today-is-a-good-day
17.4 C
Athens

«Ιστορική επίσκεψη» του αρχηγού κράτους της Αυστραλίας στην Ελλάδα

Επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα θα πραγματοποιήσει ο γενικός κυβερνήτης της Αυστραλίας, συνοδευόμενος από τη σύζυγό του, πριν παρευρεθούν στη στέψη του βασιλιά Καρόλου στο Ηνωμένο Βασίλειο. «Μια ιστορική επίσκεψη! Η πρώτη Αυστραλού αρχηγού κράτους για πάνω από 25 χρόνια! Ο γενικός κυβερνήτης της Αυστραλίας Ντέιβιντ Χάρλεϊ και η κυρία Χάρλεϊ θα επισκεφτούν την Ελλάδα για να τιμήσουν τους ιστορικούς δεσμούς και τη στενή φιλία ανάμεσα στα έθνη μας!» αναφέρει σε σχετική ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο Αυστραλός πρέσβης στην Ελλάδα Άρθουρ Σπύρου.

Σε σημερινή ανακοίνωση του Γενικού Κυβερνήτη της Κοινοπολιτείας της Αυστραλίας, επισημαίνεται πως η επίσκεψη στην Ελλάδα είναι μια ευκαιρία να εορταστούν οι ιστορικοί δεσμοί και η στενή φιλία μεταξύ των δύο κρατών. Όπως σημειώνεται, κατά την παραμονή του στην Ελλάδα, ο γενικός κυβερνήτης θα συναντηθεί με την Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου και τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Κατόπιν, ο γενικός κυβερνήτης και η σύζυγός του θα μεταβούν στη Λήμνο για την τελετή θεμελίωσης του Μονοπατιού Μνήμης της Λήμνου και άλλες εκδηλώσεις μνήμης για την υπηρεσία των Αυστραλών στη Λήμνο κατά τη διάρκεια της εκστρατείας της Καλλίπολης. Η Λήμνος ήταν το τελικό σημείο αναχώρησης για την απόβαση στην Καλλίπολη και κατά τη διάρκεια της εκστρατείας της Καλλίπολης Αυστραλές νοσοκόμες υπηρέτησαν στη Λήμνο περιθάλποντας τραυματίες Anzacs, αναφέρεται.

Εν συνεχεία, ο γενικός κυβερνήτης και η σύζυγός του θα ταξιδέψουν από την Ελλάδα στο Ηνωμένο Βασίλειο για να εκπροσωπήσουν την Αυστραλία στις εκδηλώσεις για τη στέψη του Βασιλιά του Ηνωμένου Βασιλείου. Σημειώνεται πως ο γενικός κυβερνήτης της Αυστραλίας είναι ο εκπρόσωπος του Βασιλιά της Κοινοπολιτείας. Στην πράξη, είναι ο αρχηγός του κράτους της Αυστραλίας και έχει μια σειρά από συνταγματικά και τελετουργικά καθήκοντα. Ο γενικός κυβερνήτης είναι επίσης ο Αρχηγός των Αυστραλιανών Αμυντικών Δυνάμεων.

Ο γενικός κυβερνήτης θα αναχωρήσει από την Αυστραλία στις 30 Απριλίου και θα επιστρέψει στις 10 Μαΐου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ