today-is-a-good-day
23.5 C
Athens

ΟΗΕ: Ο πόλεμος στην Ουκρανία «απομακρύνει» την ανθρωπότητα από τη μάχη «για την επιβίωσή της»

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία «απομακρύνει» την ανθρωπότητα, η οποία απειλείται από την κλιματική αλλαγή, από τη μάχη «για την επιβίωσή της», προειδοποίησε σήμερα ο επικεφαλής του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα Φόλκερ Τουρκ.

«Τη στιγμή που η ανθρωπότητα βρίσκεται αντιμέτωπη με συντριπτικές υπαρξιακές προκλήσεις, αυτός ο καταστροφικός πόλεμος μας απομακρύνει από το στόχο, που έγκειται στο να οικοδομήσουμε λύσεις για να εξασφαλίσουμε την επιβίωσή μας», κατέληξε ο Τουρκ σε ομιλία του ενώπιον του Συμβουλίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, στο πλαίσιο της οποίας κατήγγειλε επίσης το γεγονός ότι οι παραβιάσεις ανθρώπινων δικαιωμάτων έχουν γίνει «σκανδαλωδώς ρουτίνα» σ’ αυτή τη σύγκρουση, την οποία άρχισε η Ρωσία.

«Αυτός ο πόλεμος αψηφά κάθε λογική. Αυτή η τρέλα πρέπει να σταματήσει και πρέπει να γίνει ειρήνη, σύμφωνα με το Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και το διεθνές δίκαιο», δήλωσε ο Τουρκ.

Παντού στην Ουκρανία «οι άνθρωποι υποφέρουν και βρίσκονται αντιμέτωποι με μαζικές απώλειες, με στερήσεις, με εκτοπισμούς και με καταστροφές», υπενθύμισε ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τα δικαιώματα του ανθρώπου.

Ο Τουρκ υπογράμμισε επίσης τις επίμονες και βαθιές συνέπειες της σύγκρουσης για τον υπόλοιπο κόσμο, ακόμη και για χώρες που δεν εμπλέκονται με κανένα τρόπο στη σύγκρουση.

Ο πόλεμος, που κηρύχθηκε από τη Μόσχα το Φεβρουάριο του 2022, έχει επιδεινώσει περαιτέρω τη διατροφική κρίση που έπληττε ήδη δεκάδες χώρες στον κόσμο, κάνοντας να αυξηθούν οι τιμές των τροφίμων, αλλά και της ενέργειας. Σύμφωνα με τον Τουρκ, έριξε 71 εκατ. ανθρώπους στη φτώχεια και επηρεάζει 1,6 δισεκατομμύριο άλλους.

Οι υπηρεσίες του Τουρκ -οι οποίες χρησιμοποιούν μια εξαιρετικά αυστηρή μεθοδολογία για να καταρτίσουν τους απολογισμούς τους για τα θύματα- έχουν καταμετρήσει «8.400 νεκρούς αμάχους και περισσότερους από 14.000 τραυματίες αμάχους» μετά τις 24 Φεβρουαρίου 2022, την ημερομηνία που άρχισε η ρωσική επίθεση.

«Αυτοί οι αριθμοί δεν είναι παρά η κορυφή του παγόβουνου», παραδέχθηκε ο Τουρκ, καθώς ο πραγματικός απολογισμός είναι πολύ υψηλότερος. Υπογράμμισε πως «τα περισσότερα από τα θύματα οφείλονται στη χρήση από τις ρωσικές δυνάμεις εκρηκτικών όπλων μεγάλης ισχύος μέσα σε συνοικίες κατοικιών».

Ο ίδιος συνόψισε ενώπιον του Συμβουλίου μια έκθεση που συντάχθηκε από την αποστολή του ΟΗΕ για την εποπτεία των ανθρώπινων δικαιωμάτων στην Ουκρανία και τα συμπεράσματα της οποίας είχαν παρουσιασθεί στις 25 Μαρτίου στο Κίεβο από την επικεφαλής της αποστολής Ματίλντα Μπόγκνερ.

Στην έκθεση κατηγορούνταν οι ρωσικές και οι ουκρανικές δυνάμεις ότι διέπραξαν εκτελέσεις αιχμαλώτων πολέμου με συνοπτικές διαδικασίες στη διάρκεια της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Το Κίεβο είχε χαρακτηρίσει τότε απαράδεκτο «το να εξισώνονται το θύμα και ο επιτιθέμενος».

Περισσότεροι από 400 αιχμάλωτοι πολέμου και από τις δύο πλευρές απάντησαν σε ερωτήσεις της επιτροπής, εξήγησε σήμερα ο Τουρκ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ