today-is-a-good-day
23.5 C
Athens

Μελόνι προς Σολτς: Χωρίς τις χώρες με θαλάσσια σύνορα της ΕΕ είναι δύσκολο να αποκτήσουμε αποτελεσματική μεταναστευτική πολιτική

Δύο περίπου ώρες διήρκεσε η συνάντηση και το γεύμα της Ιταλίδας πρωθυπουργού Τζόρτζια Μελόνι με τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς σήμερα στη Ρώμη. Στη συνέχεια, μιλώντας στους δημοσιογράφους με αναφορά στο μεταναστευτικό και στο προσφυγικό, η Ιταλίδα πρωθυπουργός υπογράμμισε:

«Η Γερμανία ξέρει ότι χωρίς την Ιταλία και τις χώρες με θαλάσσια σύνορα της ΕΕ είναι δύσκολο να αποκτήσουμε μια πιο αποτελεσματική μεταναστευτική πολιτική από τη σημερινή. Αν δεν αντιμετωπίσουμε το θέμα της προστασίας των εξωτερικών συνόρων και δεν καταπολεμήσουμε την εμπορία ανθρώπων, θα είναι πολύ δύσκολο να αντιμετωπισθούν οι προκλήσεις αυτές».

Η Ιταλίδα πρωθυπουργός εξέφρασε την ελπίδα «οι χώρες μέλη της Ένωσης να μπορέσουν να πετύχουν έναν συμβιβασμό και να συναντηθούν στα μισά του δρόμου, σε ό,τι αφορά την αναθεώρηση της Συμφωνίας του Δουβλίνου».

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι την ερχόμενη Κυριακή θα μεταβεί και πάλι στην Τυνησία, μαζί με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και τον Ολλανδό πρωθυπουργό Μαρκ Ρούτε για σειρά συναντήσεων, με στόχο να δοθεί μια θετική συμβολή στην ολοκλήρωση της συμφωνίας μεταξύ Τυνησίας και ΔΝΤ. «Είναι αναγκαία όμως η βούληση και των δυο πλευρών», τόνισε με νόημα.

Η Τζόρτζια Μελόνι αναφερόμενη στο Σύμφωνο Σταθερότητας τόνισε ότι «χρειάζονται νέοι κανόνες, οι οποίοι να λάβουν υπόψη το θέμα της ανταγωνιστικότητας». «Είμαστε της άποψης ότι η μεταρρύθμιση του Συμφώνου πρέπει να λάβει σημαντικά υπόψη το θέμα της ανάπτυξης, της ευελιξίας και της ευρωπαϊκής στήριξης των επενδύσεων», είπε η επικεφαλής της ιταλικής κυβέρνησης.

Αναφερόμενος από την πλευρά του στο μεταναστευτικό, ο Γερμανός καγκελάριος υπογράμμισε:

«Οι προκλήσεις του μεταναστευτικού και του προσφυγικού στην Ευρωπαϊκή Ένωση αντιμετωπίζονται μόνον από κοινού. Η όποια προσπάθεια μετακύλισης των ευθυνών σε άλλους είναι καταδικασμένη να αποτύχει. Η Ιταλία καταβάλλει μεγάλες προσπάθειες αλλά πολλοί αιτούντες άσυλο φθάνουν και στη Γερμανία, παρά το ότι δεν διαθέτουμε εξωτερικά σύνορα. Το να δείχνουμε με το δάχτυλο ο ένας τον άλλον, δεν βοηθάει, χρειάζεται συνεργασία και θεωρώ ότι στο μεταναστευτικό είναι αναγκαία κοινά σχέδια δράσης».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ