today-is-a-good-day
20.1 C
Athens

Η Κίνα καλεί τους Ευρωπαίους να απορρίψουν τη νοοτροπία του Ψυχρού Πολέμου 

Η Κίνα και η Ευρώπη θα πρέπει από κοινού «να απορρίψουν τη νοοτροπία του Ψυχρού Πολέμου», δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής της κινεζικής διπλωματίας, την ώρα που οι υπουργοί Εξωτερικών των χωρών μελών της ΕΕ συνεδρίαζαν στη Στοκχόλμη με στόχο να «αναπροσαρμόσουν» την ευρωπαϊκή στάση απέναντι στο Πεκίνο.

«Σήμερα, ορισμένοι προβάλλουν αδικαιολόγητα το αφήγημα της δημοκρατίας απέναντι στην απολυταρχία και φτάνουν ακόμη και στο σημείο να μιλούν για νέο Ψυχρό Πόλεμο», είπε ο Τσιν Γκανγκ σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψής του στη Νορβηγία. «Αν έχουμε έναν νέο Ψυχρό Πόλεμο, το αποτέλεσμα θα είναι πιο καταστροφικό» από τον προηγούμενο για «αυτό θα βλάψει σοβαρά τις σχέσεις και τη συνεργασία της Κίνας με την Ευρώπη», πρόσθεσε.

Πεκίνο και Βρυξέλλες πρέπει από κοινού «να απορρίψουν τη νοοτροπία του Ψυχρού Πολέμου» μεταξύ των μεγάλων δυνάμεων, επέμεινε.

Οι δηλώσεις αυτές έγιναν την ώρα που οι ΥΠΕΞ της ΕΕ συνεδρίασαν στη γειτονική Σουηδία επιδιώκοντας να υιοθετήσουν μια κοινή γραμμή απέναντι στην Κίνα. «Πρέπει να αναπροσαρμόσουμε τη στάση μας» δήλωσε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοσέπ Μπορέλ κατά την έναρξη της συνόδου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ