today-is-a-good-day
24.7 C
Athens

Ράσμουσεν: Η Ουκρανία πρέπει να ενταχθεί στο NATO

Ο πρώην Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού του Συμφώνου του Βόρειου Ατλαντικού Άντερς Φο Ράσμουσεν τάχθηκε υπέρ της προσπάθειας της Ουκρανίας να ενταχθεί στη δυτική στρατιωτική συμμαχία.

«Ούτε αν, ούτε αλλά: η Ουκρανία πρέπει να ενταχθεί στο NATO και στην ΕΕ», τόνισε ο κ. Ράσμουσεν χθες Δευτέρα σε εκδήλωση που οργάνωσε στην Κοπεγχάγη.

«Η Ουκρανία έχει αναπτύξει αξιόλογες στρατιωτικές δυνατότητες και θα ενίσχυε το NATO ως μέλος του», έκρινε ο Δανός.

Παρουσίασε «σχέδιο επτά σημείων προκειμένου η Ουκρανία να κερδίσει τον πόλεμο και να εξασφαλίσει διαρκή ειρήνη» που καταρτίστηκε από τη λεγόμενη Συμμαχία των Δημοκρατιών, ίδρυμα που αποτελεί δημιούργημά του.

«Ο πόλεμος έδειξε πως θα υπάρχει πάντα αστάθεια και απειλή ρωσικής επίθεσης όσο η Ουκρανία βρίσκεται εκτός ευρωατλαντικών δομών», σύμφωνα με το κείμενο, που διαβεβαιώνει εξάλλου πως η διαδικασία ένταξης θα επιταχύνει τις μεταρρυθμίσεις και θα ενισχύσει τους δημοκρατικούς θεσμούς της χώρας.

Ενώ ο πόλεμος στην Ουκρανία οδεύει να συμπληρώσει δεκαπέντε μήνες, δεν υπάρχει σαφές χρονοδιάγραμμα για την ενδεχόμενη ένταξη της χώρας στο NATO — κάτι που αποτελεί κόκκινη γραμμή για τη Μόσχα. Ο ΓΓ του NATO Γενς Στόλτενμπεργκ πρόσφατα εμμέσως πλην σαφώς απέκλεισε την εισδοχή της στη συμμαχία όσο βρίσκεται σε εξέλιξη ο πόλεμος.

Από το περασμένο καλοκαίρι η Ουκρανία είναι επισήμως χώρα υποψήφια προς ένταξη στην ΕΕ. Οι 27 όμως δεν έχουν ακόμη αποφασίσει ομόφωνα για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Το Κίεβο ελπίζει πως η διαδικασία θα αρχίσει φέτος.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ