today-is-a-good-day
17 C
Athens

Το Κίεβο καλεί το ΝΑΤΟ να διαμορφώσει μια στρατηγική για τη Μαύρη Θάλασσα

Ο ουκρανός υπουργός Εξωτερικών κάλεσε σήμερα τους Δυτικούς να κάνουν τη Μαύρη Θάλασσα μια «θάλασσα του ΝΑΤΟ», ένα χρόνο μετά την καταστροφή της ρωσικής ναυαρχίδας Moskva.

«Είναι καιρός να δημιουργήσουμε ένα παγκόσμιο δίκτυο ασφαλείας για όλα τα έθνη της περιοχής που απειλούνται» και να κάνουμε τη Μαύρη Θάλασσα «αυτό που έχει γίνει η Βαλτική Θάλασσα: μια θάλασσα του ΝΑΤΟ», δήλωσε ο Ντμίτρο Κουλέμπα κατά την έναρξη μιας διάσκεψης στη Ρουμανία.

«Σήμερα είναι η πρώτη επέτειος του ναυαγίου του καταδρομικού Moskva» και «άλλα ρωσικά πολεμικά πλοία θα έχουν την ίδια τύχη με την υποστήριξη των φίλων και εταίρων μας», πρόσθεσε στο μήνυμα που απηύθυνε στη διάσκεψη μέσω βιντεοσύνδεσης από την Ουκρανία.

Το Moskva βυθίστηκε πέρυσι στα μέσα Απριλίου έπειτα από έκρηξη που σημειώθηκε σ’ αυτό, σύμφωνα με το Κρεμλίνο. Η Ουκρανία δήλωσε πως οι ένοπλες δυνάμεις της το έπληξαν με πυραύλους.

Ο Ντμίτρο Κουλέμπα ζήτησε επίσης από το ΝΑΤΟ «να δείξει πως υπάρχει ένα σαφές σχέδιο για το πότε και το πώς θα ενταχθεί η Ουκρανία σ’ αυτό» με την ευκαιρία της επόμενης συνόδου κορυφής του που θα διεξαχθεί τον Ιούνιο στο Βίλνιους της Λιθουανίας.

«Χρειάζεται να αντιμετωπίσουμε μαζί το κοινό πρόβλημα που είναι η Ρωσία. Για παράδειγμα, υποστηρίζω την ιδέα να ενταχθούν τα συστήματα αεροπορικής και πυραυλικής άμυνας της Ουκρανίας σε αυτά των συμμάχων του ΝΑΤΟ στη Μαύρη Θάλασσα και τη Βαλτική Θάλασσα», δήλωσε επίσης ο Κουλέμπα.

Η Ρουμανία και η Ουκρανία διεξάγουν από χθες, Τετάρτη, και σήμερα στο Βουκουρέστι την πρώτη διάσκεψη για την ασφάλεια της Μαύρης Θάλασσας της Διεθνούς Πλατφόρμας της Κριμαίας, ενός μηχανισμού που έχει στόχο, σύμφωνα με την ουκρανική κυβέρνηση, «την άρση της κατοχής της Κριμαίας και την αποκατάταση της ασφάλειας στη Μαύρη Θάλασσα».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ