today-is-a-good-day
14.7 C
Athens

Εκδηλώσεις στη Λήμνο για τα 108 χρόνια από την εκστρατεία της Καλλίπολης, παρουσία της Σακελλαροπούλου

Οι θρυλικοί ANZAC, τα μέλη του Εκστρατευτικού Σώματος της Αυστραλίας και της Νέας Ζηλανδίας, κατέχουν ιδιαίτερη θέση ανάμεσα σε αυτούς που συμμετείχαν στην εκστρατεία της Καλλίπολης.

Πολύ μακριά από την πατρίδα τους, αψήφησαν τον κίνδυνο με μοναδική αυταπάρνηση. Και μολονότι η εκστρατεία οδηγήθηκε σε οδυνηρή αποτυχία, είχε και ένα μακροπρόθεσμο θετικό αποτέλεσμα: Η συμμετοχή του Αυστραλιανού Εκστρατευτικού Σώματος για πρώτη φορά σε στρατιωτικές επιχειρήσεις της Κοινοπολιτείας, το 1915, λίγα χρόνια από τη σύσταση του ομοσπονδιακού κράτους της Αυστραλίας, ενίσχυσε την εθνική συνοχή και συνείδηση των Αυστραλών.

Αυτά τόνισε, μεταξύ άλλων, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου κατά την επετειακή εκδήλωση «Τιμή και Μνήμη για τους Πεσόντες στην Εκστρατεία της Καλλίπολης», που πραγματοποιήθηκε στο συμμαχικό κοιμητήριο Μούδρου στη Λήμνο.

«Σήμερα», συνέχισε, «που ένας άλλος πόλεμος μαίνεται στην ήπειρό μας, μετά από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, είναι ακόμη πιο σημαντικό να θυμόμαστε και να τιμάμε τη θυσία όλων εκείνων που υπερασπίστηκαν την ελευθερία, τη δημοκρατία και την ειρηνική συμβίωση των λαών. Η θυσία τους αυξάνει ακόμη περισσότερο το βάρος της δικής μας ευθύνης».

«Όπως έγραψε ένας Αυστραλιανός ποιητής το 1919», πρόσθεσε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, «διδάξανε τη νιότη μας πώς πρέπει να πεθαίνει».

Ο γενικός κυβερνήτης της Κοινοπολιτείας της Αυστραλίας, Ντέιβιντ Χάρλεϊ, ευχαρίστησε θερμά για τις εκδηλώσεις τιμής και μνήμης, που πάνω από είκοσι χρόνια διοργανώνονται για τους ANZAC στο νησί της Λήμνου και αναφέρθηκε στην ιστορική σημασία της εκστρατείας της Καλλίπολης αλλά και στο σθένος των Αυστραλών και Νεοζηλανδών που πολέμησαν.

Από την πλευρά του, ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Κωνσταντίνος Μουτζούρης, καλωσόρισε τον κυβερνήτη της Κοινοπολιτείας της Αυστραλίας, ενώ επεσήμανε ότι τα επόμενα χρόνια θα προχωρήσουν έργα, όπως το Μουσείο Πεσόντων, με αυστραλιανή χρηματοδότηση.

Στις εκδηλώσεις έδωσε το «παρών» ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Χαρδαλιάς, ενώ ο δήμαρχος Λήμνου, Δημήτρης Μαρινάκης, απηύθυνε σύντομο χαιρετισμό.

Μετά την επιμνημόσυνη δέηση στο κοιμητήριο Μούδρου ακολούθησε κατάθεση στεφάνων και περιήγηση, ενώ οι εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν με επίσκεψη στην αυστραλιανή προβλήτα στο λιμάνι του Μούδρου, όπου οι επίσημοι προσκεκλημένοι πέταξαν λουλούδια στη θάλασσα στη μνήμη όσον έχασαν τη ζωή τους στην εκστρατεία της Καλλίπολης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ