today-is-a-good-day
19 C
Athens

Ε.Λιακούλη: Μάχη μέχρι εσχάτων για όλες τις οικογένειες κάθε σιδηροδρομικής τραγωδίας

Στην Ολομέλεια της Βουλής για το Νομοσχέδιο – “σκούπα” της Κυβέρνησης, τοποθετήθηκε η Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής και Υπεύθυνη του Τομέα Εσωτερικών, Βουλευτής Λάρισας Ευαγγελία Λιακούλη.

«Πρόκληση αποτελεί να καταθέτετε χθες τη νύχτα τροπολογία, σαν τους “κλέφτες μες στο σκοτάδι”, για να απαλλάξετε τη λεγόμενη “Επιτροπή Γεραπετρίτη”, τη δική σας Επιτροπή, από ευθύνες και διώξεις. Για αυτούς που εσείς διορίσατε, εσείς νομοθετείτε άρον – άρον να τους θέσετε στο απυρόβλητο. Η κίνησή σας, ρίχνει “λάδι στη φωτιά” της πάνδημης οργής, περισσότερες σκιές στις εν εξελίξει διαδικασίες», τόνισε η Ε. Λιακούλη.

Εστίασε, επίσης, στην ανακοίνωση που είχε εκδώσει η Κυβέρνηση για διαγραφή των στεγαστικών και προσωπικών δανείων στις οικογένειες των θυμάτων. «Διαβάζω την ανακοίνωσή σας, διαβάζω και το νομοσχέδιο και γεννάται η απορία, πως έχετε διασφαλίσει αυτό που ανακοινώσατε; Δεν το ανακοινώσατε σε οποιονδήποτε, αλλά σε χαροκαμένες και μαυροφορεμένες οικογένειες, που είδαν τους αγαπημένους τους να σκίζονται από τα πυρακτωμένα σίδερα, να εξαϋλώνονται. Η Βουλή κλείνει, εσείς ήδη θα έχετε πακετάρει και φεύγετε απ’ τις υπουργικές καρέκλες σας. Αυτούς τους ανθρώπους τους αφήνετε με ένα δελτίο τύπου περί διαγραφής δανείων; Ή το έχετε κατοχυρώσει; Πως, με ποια διαδικασία, με ποιο χρονοδιάγραμμα εφαρμογής; Πρέπει να το ξεκαθαρίσετε», επισήμανε η Λαρισαία Βουλευτής.

Η Λαρισαία Βουλευτής με ιδιαίτερη έμφαση υπογράμμισε ότι «το νομοσχέδιο πρέπει να διορθωθεί, ώστε τα μέτρα στήριξης να μην αφορούν μόνο την τραγωδία της 28ης Φεβρουαρίου, αλλά τα θύματα ΟΛΩΝ των αιματοβαμμένων τραγωδιών στις ράγες του ΟΣΕ. Υπενθυμίζω ότι ήταν δικό μου αίτημα. Το έθεσα προσωπικά στον Υπουργό Επικρατείας αρμόδιο και για θέματα μεταφορών, τον κ. Γεραπετρίτη, την 15η Μαρτίου, εδώ στη Βουλή. Ο κ. Υπουργός – προς τιμήν του και μπράβο του – είχε χαρακτηρίσει το αίτημά μου, δίκαιο και εύλογο και είχε δεσμευθεί ότι θα συμπεριληφθούν όλες οι οικογένειες που θρήνησαν ανθρώπινη απώλεια εξαιτίας σιδηροδρομικού δυστυχήματος, όπως ακριβώς οι οικογένειες της πόλης μας, της Λάρισας, σε αφύλακτες διαβάσεις, σε βάθος χρόνου . Σας καλώ τώρα, άμεσα, να επεκτείνετε το πεδίο εφαρμογής των μέτρων για κάθε θάνατο σε αιματοβαμμένες ράγες. Αποτελεί το ελάχιστο χρέος μας, μια αυτονόητη παρέμβαση ισονομίας και δικαιοσύνης, για τις ψυχές των αφύλακτων διαβάσεων».

«Εμείς στη Λάρισα, σε μια πόλη που κόβεται στα δυο από τις ράγες, σε μια πόλη που τα τρένα περνούν ελάχιστα μέτρα από τα σχολειά μας, σε έναν Τόπο γεμάτο καντήλια στη μνήμη νεκρών κατά μήκος του σιδηροδρόμου, γνωρίζουμε καλά την αξία και την αναγκαιότητα αυτής της ρύθμισης. Το αποδέχθηκε ο κ. Γεραπετρίτης, διεκδικώ ξανά, η πρότασή μου να γίνει σήμερα πράξη», ανέφερε η Ε. Λιακούλη.

Επιπλέον, σημείωσε ότι «η ανθρώπινη ζωή, η νιότη που έδυσε, οι οικογένειες που σημαδεύτηκαν για πάντα, δεν μπορούν να αποτιμηθούν ούτε με το χρυσό ούτε με τα προνόμια του κόσμου ολάκερου».

Αξίζει να σημειωθεί πως η Γραμματέας της Κ.Ο. και Βουλευτής Λάρισας αφιέρωσε ειδικές Ενότητες στην ομιλία της, αναδεικνύοντας:

– τις διατάξεις που αφορούν την Τοπική Αυτοδιοίκηση,

– την τροπολογία του ΠΑΣΟΚ για την κατοχύρωση των επαγγελματικών δικαιωμάτων των αποφοίτων όλων των νέων Τμημάτων των ΑΕΙ, κατεύθυνσης γεωπονίας, δασολογίας και ιχθυολογίας 5ετούς φοίτησης

– τις ρυθμίσεις που πρόσβαλαν, για ακόμα μία φορά, τον καλλιτεχνικό κόσμο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ