today-is-a-good-day
17.2 C
Athens

Μήνυμα Αρχιεπισκόπου Ελπιδοφόρου: Χρειάζονται θυσίες για την κατάκτηση και τη διατήρηση της ελευθερίας

«Όλοι οι Έλληνες στην Ελλάδα, την Κύπρο και τη Διασπορά εορτάζουμε σήμερα, κατά την επέτειο της ελληνικής επανάστασης και της εθνικής ανεξαρτησίας, την ελευθερία και αναλογιζόμαστε τις θυσίες που έγιναν γι’ αυτήν, έχοντας ως υπόδειγμα αληθινής ελευθερίας την Παναγία Θεοτόκο και αειπαρθένο Μαρία». Την επισήμανση αυτή κάνει ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος στην εγκύκλιο του για τη σημερινή εθνική επέτειο και για την εορτή του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου.

«Ψάλλουμε τον Ακάθιστο Ύμνο κατά τη διάρκεια της μεγάλης τεσσαρακοστής», υπογραμμίζει, τιμώντας την Παναγία γιατί την 25η Μαρτίου δέχεται το χαρμόσυνο άγγελμα, τον Ευαγγελισμό, από τον Αρχάγγελο για την ενανθρώπιση του Κυρίου και την ίδια ημέρα, πολλά χρόνια μετά, αναγεννά το γένος μας με την παντοδύναμη μεσιτεία της.

Όπως επισημαίνει ο Αρχιεπίσκοπος, η Θεοτόκος είναι στην κυριολεξία ο ασάλευτος πύργος και το απόρθητο τείχος η οποία μεσιτεύει συνεχώς στον θρόνο του Θεού για τον λαό της, τον λαό της Εκκλησίας, τους πολίτες της βασιλείας των ουρανών.

Η Παναγία μας, αναφέρει, είναι η εγγυήτρια της πίστης μας, διότι ο Θεός λαμβάνει απ’ αυτήν την ανθρώπινη φύση για να καταστήσει τον άνθρωπο κατά χάριν θεό, αποδεικνύοντας ότι καθένας από εμάς έχει το δικό του ρόλο στο έργο της σωτηρίας. Διά της Θεοτόκου, τονίζει, «γινόμαστε όμοιοι με τον Υιό του Θεού κατά την ανθρωπότητα, όπως ο Υιός είναι ομοούσιος με τον Πατέρα και το Άγιο Πνεύμα κατά τη θεότητα».

Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής καταλήγει στην εγκύκλιο του: «Αυτή η ελευθερία που εξασκεί η Θεοτόκος σχετίζεται με τους αγώνες για την ελευθερία του γένους μας και είναι αφορμή για εορτασμούς καθημερινά και όχι μόνο κατά τη σημερινή ημέρα. Εμείς οφείλουμε να κρατήσουμε ζωντανή μέσα στην καρδιά μας, κάθε στιγμή, τη μνήμη των αγωνιστών του 1821 γιατί το παράδειγμά τους είναι πάντοτε επίκαιρο και γιατί οι αγώνες τους μάς υπενθυμίζουν ότι το κόστος για την ελευθερία είναι βαρύ και χρειάζονται θυσίες τόσο για την κατάκτηση όσο και για τη διατήρησή της». Έχουμε τη μεγάλη τιμή και ευθύνη, ολοκληρώνει τον συλλογισμό του, να παραμείνουμε αντάξιοι της ελευθερίας που μας χάρισαν οι ήρωες του 1821 και να διαφυλάττουμε τις δημοκρατίες στην Ελλάδα, την Κύπρο και παντού στη Διασπορά, όπου η εξουσία αντλείται από τον λαό για τον λαό.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ