today-is-a-good-day
13.1 C
Athens

Ιράν: «Τρομοκρατική επίθεση» οι επιδρομές ΗΠΑ εναντίον φιλοϊρανικών ομάδων στη Συρία

Το Ιράν χαρακτήρισε «τρομοκρατική επίθεση» τις αεροπορικές επιδρομές που εξαπέλυσαν οι ΗΠΑ εναντίον φιλοϊρανικών ομάδων στη Συρία, σε απάντηση σε φονική επίθεση με drone.

Από την πλευρά του το υπουργείο Εξωτερικών της Συρίας καταδίκασε σήμερα τα αμερικανικά πλήγματα στο έδαφος της χώρας, επισημαίνοντας ότι η Ουάσινγκτον είπε ψέματα για τους στόχους, ενώ δεσμεύθηκε «να τερματίσει την αμερικανική κατοχή» συριακών εδαφών.

Τουλάχιστον 19 φιλοκυβερνητικοί μαχητές, στην πλειονότητά τους Σύροι, σκοτώθηκαν από τα αμερικανικά πλήγματα που εξαπολύθηκαν τη νύκτα της Πέμπτης προς Παρασκευή στην ανατολική Συρία, σύμφωνα με τον πιο πρόσφατο απολογισμό του Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Το ιρανικό υπουργείο Εξωτερικών κατήγγειλε «την τρομοκρατική επίθεση που εξαπέλυσε ο αμερικανικός στρατός εναντίον μη στρατιωτικών στόχων στην πόλη Ντέιρ Εζόρ».

«Οι ΗΠΑ εξακολουθούν να είναι παρανόμως παρούσες στρατιωτικά, να καταλαμβάνουν διάφορες περιοχές της Συρίας και να επιτίθενται σε διάφορους στόχους, γεγονός που αποτελεί παραβίαση των διεθνών κανόνων, της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας», συνέχισε ο Νασέρ Κανανί εκπρόσωπος του υπουργείου.

«Οι ΗΠΑ ισχυρίζονται ότι είναι παρούσες στη Συρία για να πολεμήσουν κατά του Ισλαμικού Κράτους (…) κάτι που είναι απλώς μια δικαιολογία για να συνεχίσουν την κατοχή και τη λεηλασία του πλούτου της Συρίας, όπως οι ενεργειακοί πόροι και τα σιτηρά», πρόσθεσε.

Ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου δήλωσε ότι «οι στρατιωτικοί σύμβουλοι της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν είναι παρόντες στη Συρία έπειτα από αίτημα της συριακής κυβέρνησης και με στόχο να βοηθήσουν τη χώρα να αντιμετωπίσει την τρομοκρατία».

Το Ιράν «θα παραμείνει στο πλευρό της Συρίας για να τη βοηθήσει να αποκαταστήσει την ειρήνη, τη σταθερότητα και μια βιώσιμη ασφάλεια», τόνισε ο Κανανί.

Η Ουάσινγκτον επεσήμανε ότι προχώρησε στα πλήγματα αυτά μετά την επίθεση που εξαπολύθηκε την Πέμπτη με «ιρανικής προέλευσης» drone εναντίον βάσης του διεθνούς συνασπισμού υπό τις ΗΠΑ κοντά στη Χασάκα, στη βορειοανατολική Συρία. Από την επίθεση αυτή σκοτώθηκε ένας Αμερικανός εργολάβος και τραυματίστηκαν άλλοι έξι Αμερικανοί – ακόμη ένας εργολάβος και πέντε στρατιωτικοί.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ