today-is-a-good-day
24.7 C
Athens

Ο ύποπτος για την επίθεση στον Ιάπωνα πρωθυπουργό Κισίντα είχε προσφύγει κατά της κυβέρνησης

Ο ύποπτος για τη ρίψη καπνογόνου με στόχο τον Ιάπωνα πρωθυπουργό Φούμιο Κισίντα το Σάββατο είχε προσφύγει στη δικαιοσύνη, αξιώνοντας αποζημίωση από την κυβέρνηση, με το επιχείρημα ότι αποκλείστηκε αδίκως από το να θέσει υποψηφιότητα στις εκλογές για την Άνω Βουλή του ιαπωνικού κοινοβουλίου, γράφει σήμερα η ιαπωνική εφημερίδα Γιομιούρι.

Ο Ριγιουτζί Κιμούρα, ο οποίος συνελήφθη επί τόπου μετά το περιστατικό που σημειώθηκε σε αλιευτικό λιμένα της δυτικής Ιαπωνίας την ώρα που ο Κισίντα ετοιμαζόταν να εκφωνήσει ομιλία σε προεκλογική εκδήλωση, είχε καταθέσει αγωγή στο δικαστήριο της περιφέρειας του Κόμπε τον Ιούνιο, υποστηρίζοντας ότι δεν μπορούσε να θέσει υποψηφιότητα στις εκλογές της 10ης Ιουλίου λόγω ηλικίας –ήταν κάτω των 30 ετών– και της αδυναμίας του να καταθέσει 3 εκατομμύρια γεν (πάνω από 20.000 ευρώ), τα οποία οφείλουν να καταβάλουν όλοι οι υποψήφιοι για να μπορούν να μετάσχουν στις εκλογές αυτές, σύμφωνα με την εφημερίδα, η οποία επικαλείται τα αρχεία της υπόθεσης.

Ο Κιμούρα υποστήριζε ότι ο εκλογικός νόμος παραβιάζει το Σύνταγμα, το οποίο ορίζει ότι όλοι είναι ίσοι βάσει του νόμου, μεταξύ άλλων διατάξεων.

Το δικαστήριο απέρριψε την προσφυγή του 24χρονου υπόπτου, ο οποίος ζητούσε αποζημίωση 100.000 γεν (680 ευρώ) για την “ψυχική οδύνη” που του προκλήθηκε, διευκρινίζει επίσης η εφημερίδα Γιομιούρι.

Ο Κιμούρα είχε ασκήσει έφεση στο Ανώτατο Δικαστήριο της Οσάκα κατά της απόφασης αυτής, και αυτό έχει προγραμματιστεί να αποφανθεί σχετικά τον Μάιο, σύμφωνα με την εφημερίδα.

Οι ιαπωνικές αρχές διεξήγαγαν έρευνα στο σπίτι του Κιμούρα την Κυριακή στην πόλη Καουανίσι στο Χιόγκο, μετά την σύλληψή του το Σάββατο στο σημείο της έκρηξης με την υποψία της απόπειρας επίθεσης στον Κισίντα με αυτοσχέδιο εκρηκτικό μηχανισμό.

Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός απομακρύνθηκε σώος και αβλαβής, ενώ δύο άνθρωποι τραυματίστηκαν ελαφρά.

Προς το παρόν δεν έχουν απαγγελθεί κατηγορίες στον ύποπτο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ