14.7 C
Athens

Βρισκόμαστε στο αποφασιστικό χρονικό σημείο του Γ’ Παγκοσμίου Πολέμου; – Γράφει ο Χρήστος Μουρούτης

Με έχει συγκλονίσει η απίστευτη δολοφονική πράξη της Χαμάς, εναντίον αθώων πολιτών στο Ισραήλ. Με συγκλονίζει επίσης η ασταμάτητη ρητορική των Παλαιστινίων στα διάφορα media ανά τον κόσμο, ότι οι Ισραηλινοί “κάνουν τα ίδια σε αυτούς κάθε μέρα” γεγονός που είναι ψέμα. Όσοι έχουμε πάει στο Ισραήλ, τυχαίνει να συναντούμε ταξιτζήδες ή άλλους υπαλλήλους σε διάφορα καταστήματα ή ξενοδοχεία, από τη Γάζα. Οι άνθρωποι μπαίνουν, εργάζονται, και ζουν με το εισόδημα που πρακτικά παρέχει το Ισραήλ. Λαμβάνουν επίσης ρεύμα και νερό από το Ισραήλ, δωρεάν. Χιλιάδες φιλοξενούνται σε νοσοκομεία του Ισραήλ όταν έχουν ανάγκη από θεραπεία. Όσοι έχουν πρόθεση να ζουν σωστά, ειρηνικά και με σεβασμό στην κοινωνία, δεν αντιμετωπίζουν πρόβλημα• το Ισραήλ τους τα παρέχει όλα. Γιατί να μην έχουν τα ίδια προτερήματα και από την Αίγυπτο, με την οποία συνορεύει η Γάζα από το νότο; Διότι απλά οι Αιγύπτιοι δεν επιθυμούν να τους την παρέχουν και όλα αυτά τα περί “αδελφικής” σχέσης είναι για να τα ακούνε μόνοι τους.

Του Χρήστου Ν. Μουρούτη *

Η Χαμάς ζει για την τρομοκρατία και για τις δολοφονίες αθώων πολιτών του Ισραήλ και ότι χρήματα έρχονται στην Γάζα, τα ρίχνει σε προετοιμασίες για τρομοκρατικές ενέργειες μειώνοντας στην ουσία τις επενδύσεις σε υποδομές και παροχές για τα 2 εκατομμύρια κατοίκους της Λωρίδας. Πρόσφατα, στις 15 Σεπτεμβρίου, οι αρχές του Ισραήλ κατέσχεσαν ένα φορτίο με υλικά για την κατασκευή ρουκετών, προερχόμενο από την Τουρκία. Πόσα άλλα τέτοια φορτία έχουν περάσει ήδη, ειδικά από την Τουρκία που έδωσε πλήρη κάλυψη, διαβατήρια. γραφεία και άνεση για ξέπλυμα χρήματος, στην ηγεσία της Χαμάς; Δεκάδες ίσως. Εκτός από την Τουρκία, βοήθεια έδωσε και το Ιράν, όπως δηλώνεται ξεκάθαρα από όλες τις πλευρές. Εκεί που ζουν Παλαιστίνιοι (Αίγυπτος, Ιορδανία) καμία βοήθεια δεν δόθηκε στη Γάζα, τουλάχιστον από τα γνωστά δεδομένα. Η μόνη αραβική χώρα που συνδράμει τους τρομοκράτες είναι το Κατάρ.

Η τρομοκρατική επίθεση της 7ης Οκτωβρίου 2023 ήταν η “11η Σεπτεμβρίου” του Ισραήλ. Ο φόρος αίματος ήταν πολύ μεγάλος- 700 άτομα και χιλιάδες τραυματίες. Υπάρχουν πάνω από 100 αθώοι όμηροι των τρομοκρατών. Η υπόθεση είναι μόνο στην αρχή της. Η Γάζα ίσως να ισοπεδωθεί κατά τις ερχόμενες εβδομάδες και ο πόλεμος θα είναι μακρύς χρονικά. Οι Παλαιστίνιοι θα αρχίσουν να κλαίνε διεθνώς για δήθεν καταπίεση και την “ισραηλινή τρομοκρατία” αλλά μετά τα τελευταία γεγονότα, λίγοι θα τους ακούν με κάποια συμπάθεια. Μια συμπάθεια που μειώνεται συνεχώς μετά από τις δολοφονικές τους επιθέσεις εναντίον αθώων πολιτών κατά τα χρόνια που πέρασαν.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία, με την Ρωσική εισβολή και την στήριξη των Ρώσων προς τον τρομοκράτη (επίσης) Πούτιν, που κάνει ακριβώς τα ίδια στην Ουκρανία, εναντίον αθώων πολιτών κυρίως, και η νέα αιματοχυσία στο Ισραήλ, συνθέτουν τη βάση για το φούντωμα του Γ’ Παγκοσμίου Πολέμου, που έχει ξεκινήσει αλλά δεν έχει γενικευτεί. Η Τουρκία και το Ιράν, έπαιξαν σημαντικό ρόλο σε όλα τα γεγονότα, είτε βοηθώντας τον τρομοκράτη Πούτιν, είτε τον Χανίγιε και την ηγεσία της Χαμάς. Διαμορφώνονται στρατόπεδα γύρω από τα οποία θα ενδυναμωθεί η αντιπαράθεση• ένα βασικό και ξεκάθαρο στρατόπεδο είναι αυτό της Ρωσίας μαζί με το Ιράν και την Τουρκία. Η τελευταία είναι μπαλαντέρ• προσπαθεί να κάνει και τα γλυκά ματιά στη Δύση, όσο μπορεί να κερδίζει ανταλλάγματα. Οι Άραβες σταδιακά συντάσσονται στη λογική ειρήνης και φιλίας με το Ισραήλ, με κάποιες εξαιρέσεις. Η Σαουδική Αραβία, ο μεγάλος πλούσιος παίκτης, ήταν έτοιμος για τη μεγάλη συμφωνία ειρήνης με το Ισραήλ που θα έθετε τέλος σε ένα πρόβλημα δεκαετιών και θα ενίσχυε την ειρήνη, την οποία όμως δεν φαίνεται να επιθυμεί το τρίο “Ρωσία, Ιράν και Τουρκία”. Το τρίο επιθυμεί να υπάρχει αναταραχή ώστε να δημιουργείται έδαφος διαπραγμάτευσης σε μια τελική ανακατάταξη, Ρωσία και Τουρκία στο ζήτημα της Ουκρανίας αλλά και της Ανατολικής Μεσογείου και το Ιράν για την δική του θέση στη Μέση Ανατολή, που ενισχύεται από το αφόρητο μίσος των Περσών για το εβραϊκό κράτος και τον αγώνα τους να αντικατασταθεί η επιρροή τους στην περιοχή έναντι του παλαιότερου αραβικού status quo που έχει κουραστεί από τα τερτίπια της Χαμάς. Ο Γ’ Παγκόσμιος πόλεμος λοιπόν ξεκινά σε ένα τόξο που ξεκινά από τα βόρεια της Μαύρης Θάλασσας και εκτίνεται στην Αρμενία, τα ανατολικά της Τουρκίας που είναι πλούσια σε πετρέλαιο και κατεβαίνει σε Συρία, Λίβανο, Ισραήλ με βασικό πρόθυμο για την αναταραχή, την Χαμάς. Το φιλοσοφικό του διακύβευμα είναι η άμυνα των ελευθέρων και δημοκρατικών χωρών έναντι του απολυταρχισμού που επιθυμεί να χρησιμοποιήσει τις νέες τεχνολογίες για να υποδουλώσει τους πληθυσμούς που ελέγχει κάτω από την ταμπέλα των εθνικισμών, του φασισμού ή της ισλαμικής καταπίεσης.

Αν τολμήσω να κάνω μια πρόβλεψη, χωρίς να έχω καμία ειδίκευση στα γεωπολιτικά, αναμένω την άμεση ενεργή ανάμιξη των ΗΠΑ για την προστασία του status quo και των δομημένων συμφερόντων της στην περιοχή. Το Ισραήλ δεν θα ξεκινήσει τον πόλεμο άμεσα επειδή υπάρχουν πάνω από 100 πολίτες του, όμηροι, στη Γάζα. Επίσης μετά από ένα τόσο μεγάλο “φιάσκο” στην πρόβλεψη και στην άμυνά του (μεγάλη σφαγή και εισβολή στις 7/10) δεν έχει περιθώρια για λάθη και για αντιπαράθεση με τις ΗΠΑ, τις δυτικές δυνάμεις και τους Άραβες με τους οποίους έχει φτάσει σε συνεννόηση. Ότι θα κάνει, θα πρέπει να γίνει μετά από πλήρη συνεννόηση και συμφωνία και αφού έχει βρεθεί λύση στη σωτηρία των ομήρων. Στο μεταξύ, θα κτυπά ανελέητα τη Γάζα από αέρος. Η χερσαία “ισοπέδωση” της Γάζας ίσως να πάρει ένα μήνα για να ξεκινήσει, αλλά κάποια στιγμή θα γίνει και όταν γίνει, η Γάζα θα έχει περιορισμένη δυνατότητα να λάβει διεθνή στήριξη πλέον. Σε εκείνο το χρονικό σημείο, όλα θα κριθούν από το τρίο και την αντίδρασή του. Σε εκείνο το σημείο και η κάθε χώρα, μέτοχος στο τρίο, θα προσπαθήσει να βάλει τα δικά της συμφέροντα στο τραπέζι που ίσως και να συγκρούονται με τα συμφέροντα της άλλης.

Για τον δυτικό κόσμο, βασικά προπύργια θα είναι οι χώρες της Μαύρης Θάλασσας (Ρουμανία και Βουλγαρία), η Ελλάδα και η Κύπρος. Η Τουρκία δεν θα ακολουθήσει την Δύση ή θα κάνει αιώνια παζάρια χωρίς τέλος προσπαθώντας να εκμαιεύσει οφέλη. Ο Γ’ Παγκόσμιος Πόλεμος θα στηριχθεί σε αυτό το τόξο, το οποίο περιέγραψα νωρίτερα. Το τελικό αποτέλεσμα θα καθοριστεί από μεγάλες και μικρές συγκρούσεις οι οποίες θα αναμίξουν και την περιοχή μας και ίσως και τα ελληνικά κράτη, Ελλάδα και Κύπρο.

Γι’ αυτόν τον λόγο και η διπλωματική συμμετοχή της ΕΕ συμβάλει κατά πολύ στις εξελίξεις. Όπως λειτουργεί σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, κανένα διπλωματικό όφελος δεν μπορεί να αποκομίσει η ΕΕ. Χρειάζεται σθεναρή ηγεσία που ία δώσει προοπτική• αυτό δεν το έχει. Αν για παράδειγμα, ένας Κυριάκος Μητσοτάκης βρισκόταν στη θέση της Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν ίσως αυτή η προοπτική να υπήρχε για την Ευρώπη. Άλλον ηγέτη με τις ικανότητες του Κυριάκου Μητσοτάκη, που να ενεργεί στη βάση του συνολικού οφέλους, δεν βλέπω να υπάρχει στην ΕΕ του 2023. Ας ελπίσουμε ότι θα διεκδικήσει την θέση αυτή και θα επιλεγεί από τα κράτη μέλη, αν αποφασίσει να το κάνει.

Κλείνοντας, θεωρώ ότι μπαίνουμε στην αποφασιστική φάση του Γ’ Παγκοσμίου Πολέμου που δεν θα έχει σχέση με τους προηγούμενους αλλά στηρίζεται στη χρήση της τεχνολογίας και σε αδιευκρίνιστες ακόμα, συμμαχίες. Σε αυτόν θα δούμε και μια πιο ενεργή Κίνα η οποία θα δράσει ανεξάρτητα και ίσως προσπαθήσει να ανακτήσει την Ταϊβάν και μέρος της Σιβηρίας, αφήνοντας τις άλλες πολεμικές εκρήξεις στους υπόλοιπους συμμετέχοντες. Η Ελλάδα και η Κύπρος θα πρέπει να σταθούν σθεναρά στο πλευρό της Δύσης, να δώσουν βοήθεια σε αεροδρόμια, λιμάνια κλπ και να συμμετέχουν στα γεγονότα ανάλογα με την τροπή που λαμβάνει η εξέλιξή τους. Για εμάς ίσως να είναι το καλύτερο δυνατό χρονικό επίπεδο για να λύσουμε τα εθνικά μας θέματα σε σχέση με την Τουρκία και την Μεσόγειο. Θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι για μεγάλες μάχες που θα διαμορφώσουν ένα νέο χάρτη εδαφών, συμμαχιών και επιρροών.

* Ο Χρήστος Μουρούτης είναι διαχειριστής επενδύσεων και ζει μόνιμα στη Βουλγαρία

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ