today-is-a-good-day
22.1 C
Athens

Premier League: Στο «Hall of Fame» Φέργκιουσον και Βενγκέρ

Ο Γάλλος Αρσέν Βενγκέρ και ο Σκωτσέζος Άλεξ Φέργκιουσον είναι οι πρώτοι προπονητές που εισήχθησαν στο «Hall of Fame» της Premier League για τα κατορθώματά τους με την Άρσεναλ και τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ αντίστοιχα, όπως ανακοίνωσε σήμερα (29/3) η Premier League. Οι δύο εμβληματικοί προπονητές, που πέρασαν πολλά χρόνια με τους «κανονιέρηδες» και τους «κόκκινους διαβόλους», διασταύρωσαν τα ξίφη τους για 15 χρόνια, που σημαδεύτηκαν τόσο από την ισχυρή μεταξύ τους αντιπαλότητα όσο και από τον αμοιβαίο σεβασμό τους.

Ο Σερ Άλεξ παρέμεινε για 26 χρόνια στον πάγκο της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, η οποία, πριν από αυτόν, δεν είχε φτάσει στην κατάκτηση του πρωταθλήματος μετά από το 1967. Ο προπονητής που έχει τους περισσότερους τίτλους στην ιστορία της Premier League (13), αποχώρησε το 2013.

«Είναι τιμή μια τέτοια αναγνώριση», είπε ο 81χρονος πρώην προπονητής. «Αλλά δεν αφορά μόνο εμένα ως άνθρωπο. Είναι επίσης η ανταμοιβή για τη δουλειά που έγινε στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, ο δεσμός που δημιουργήθηκε όλα αυτά τα χρόνια. Είμαι περήφανος για τον σύλλογο, τους προπονητές και τους παίκτες μου», πρόσθεσε.

Ο αντίπαλός του Αρσέν Βενγκέρ έφτασε στο Λονδίνο το 1996, ως ένας από τους πρώτους ξένους προπονητές στην Αγγλία. Έφυγε από την Άρσεναλ το 2018, έχοντας αφήσει το στίγμα του εκεί και έφερε επανάσταση στο παιχνίδι, αξιοποιώντας την επιστήμη και τη διαιτολογία για να εφαρμόσει μια πιο επαγγελματική προσέγγιση.

Από πλευράς παιχνιδιού, ο 73χρονος Γάλλος, τώρα επικεφαλής ανάπτυξης στη FIFA, έχει προωθήσει ελκυστικό και επιθετικό ποδόσφαιρο χάρη σε πολλούς άγνωστους παίκτες τους οποίους έχει αναδείξει, όπως ο Τιερί Ανρί ή ο Πατρίκ Βιεϊρά. Το 1997-98, στην πρώτη του πλήρη σεζόν, κέρδισε τον πρώτο του τίτλο πρωταθλήματος. Το 2003-2004 οι «κανονιέρηδες» έμειναν αήττητοι όλη τη σεζόν.

«Το να μοιράζομαι όλα αυτά με τον Σερ Άλεξ είναι μεγάλη τιμή για μένα», αντέδρασε. «Είμαστε σαν δύο πυγμάχοι. Παλέψαμε και περπατήσαμε μαζί. Στο τέλος υπάρχει σεβασμός. Αυτή θα είναι μία ευκαιρία να συναντηθούμε, να πιούμε καλό κρασί και να θυμηθούμε τους παλιούς μας αγώνες».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ