομένως, συνιστά μοναδική την κίνησή του.

Αγγελική Κώττη

Συναυλία • Πρώτη παρουσίαση

Τίτος Πατρίκιος / Ανδρέας Κατσιγιάννης

Πολιορκημένος χρόνος

Πέμπτη 27 Ιουνίου 2024

Ώρα έναρξης: 20.30

Εναλλακτική Σκηνή Εθνικής Λυρικής Σκηνής

Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος

Ποίηση: Τίτος Πατρίκιος

Μουσική: Ανδρέας Κατσιγιάννης

Ερμηνεύει ο Θοδωρής Βουτσικάκης

Αφηγητής: Τίτος Πατρίκιος

Μουσικοί: Αλέκος Γεωργουλόπουλος (κιθάρα), Ανδρέας Κατσιγιάννης (πιάνο), Δήμος Βουγιούκας (ακορντεόν), Γιώργος Θεοδωρόπουλος (πλήκτρα), Μιχάλης Βρέττας, Σταματέλα Σπίνουλα (βιολί), Στέλιος Παπαναστάσης (βιόλα), Δέσποινα Σπανού (βιολοντσέλο)

Τιμές εισιτηρίων: €12, €15 • Φοιτητικό, παιδικό: €10

Προπώληση: Ταμεία ΕΛΣ (καθημερινά 9.00-21.00 | 2130885700) και www.ticketservices.gr

Χορηγός Εναλλακτικής Σκηνής

Ιδρυτικός Δωρητής Εναλλακτικής Σκηνής

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ