today-is-a-good-day
20.1 C
Athens

Ρουμανία: Απεργούν με μισθολογικά αιτήματα οι εκπαιδευτικοί

Σε απεργία με μισθολογικά αιτήματα προχωρούν σήμερα οι εκπαιδευτικοί στη Ρουμανία, για πρώτη φορά μετά το 2005, έπειτα από την κατάρρευση, την τελευταία στιγμή, των διαπραγματεύσεων με τον κυβερνητικό συνασπισμό.

Ένας νεοδιορισθείς εκπαιδευτικός στη Ρουμανία πληρώνεται με περίπου 490 ευρώ τον μήνα, όχι πολύ περισσότερα χρήματα δηλαδή από το ήμισυ του μέσου εθνικού μηνιαίου μισθού των περίπου 940 ευρώ.

Περισσότεροι από 150.000 εκπαιδευτικοί και άλλο σχολικό προσωπικό της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης σε αυτή τη χώρα μέλος της ΕΕ θα ξεκινήσουν επ’αόριστον απεργία, είπαν οι συνδικαλιστές.

Το πανεπιστημιακό προσωπικό συμμετείχε σήμερα με δίωρη στάση εργασίας σε ένδειξη συμπαράστασης.

Τα συνδικάτα έχουν ζητήσει μισθολογικές αυξήσεις, τιμαριθμική αναπροσαρμογή των μισθών, καταβολή των υπερωριών και επενδύσεις για την ενίσχυση των υποδομών και του εκπαιδευτικού υλικού.

Η κυβέρνηση συνασπισμού έχει δεσμευτεί να αλλάξει φέτος την νομοθεσία αναφορικά με τους μισθούς για όλο τον δημόσιο τομέα με βάση ένα πακέτο μεταρρυθμίσεων που έχει συμφωνηθεί με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή με αντάλλαγμα χρηματοδότηση από το ταμείο ανάκαμψης.

Τον Ιούλιο αναμένεται σχετικό νομοσχέδιο, αλλά οι συνδικαλιστές εκπαιδευτικοί λένε ότι ο νέος νόμος θα εφαρμοστεί ακόμη αργότερα.

Η κυβέρνηση δέχεται πιέσεις για να φέρει το δημοσιονομικό της έλλειμμα κάτω από το όριο του 3% του ΑΕΠ που θέτει η ΕΕ μέχρι τον επόμενο χρόνο.

Η Ρουμανία θα ψηφίσει στις βουλευτικές, τοπικές και ευρωεκλογές το 2024.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ