today-is-a-good-day
33.7 C
Athens

Bloomberg: Οι οικονομίες του Νότου που βρίσκονταν σε «κρίση» πλέον υπεραποδίδουν

Η Ισπανία, η Πορτογαλία και η Ελλάδα κάποτε αποτελούσαν πονοκέφαλο για την Ευρωπαϊκή Ένωση  πλέον βρίσκονται ανάμεσα στις ταχύτερα αναπτυσσόμενες οικονομίες της Ευρωζώνης.

Σε άρθρο του το Bloomber πως η Ελλάδα, η Ισπανία και η Πορτογαλία, που κάποτε θεωρούνταν «χαμένες περιπτώσεις» έχουν πλέον να αναζωογονούνται μετά από χρόνια σκληρής κρίσης και βαθιάς ύφεσης.

Οι χώρες αυτές έχουν ρυθμούς ανάπτυξης διπλάσιους από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης και πολύ υψηλότερους από πολλούς από τους γείτονές τους. Η ανάπτυξη στην Ισπανία και την Ελλάδα αναμένεται να ξεπεράσει το 2% φέτος, έναντι μόλις 0,8% για τη ζώνη του ευρώ. Η Γερμανία, η μεγαλύτερη οικονομία της περιοχής, θα αναπτυχθεί ελάχιστα.

Ωστόσο, τα σημάδια της οικονομικής κρίσης παραμένουν – ιδιαίτερα στην αγορά εργασίας – και η ανοικοδόμηση της φήμης συνεχίζεται.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα η περίοδος της κρίσης δημιούργησε την εικόνα ότι η Νότια Ευρώπη είναι ανεύθυνη, τεμπέλικη, μη παραγωγική, προσκολλημένη στο νόμισμα του ευρώ και βασίζεται πάνω στη βοήθεια των πλουσιότερων βορειοευρωπαϊκών χωρών.

Αυτό προκάλεσε ένα γεωγραφικό χάσμα σε ένα κλίμα αμφιβολιών, καχυποψίας και ανταγωνισμού. Από την Αθήνα μέχρι τη Μαδρίτη και τη Λισαβόνα, η σκληρή δουλειά συνεχίζεται για να αλλάξει αυτή η εικόνα.

Τα πράγματα έχουν αλλάξει πλέον. Για τις κυβερνήσεις, καθώς και για τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά, η ελπίδα είναι ότι ο νέα κατάσταση δεν θα αποδειχθεί μια πρόσκαιρη ανάκαμψη.

Παράλληλα, πρέπει επίσης να διασφαλιστεί ότι τα οφέλη της ισχυρότερης ανάπτυξης θα φθάσουν σε όλες τις γωνιές της οικονομίας και θα ενισχύσουν το βιοτικό επίπεδο. Τόσο στην Πορτογαλία όσο και στην Ελλάδα ο κατώτατος μισθός είναι μικρότερος από 1.000 ευρώ το μήνα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat.

Η αποτυχία αντιμετώπισης αυτού του προβλήματος θα μπορούσε να υποδαυλίσει το είδος της δυσαρέσκειας των ψηφοφόρων που ήδη εκδηλώνεται σε μεγάλα τμήματα της Ευρώπης.

Στις τελευταίες εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, σημειώθηκαν κέρδη για τα λαϊκιστικά και ακροδεξιά κόμματα στη Γερμανία, τη Γαλλία και την Ιταλία – τις τρεις μεγαλύτερες οικονομίες. Εάν αυτό οδηγήσει σε ευρύτερη αβεβαιότητα σχετικά με την πολιτική και τις πολιτικές, αυτό αποτελεί απειλή για τη σταθερότητα οι επενδυτές και οι επιχειρήσεις πρέπει να δουν στην περιοχή.

Η οικονομική ανάπτυξη σε ολόκληρη τη Νότια Ευρώπη οφείλεται εν μέρει στον τουρισμό και στην αύξηση των επισκεπτών μετά την πανδημία του κορωνοϊού, αλλά δεν είναι ο μόνος παράγοντας. Η πολυετής προσπάθεια εξυγίανσης έχει επίσης θέσει αυτές τις οικονομίες σε πιο στέρεες βάσεις.

Η Ελλάδα, για παράδειγμα, έχασε το 1/4 της παραγωγής της κατά τη διάρκεια της δεκαετούς κρίσης και το βάρος του χρέους της αυξήθηκε στα ύψη. Όμως πέρυσι η χώρα ανέκτησε την επενδυτική της βαθμίδα και ο λόγος του χρέους προς το ΑΕΠ μειώθηκε στο χαμηλότερο επίπεδο εδώ και πάνω από μια δεκαετία.

Σε μια ένδειξη του πώς έχει αλλάξει η κατάσταση, η Γαλλία υποβαθμίστηκε από την S&P Global Ratings τον περασμένο μήνα.

Στο μεταξύ, οι δημοσιονομικές θέσεις εξακολουθούν να αποτελούν κίνδυνο, αλλά το έργο της τελευταίας δεκαετίας αποδίδει καρπούς. Ακόμα και όταν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μείωσε τα προγράμματα αγοράς ομολόγων, που κάποτε αποτελούσαν μια τεράστια σανίδα σωτηρίας, τα spreads των ομολόγων παρέμειναν σε γενικές γραμμές υπό έλεγχο.

Οι ανησυχίες των επενδυτών που κυριαρχούσαν στην αγορά ομολόγων πριν από μια δεκαετία έχουν ξεπεραστεί πλέον.

«Για τις τέσσερις χώρες – Ιταλία, Ελλάδα, Ισπανία, Πορτογαλία – υπάρχουν ορισμένα πράγματα που τις χαρακτηρίζουν όμοια, όπως η ανανεωμένη αίσθηση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας και η σταθεροποίηση των spreads των ομολόγων», δήλωσε η Valentina Meliciani, καθηγήτρια εφαρμοσμένων οικονομικών στο πανεπιστήμιο Luiss της Ρώμης. «Αλλά όταν πρόκειται για την οικονομική ανάπτυξη, υπάρχουν κάποιες διαφορές. Η Ιταλία δεν κατάφερε να σταθεροποιήσει το χρέος της».

Ενώ ο μαζικός τουρισμός και η φθηνότερη μεταποίηση εξακολουθούν να αποτελούν μεγάλο μέρος των οικονομιών της Νότιας Ευρώπης, υπάρχει επίσης μια προσπάθεια να ενισχυθούν σε τομείς υψηλότερης αξίας, όπως οι υπηρεσίες βιοτεχνολογίας. Αυτό αντικατοπτρίζει τη συνειδητοποίηση ότι δεν υπάρχει όφελος από το να μένουν άπραγοι.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ