today-is-a-good-day
19.1 C
Athens

ΗΠΑ: Η Ουάσινγκτον δηλώνει ότι θα προστατεύσει το προσωπικό της στη Συρία

Οι Ηνωμένες Πολιτείες δήλωσαν σήμερα ότι θα προστατεύσουν το προσωπικό τους στη Συρία μετά τα αεροπορικά πλήγματα που εξαπέλυσαν οι ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ βάζοντας στο στόχαστρο μέλη ένοπλων οργανώσεων προσκείμενων στο Ιράν σε αντίποινα για την επίθεση που είχε αποτέλεσμα να σκοτωθεί Αμερικανός εργολάβος και να τραυματιστούν πέντε στρατιώτες των ΗΠΑ.

Μία ημέρα μετά τη φονική επίθεση σε προσωπικό των ΗΠΑ στη Συρία, την οποία η Ουάσινγκτον απέδωσε σε τηλεκατευθυνόμενο μη επανδρωμένο αεροσκάφος (drone) ιρανικής προέλευσης, πηγές δήλωσαν πως βάση των ΗΠΑ στη βορειοανατολική Συρία τέθηκε στο στόχαστρο νέας πυραυλικής επίθεσης. Αξιωματούχοι των ΗΠΑ δήλωσαν πως δεν υπήρξαν απώλειες για τις ΗΠΑ στο σημερινό συμβάν.

“Θα εργαστούμε για να προστατεύσουμε τον λαό μας και τις εγκαταστάσεις μας όσο καλύτερα μπορούμε. Είναι ένα επικίνδυνο περιβάλλον”, δήλωσε ο εκπρόσωπος εθνικής ασφαλείας του Λευκού Οίκου, Τζον Κίρμπι, στο CNN.

Αν και οι δυνάμεις των ΗΠΑ στη Συρία είχαν βρεθεί και προηγουμένως στο στόχαστρο drones, οι απώλειες είναι σπάνιες.

Το Πεντάγωνο δήλωσε πως τα πλήγματα των ΗΠΑ με F-15 στόχευσαν εγκαταστάσεις που χρησιμοποιούνται από οργανώσεις που συνδέονται με το Σώμα των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης του Ιράν.

Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, μια οργάνωση που καταγράφει τις εξελίξεις στον πόλεμο στη Συρία, δήλωσε πως τα πλήγματα των ΗΠΑ είχαν αποτέλεσμα να σκοτωθούν οκτώ φιλοϊρανοί μαχητές στη Συρία.

Το Reuters δεν είναι σε θέση να επιβεβαιώσει τον απολογισμό από ανεξάρτητη πηγή.

Το ιρανικό κρατικό δίκτυο Press TV, σύμφωνα με το οποίο κανένας Ιρανός δεν σκοτώθηκε στην επίθεση, επικαλέστηκε τοπικές πηγές που αρνήθηκαν πως στόχος ήταν στρατιωτικό φυλάκιο που συνδέεται με το Ιράν, υποστηρίζοντας πως επλήγησαν ένα κέντρο ανάπτυξης της υπαίθρου και ένα κέντρο σιτηρών κοντά σε στρατιωτικό αεροδρόμιο.

“Πάντοτε θα λαμβάνουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα προκειμένου να προστατεύσουμε τους ανθρώπους μας και πάντοτε θα απαντάμε σε χρόνο και τόπο της επιλογής μας”, ανέφερε σε μια δήλωση ο στρατηγός Έρικ Κουρίλα, που επιβλέπει τα αμερικανικά στρατεύματα στη Μέση Ανατολή.

Τα πλήγματα των ΗΠΑ ήταν απάντηση σε επίθεση που πραγματοποιήθηκε νωρίτερα χθες Πέμπτη από drone εναντίον προσωπικού των ΗΠΑ σε βάση του συνασπισμού κοντά στη Χασάκα, στη βορειοανατολική Συρία.

Τρεις Αμερικανοί στρατιωτικοί και ένας εργολάβος χρειάστηκε να μεταφερθούν στο Ιράκ, όπου ο υπό τις ΗΠΑ συνασπισμός που πολεμά ό,τι απέμεινε από το Ισλαμικό Κράτος διαθέτει ιατρικές εγκαταστάσεις, δήλωσε το Πεντάγωνο.

Οι άλλοι δύο τραυματίες Αμερικανοί στρατιωτικοί λαμβάνουν νοσηλεία στη βάση, ανέφερε.

Σήμερα το Πεντάγωνο δήλωσε πως οι τραυματίες είναι σε σταθερή κατάσταση.

Βάση των ΗΠΑ στην πετρελαιοπηγή Αλ-Όμαρ στη Συρία τέθηκε στο στόχαστρο πυραυλικής επίθεσης σήμερα το πρωί, σύμφωνα με το ιρανικό τηλεοπτικό δίκτυο Al Mayadeen και πηγή ασφαλείας.

Ο Κίρμπι είπε πως η επίθεση αυτή απέτυχε και πως δεν σημειώθηκαν απώλειες από πλευράς ΗΠΑ.

Δεν είναι ασύνηθες οργανώσεις υποστηριζόμενες από το Ιράν να εκτοξεύουν πυραύλους εναντίον βάσεων των ΗΠΑ στη Συρία αφού τίθενται στο στόχαστρο αεροπορικών πληγμάτων.

Οι δυνάμεις των ΗΠΑ αναπτύχθηκαν για πρώτη φορά στη Συρία στη διάρκεια της εκστρατείας του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα εναντίον του Ισλαμικού Κράτους, σε συνεργασία με μια υπό κουρδική ηγεσία οργάνωση, τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις. Περίπου 900 στρατιώτες των ΗΠΑ σταθμεύουν στη Συρία, οι περισσότεροι από τους οποίους στο ανατολικό τμήμα της.

Στρατεύματα των ΗΠΑ έχουν δεχθεί επίθεση από υποστηριζόμενες από το Ιράν οργανώσεις περίπου 78 φορές από τις αρχές του 2021, σύμφωνα με τον στρατό των ΗΠΑ.

Η στρατιωτική ανάπτυξη των ΗΠΑ, στην οποία έβαλε σχεδόν τέλος ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ το 2018 προτού εγκαταλείψει τα σχέδιά του για πλήρη αποχώρηση, είναι ένα απομεινάρι του ευρύτερου παγκόσμιου πολέμου κατά της τρομοκρατίας που περιελάμβανε τον πόλεμο στον Αφγανιστάν και μια πολύ μεγαλύτερη στρατιωτική ανάπτυξη των ΗΠΑ στο Ιράκ.

Ενώ το Ισλαμικό Κράτος έχει χάσει τα εδάφη στη Συρία και στο Ιράκ που είχε υπό τον έλεγχό του το 2014, πυρήνες εν υπνώσει εξακολουθούν να διαπράττουν επιθέσεις σε περιοχές όπου ούτε ο υπό την ηγεσία των ΗΠΑ συνασπισμός ούτε ο συριακός στρατός ασκούν πλήρη έλεγχο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ