20.7 C
Athens

Το εντυπωσιακό Ρωμαϊκό Στάδιο συμπληρώνει το πολιτιστικό απόθεμα της Πάτρας

Ενα μνημείο της πόλης που όμοιό του δεν βρίσκει κανείς εύκολα,  θα εγκαινιαστεί την Πέμπτη στις 19.00 στην Πάτρα από την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη  Το Ρωμαϊκό Στάδιο, ύστερα από περίπου τρία χρόνια εργασιών αποκατάστασης και ανάδειξης, είναι έτοιμο να ανοίξει τις πύλες του.

Οι ανασκαφές του Ρωμαϊκού Σταδίου είχαν ξεκινήσει εδώ και χρόνια, αλλά δεν είχε σημειωθεί μεγάλη πρόοδος. Απαιτούνταν ένα ποσό κοντά στις 300.000 ευρώ για να προχωρήσει η αποκατάσταση και η ολοκλήρωση της ανάδειξης του ανεσκαμμένου τμήματος, καθώς το υπόλοιπο σκέλος της αρχαίας υποδομής βρίσκεται κάτω από πολυκατοικίες και κτίρια. Η χρηματοδότηση του έργου έγινε μέσα από το ειδικό πρόγραμμα ελληνοϊταλικής συνεργασίας Interreg και είχε διάρκεια 36 μήνες.

Εχει αποκαλυφθεί μόνο η ανατολική πλευρά του μνημείου, αφού στα δυτικά έχουν ανεγερθεί πολυκατοικίες και κτίρια.

«Τα εντυπωσιακά ερείπια του Σταδίου στην καρδιά του ιστορικού κέντρου της σύγχρονης πόλης προσέλκυαν εδώ και χρόνια το έντονο ενδιαφέρον ντόπιων και επισκεπτών, που δεν μπορούσαν όμως να το προσεγγίσουν λόγω επικινδυνότητας και έλλειψης ανάδειξης» λέει στο Thepresident.gr η έφορος Αρχαιοτήτων Αχαΐας Ανίτα Κουμούση, η οποία μόχθησε ιδιαίτερα για να ολοκληρωθούν οι εργασίες στο μνημείο. «Αυτό μάς κινητοποίησε και με τη συνδρομή της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, καταφέραμε να ενταχθεί το έργο σε Συγχρηματοδοτούμενο πρόγραμμα. Το μεγαλύτερο τμήμα του έργου πραγματοποιήθηκε μέσα στην πανδημία, με πολλές δυσκολίες, όπως ήταν φυσικό.

Με την ολοκλήρωσή του, η Πάτρα αποκτά έναν νέο αρχαιολογικό χώρο, ασφαλή και προσβάσιμο σε όλους, που θα λειτουργεί με το υφιστάμενο ωράριο. Είμαι βέβαιη ότι θα ενταχθεί στην αναπτυξιακή διαδικασία του τόπου ως πόλος έλξης Πολιτιστικού Τουρισμού.»

Το έργο, προϋπολογισμού 335.000 ευρώ,  υλοποιήθηκε από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Αχαΐας απολογιστικά και με αυτεπιστασία και το Ρωμαϊκό Στάδιο της Πάτρας θεωρείται ως ένα από τα σημαντικότερα μνημεία της περιοχής. Οι εργασίες που έγιναν αφορούν τη δομική αποκατάσταση του μνημείου, την εκπόνηση γεωτεχνικής έρευνας για τη βελτίωση του εδάφους, τη μελέτη αντιστήριξης των πρανών, τον καθαρισμό επιφανειών, τον φωτισμό του με τέτοιο τρόπο που να το αναδεικνύει, αλλά και τη δημιουργία πινακίδας και έντυπου ενημερωτικού υλικού.

Το Ρωμαϊκό Στάδιο βρίσκεται μπροστά από τον πεζόδρομο της Ηφαίστου, σε μία από τις ομορφότερες συνοικίες και γειτονιές της Πάτρας. Με τη λειτουργία του ενισχύεται η λίστα των αρχαιολογικών μνημείων της πόλης, ενώ πιθανότατα μέχρι το καλοκαίρι του 2024 θα λειτουργεί και πάλι το Αρχαίο Ρωμαϊκό Ωδείο που βρίσκεται λίγα μέτρα μακριά από το Στάδιο.

Με αυτούς τους δύο αρχαιολογικούς χώρους αναμένεται να ενισχυθεί σημαντικά η τουριστική δυναμική της πόλης.

Το Ρωμαϊκό Στάδιο της Πάτρας, πολλές φορές αποκαλείται και Αμφιθέατρο-στάδιο ή Θέατρο, βρίσκεται στο σημερινό κέντρο της πόλης κάτω από το Ρωμαϊκό Ωδείο, που επίσης διασώζεται, και καταλαμβάνει μεγάλη έκταση κάτω από πολυκατοικίες κι άλλα κτίσματα. Όπως προαναφέρθηκε, μόνο μέρος του, η ανατολική του πλευρά, έχει αποκαλυφτεί. Το στάδιο διασωζόταν μέχρι το 1870 όπου τότε επάνω του κατασκευάστηκαν οικίες, για να αποκαλυφθεί πάλι τη δεκαετία του ‘90.

Από τις αρχαιολογικές έρευνες φαίνεται ότι θεμελιώθηκε επί βασιλείας του Δομιτιανού γύρω στο 80-90 π.Χ. και φέρεται να ήταν δώρο του αυτοκράτορα στην πόλη για τον εορτασμό των 100 χρόνων από τη δημιουργία ρωμαϊκής αποικίας σε αυτή.

Στο στάδιο γίνονταν αθλητικοί αγώνες τα Καισάρεια, όπου συμμετείχαν αθλητές από όλη την Ελλάδα. Εχουν βρεθεί επιγραφές σε πολλές περιοχές της Ελλάδας για αθλητές που νίκησαν στους αγώνες.

Μέρος των Καισαρείων, εκτός τα αγωνίσματα, ήταν θεατρικές και μουσικές παραστάσεις. Από ψηφιδωτά και αγάλματα είναι επιβεβαιωμένο ότι στη ρωμαϊκή Πάτρα γίνονταν αγώνες μονομάχων και το πιθανότερο είναι να γίνονταν στο στάδιο.

Αγγελική Κώττη

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ