today-is-a-good-day
35.9 C
Athens

Ανασχηματισμός: Η «απάντηση» Μητσοτάκη στα μηνύματα της κάλπης στις ευρωεκλογές

Την ισορροπία μεταξύ της εμπειρίας, της ανανέωσης αλλά και του μηνύματος των πολιτών στις ευρωεκλογές, «αντικατοπτρίζει» το νέο κυβερνητικό σχήμα που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός ο οποίος θέλησε με τη συγκεκριμένη κίνηση να βελτιώσει την αποτελεσματικότητα της κυβέρνησης ενόψει μιας δύσκολης τριετίας.

Του Κώστα Πασίση

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε πρόσφατη συνέντευξη του επεσήμανε ότι δεν προτίθεται να κάνει αλλαγές για τις αλλαγές και το τήρησε στο ακέραιο.

Η νέα κυβέρνηση περιλαμβάνει έμπειρα στελέχη που έχουν διατελέσει υπουργοί και σε προηγούμενες κυβερνήσεις, όπως ο Τάκης Θεοδωρικάκος, ο Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο Κώστας Τσιάρας οι οποίοι δε χρειάζονται χρόνο προσαρμογής, γνωρίζουν καλά τη δουλειά και κυρίως τα «θέλω» του Πρωθυπουργού.

Ενώ ορατή δια γυμνού οφθαλμού είναι και η πολιτική συνέχεια καθώς ο βασικός κορμός της κυβέρνησης έμεινε ανέπαφος, δείχνοντας εμπράκτως την εμπιστοσύνη του στα περισσότερα κυβερνητικά στελέχη, όπως τον Νίκο Δένδια, τον  Κωστή  Χατζηδάκη, τον Γιώργο Γεραπετρίτη, τον Άδωνι Γεωργιάδη παρά τα προβλήματα που παρουσιάζει ο τομέας Υγείας, ιδιαίτερα ευαίσθητος και με άμεσο αντίκτυπο στην καθημερινότητα των πολιτών.

Απ’ ότι φάνηκε ο κ. Μητσοτάκης δεν πήρε αποφάσεις εν θερμώ, ούτε παρασύρθηκε από την εκλογική επίδοση της ΝΔ στις ευρωεκλογές και την «πίεση» για σαρωτικές αλλαγές, που θα δημιουργούσαν εντυπώσεις και θα ικανοποιούσαν το φιλοθεάμων κοινό στην αρένα…

Αντίθετα προέβη σε στοχευμένες διορθωτικές κινήσεις, σε τομείς που η κυβέρνηση έδειχνε ότι …πονά και που έπαιξαν ρολό στη διαμόρφωση του 28%, το βράδυ της 9ης Ιουνίου.

Παρόλο που η κυβέρνηση πήρε μέτρα για την καταπολέμηση της ακρίβειας, φαίνεται ότι αυτά δεν ήταν επαρκή για να λύσουν το πρόβλημα και να ικανοποιήσουν τις προσδοκίες των πολιτών.

Στη βάση αυτή προχώρησε στην αντικατάσταση του υπουργού Ανάπτυξης Κώστα Σκρέκα από τον έμπειρο Τάκη Θεοδωρικάκο ο οποίος από χθες πήρε την «καυτή πατάτα» της ακρίβειας στα χέρια του.

Η αντιμετώπιση των ανατιμήσεων στην αγορά και γενικότερα η βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών, παραμένει πρώτη προτεραιότητα για την κυβέρνηση η οποία εξετάζει σειρά παρεμβάσεων για τη βελτίωση της, ώστε στο τέλος της 4ετιας το αποτύπωμα για τους πολίτες να είναι ορατό και μετρήσιμο.

Την ίδια πολιτική λογική εξυπηρετεί και τοποθέτηση του Κώστα Τσιάρα (Καρδίτσα) στο Αγροτικής Ανάπτυξης όπως και της λοιπής ηγεσίας, των υφυπουργών Διονύση Σταμενίτη και Χρήστο Κέλλα (Λάρισα). Ο κ. Τσιάρας αντικατέστησε τον Λευτέρη Αυγενάκη.

Οι φυσικές καταστροφές στο Θεσσαλικό κάμπο δημιούργησαν σειρά νέων προκλήσεων για την κυβέρνηση, οι οποίες επηρέασαν τον αγροτικό κόσμο της περιοχής και η νέα ηγεσία καλείται να βρει βιώσιμες λύσεις.

Επίσης ο  Νίκος Παναγιωτόπουλος πήγε στο Μετανάστευσης, σε αντικατάσταση του Δημήμτρη Καιρίδη. Μια πολιτική επιλογή ειδικού συμβολισμού για την κυβερνητική πολιτική στο θέμα της μετανάστευσης.

Έτσι ο Κυριάκος Μητσοτακης με τις κινήσεις του στον ανασχηματισμό θέλησε να δείξει ότι ακούει τους πολίτες και κατανοεί τις ανάγκες τους.

Οι χρυσές εφεδρείες από την Κ.Ο της ΝΔ

Με νωπή τη κριτική για πολλούς τεχνοκράτες στην κυβέρνηση του, οι οποίοι δεν αφουγκράζονται εύκολα τον παλμό και τις ανάγκες της κοινωνίας, κυρίως στην περιφέρεια, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αυτή τη φορά αξιοποίησε πολλά κοινοβουλευτικά στελέχη, ικανοποιώντας ταυτόχρονα και ένα σχετικό αίτημα των βουλευτών της ΝΔ.

Εκτός των  υπουργών κ.κ Θεοδωρικάκου -Τσιάρα – Παναγιωτόπουλου, από την Κ.Ο της ΝΔ τα νέα πρόσωπα της κυβέρνησης σε θέσεις υφυπουργών είναι ο Βασίλης Οικονόμου ( Υποδομών-Μεταφορών), ο Κώστας Καραγκούνης (Εργασίας), Ιάσων Φωτήλας (Πολιτισμού), Χρήστος Κέλλας (Αγροτικής Ανάπτυξης), Κατερίνα Παπακώστα (Κοινωνικής Συνοχής και οικογένειας) και Στέφανος Γκίκας (Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής).

Ένα επιπλέον πολιτικό χαρακτηριστικό των αλλαγών στο Υπουργικό  σχήμα ήταν η τόνωση της εκπροσώπησης της Βόρειας Ελλάδας με τον υφυπουργό Μακεδονίας Θράκης Κώστα Γκιουλέκα.

Σημαντική θεωρείται και η πολιτική προσθήκη στο Μαξίμου του νέου υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργό, Γιώργο Μυλωνάκη.

Τέλος, σύμφωνα με συνεργάτη του Πρωθυπουργού, ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τις διορθωτικές κινήσεις του θέλησε να ανταποκριθεί στις προκλήσεις που έθεσαν ευρωεκλογές  και να προωθήσει τις μεταρρυθμίσεις που θεωρούνται κρίσιμες για την ανάπτυξη και την ευημερία της χώρας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ