today-is-a-good-day
17 C
Athens

Σε υψηλό 10 μηνών ο σύνθετος δείκτης PMI για την ευρωζώνη τον Μάρτιο

Η ανάκαμψη στην ευρωζώνη ανέβασε ταχύτητα τον περασμένο μήνα αλλά η άνοδος ήταν ανισομερής μεταξύ των τομέων της οικονομίας και των χωρών, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε σήμερα.

Ο σύνθετος δείκτης υπευθύνων προμηθειών (PMI) της S&P Global, που αντανακλά την πορεία των μεταποιητικών επιχειρήσεων και των επιχειρήσεων του τομέα υπηρεσιών, αυξήθηκε σε υψηλό 10 μηνών στις 53,7 μονάδες τον περασμένο μήνα από τις 52,0 τον Φεβρουάριο, οριακά χαμηλότερα από την προκαταρκτική τιμή των 54,1 μονάδων.

Ο Μάρτιος ήταν ο τρίτος συνεχής μήνας πάνω από το όριο των 50 μονάδων που διαχωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση.

«Η οικονομία της ευρωζώνης συνεχίζει να ανακάμπτει από την υποτονικότητα που είδαμε στα τέλη του 2022 και η τελευταία έρευνα PMI θα στηρίξει περαιτέρω την άποψη ότι, τουλάχιστον προς το παρόν, η ευρωζώνη βρίσκεται μακριά από ύφεση», δήλωσε ο Τζο Χέιζ, υψηλόβαθμος οικονομολόγος στην S&P Global.

Ο δείκτης PMI για τον τομέα υπηρεσιών ανέκαμψε στις 55,0 μονάδες από τις 52,76 του Φεβρουαρίου, αν και διαμορφώθηκε χαμηλότερα από την αρχική εκτίμηση για 55,6 μονάδες.

Αυτό έρχεται σε αντίθεση με τον δείκτη για τη μεταποίηση που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα και που έδειξε ότι η δραστηριότητα στα εργοστάσια μειώθηκε περαιτέρω τον περασμένο μήνα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ