22.2 C
Athens

Γ.Οικονόμου: Ο κ. Τσίπρας προσπαθεί να υποκαταστήσει την πολιτική με παραγωγή ευτελούς θεάματος

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, βρίσκεται στις Βρυξέλλες όπου σήμερα το πρωί συμμετείχε στη Σύνοδο Κορυφής του Ευρωπαικού Λαϊκού Κόμματος και σε λίγη ώρα στις εργασίες του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου», ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, ξεκινώντας την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

«Οι ηγέτες κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ θα έχουν αρχικά γεύμα με τον γγ του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες, ενώ στη συνέχεια θα συζητήσουν τα μέτρα στήριξης προς την Ουκρανία που έχει λάβει η ΕΕ. Στην επίσημη ατζέντα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου βρίσκονται, επίσης, η μακροπρόθεσμη ανταγωνιστικότητα, η εμπορική πολιτική της Ευρώπης και η γεωπολιτική διάσταση σε θέματα όπως η ενέργεια και το μεταναστευτικό», πρόσθεσε.

Στη συνέχεια ο κυβερνητικός εκπρόσωπος πέρασε σε θέματα της καθημερινότητας, όπως είπε, και σημείωσε ότι η εφαρμογή του «Καλαθιού του Νοικοκυριού» μπήκε από χθες στην 21η πρώτη εβδομάδα και συνεχίζεται με θετικά αποτελέσματα για τον καταναλωτή. Από τα 1.134 προϊόντα που έχει το καλάθι τα 60 (5,29%) παρουσίασαν αύξηση, τα 68 (6%) παρουσίασαν μείωση και τα 1.006 (88,71%) παρέμειναν σταθερά. Σημαντικό είναι το γεγονός ότι για 3η συνεχόμενη εβδομάδα υπήρξε συνολική μείωση στην αξία του «Καλαθιού».

Ο κ. Οικονόμου τόνισε ότι τα θετικά αποτελέσματα αυτής της πρωτοβουλίας επισημαίνονται και σε επιστημονική μελέτη του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και το Πανεπιστήμιου Philips της Κύπρου που αφορά τις 15 πρώτες εβδομάδες λειτουργίας του «Καλαθιού» (2/11/22 έως και 15η Φεβρουαρίου 2023). «Από τη μελέτη αυτή προκύπτει ότι συνολικά η αξία του “Καλαθιού” έχει μειωθεί έως και 22,18%. Επισημαίνεται ακόμη ότι ενώ στην περίοδο αυτή -σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ- υπήρξε αύξηση 1,48% στον δείκτη “διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά”, η μέση τιμή του “Καλαθιού” μειώθηκε κατά 11,16%», υπογράμμισε.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος εξήγησε ότι «γενικότερα, από τη μελέτη προκύπτουν τέσσερα γενικά συμπεράσματα. Πρώτον, η λειτουργία του “Καλαθιού” υπήρξε επιτυχής. Δεύτερον, χαρακτηρίζεται ως ένα αποτελεσματικό εργαλείο στα χέρια της πολιτείας που λειτουργεί υπέρ των καταναλωτών. Τρίτον, το “Καλάθι” δεν δημιουργεί προβλήματα στη λειτουργία της ελεύθερης οικονομίας και τέταρτον, επιβεβαιώνονται τα αποτελέσματα της πρώτης μελέτης που είχε και τότε αναδείξει τη θετική συμβολή του “Καλαθιού του Νοικοκυριού” στο καταναλωτικό κοινό».

Σε αυτό το σημείο, ο κ. Οικονόμου είπε ότι η εισαγόμενη ακρίβεια προφανώς δεν έφυγε, είναι εδώ, επιμένει, πρόκειται για ένα φαινόμενο πανευρωπαϊκό, το οποίο σε πολλές χώρες έχει προκαλέσει σημαντικότερα προβλήματα από ό,τι στην Ελλάδα. «Έχουμε πει πολλές φορές ότι όσο επιμένει η ακρίβεια τόσο θα διατηρούνται και θα επεκτείνονται τα κυβερνητικά μέτρα για την αντιμετώπιση αλλά και τον περιορισμό των επιπτώσεων της ακρίβειας στην ελληνική κοινωνία», σημείωσε.

Ακολούθως, αναφέρθηκε στην εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας εργασίας στις ΔΕΚΟ. Τόνισε ότι όπως έχει ήδη εξαγγείλει ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, επεκτείνεται και στις ΔΕΚΟ, με πρώτη φάση εφαρμογής έως τα τέλη Απριλίου τις επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας, στις οποίες απασχολούνται σήμερα περίπου 18.000 εργαζόμενους.

Η επίσπευση εφαρμογής στις ΔΕΚΟ, όπως πρόσθεσε, κρίθηκε αναγκαία «μετά τα όσα τραγικά διαπιστώθηκαν στο σταθμαρχείο της Λάρισας κατά τη μοιραία νύχτα της 28ης Φεβρουαρίου.

Η επέκταση αφορά στις εξής ΔΕΚΟ: ΟΣΕ Α., ΕΡΓΟΣΕ, Σταθερές Συγκοινωνίες ΑΕ, ΟΣΥ, ΟΑΣΑ, ΟΣΕΘ, ΟΑΣΘ, Αττικό μετρό, Κτιριακές Υποδομές ΑΕ, Εγνατία Οδός ΑΕ, ΕΥΔΑΠ και ΕΛΤΑ. Σε αυτές τις επιχειρήσεις αποφασίστηκε να συμπεριληφθούν η Hellenic Train και η Ελληνική Εταιρεία Συντήρησης Σιδηροδρομικού Υλικού προκειμένου να αντιμετωπιστούν ομοιόμορφα τα ζητήματα που σχετίζονται με τους εργαζομένους στο σιδηροδρομικό δίκτυο της χώρας.

Υπενθυμίζεται ότι η Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας εφαρμόζεται ήδη από το περασμένο καλοκαίρι στις τράπεζες και τα σούπερ μάρκετ ενώ τον Φεβρουάριο επεκτάθηκε στους κλάδους των ασφαλιστικών εταιρειών και των εταιρειών security.

«Για όλους τους εργαζόμενους εκεί θωρακίζεται η καταγραφή του ωραρίου των εργαζόμενων αλλά και -παράλληλα- πιστοποιείται η παρουσία τους στον χώρο εργασίας με τρόπο αδιάβλητο που διευκολύνει και τον άμεσο εντοπισμό τυχόν ψευδών δηλώσεων είτε από την πλευρά των εργοδοτών είτε από την πλευρά των εργαζομένων», επεσήμανε ο κ. Οικονόμου.

Στη συνέχεια, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μίλησε για τη συνέντευξη του πρωθυπουργού. Όπως σημείωσε, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, «στην πρώτη συνέντευξή του μετά το δυστύχημα των Τεμπών, στον Σταύρο Θεοδωράκη, αναφέρθηκε στα αίτια του δυστυχήματος και τη δέσμευση για αναβάθμιση των σιδηροδρόμων, τις παθογένειες του παρελθόντος και το αίτημα για αξιολόγηση παντού, τον χρόνο των εκλογών και την ανάγκη αυτοδυναμίας.

Για την τραγωδία των Τεμπών ο πρωθυπουργός, τόνισε ότι “η χώρα ήρθε αντιμέτωπη με διαχρονικές αμαρτίες. Στο δυστύχημα αυτό συμπυκνώνονται παθογένειες πολλών δεκαετιών, τις οποίες όμως έχουμε υποχρέωση δραστικά να αντιμετωπίσουμε”. Ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι με θάρρος ανέλαβε την ευθύνη που του αναλογεί. Και είπε μία κουβέντα: Φταίμε όλοι. Γιατί είναι τόσο δύσκολο αυτήν την κουβέντα να την πούμε επιτέλους όλοι;

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε ότι θα κάνει ό,τι μπορεί όχι απλά για να μην υπάρχει καμία συγκάλυψη, αλλά να πάρουμε έναν μεγάλο προβολέα και να ρίξουμε άπλετο φως στο τι έγινε. Όχι μόνο το βράδυ της 28ης Φεβρουαρίου, αλλά και στο πώς φτάσαμε μέχρι εδώ.

Τα τρένα θα επαναλειτουργήσουν με τη μέγιστη δυνατή ασφάλεια. Θα συζητήσουμε με τη Hellenic Train και την ιταλική κυβέρνηση για μια καλύτερη συμφωνία για τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να επενδύσουμε στον ελληνικό σιδηρόδρομο».

Ακόμη, ο κ. Οικονόμου επεσήμανε πως ο πρωθυπουργός είπε για τις εκλογές ότι θα γίνουν τον Μάιο. «Η πρώτη κάλπη θα μας πει ποιος πρέπει να κυβερνήσει τη χώρα. Η δεύτερη θα μας υποδείξει και πώς θα κυβερνηθεί η χώρα. Η δεύτερη κάλπη μπορεί να δώσει αυτοδυναμία διότι αυτή είναι η σωστή λύση για τη χώρα. Ο πρωθυπουργός μίλησε με ειλικρίνεια για τη θέση μας ότι πρέπει να έχουμε αποφασιστικές κυβερνήσεις με συμπαγή κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Όσοι πιστεύουν το αντίθετο, εκείνοι που υποστηρίζουν την κάλπη της απλής αναλογικής, οφείλουν να μας πουν από τώρα με ποιους θέλουν να κυβερνήσουν», πρόσθεσε.

Επίσης, ανέφερε ότι ο πρωθυπουργός μίλησε για την πρόθεσή του να κινήσουμε και πάλι τη διαδικασία της συνταγματικής αναθεώρησης στην επόμενη Βουλή «για να κάνουμε σημαντικές αλλαγές, μεταξύ των οποίων η αναθεώρηση του άρθρου 16».

Μίλησε, δε, για την αξιολόγηση ξεκαθαρίζοντας πως «το αίτημα δεν είναι αν θέλουμε αξιολόγηση ή δεν θέλουμε αξιολόγηση. Αυτοί που δεν θέλουν αξιολόγηση είναι λίγοι. Τώρα το ερώτημα είναι πώς θα την κάνουμε με τρόπο ο οποίος να είναι δίκαιος, ουσιαστικός και γρήγορος».

Τέλος, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπογράμμισε ότι είναι υποχρεωμένος, για ακόμη μία φορά, να επισημάνει ότι «ο κ. Τσίπρας προσπαθεί να υποκαταστήσει την πολιτική με παραγωγή ευτελούς θεάματος, με μια σειρά ιδιότυπων παραστάσεων, με στόχο να εξαπατήσει τους πολίτες και να δημιουργήσει σύγχυση σε μια σειρά από ζητήματα που έχουν τεράστια σημασία. Ακολουθεί πιστά και εφαρμόζει κατά γράμμα το εγχειρίδιο του “Πολακισμού”, την επίσημη, πλέον, ιδεολογία του κόμματός του».

Αναλυτικά, κατά την εισαγωγική τοποθέτησή του στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε:

– Συμμετοχή του πρωθυπουργού στη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και στη Σύνοδο Κορυφής του ΕΛΚ

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, βρίσκεται στις Βρυξέλλες όπου σήμερα το πρωί συμμετείχε στη Σύνοδο Κορυφής του ΕΛΚ και σε λίγη ώρα στις εργασίες του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Οι ηγέτες κρατών και κυβερνήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα έχουν αρχικά γεύμα εργασίας με τον γγ του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες, ενώ στη συνέχεια θα συζητήσουν τα μέτρα στήριξης προς την Ουκρανία που έχει λάβει η ΕΕ. Στην επίσημη ατζέντα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου βρίσκονται, επίσης, η μακροπρόθεσμη ανταγωνιστικότητα, η εμπορική πολιτική της Ευρώπης και η γεωπολιτική διάσταση σε θέματα όπως η ενέργεια και το μεταναστευτικό.

– Για το «Καλάθι του Νοικοκυριού»

Σε ό,τι αφορά τα θέματα της καθημερινότητας, θέλω να επισημάνω ότι η εφαρμογή του «Καλαθιού του νοικοκυριού» μπήκε από χθες στην 21η εβδομάδα λειτουργίας της και συνεχίζονται μέσα από το «Καλάθι του Νοικοκυριού» τα θετικά αποτελέσματα για τον καταναλωτή. Από τα 1.134 προϊόντα που έχει φτάσει πλέον το «Καλάθι», στα 60 από αυτά (5,29%) παρουσιάστηκε αύξηση των τιμών, στα 68 από αυτά (6%) παρουσιάστηκε μείωση των τιμών και στη συντριπτική πλειονότητα, σε 1.006 προϊόντα (88,71%) οι τιμές παρέμειναν σταθερές. Σημαντικό είναι το γεγονός ότι για 3η συνεχόμενη εβδομάδα υπήρξε συνολική μείωση στην αξία του «Καλαθιού».

Τα θετικά αποτελέσματα αυτής της κυβερνητικής πρωτοβουλίας επισημαίνονται και σε επιστημονική μελέτη του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και του Πανεπιστημίου Philips της Κύπρου που αφορά τις 15 πρώτες εβδομάδες λειτουργίας του «Καλαθιού» (από τις 2/11/22 έως και την 15η Φεβρουαρίου 2023). Από τη μελέτη αυτή έχει προκύψει ότι η αξία του «Καλαθιού» έχει μειωθεί έως και 22,18%. Επισημαίνεται ακόμη ότι ενώ στην περίοδο αυτή -σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ- υπήρξε αύξηση 1,48% στον «δείκτη διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά», η μέση τιμή του Καλαθιού μειώθηκε κατά 11,16%.

Γενικότερα, από την μελέτη αυτή των δύο πανεπιστημιακών ιδρυμάτων προκύπτουν τέσσερα βασικά συμπεράσματα:

Πρώτον, η λειτουργία του «Καλαθιού» υπήρξε επιτυχής.

Δεύτερον, χαρακτηρίζεται ως ένα αποτελεσματικό εργαλείο στα χέρια της Πολιτείας, που λειτουργεί υπέρ των καταναλωτών.

Τρίτον, δεν δημιουργήθηκαν προβλήματα στη λειτουργία της αγοράς και της ελεύθερης οικονομίας.

Και τέταρτον, επιβεβαιώνονται τα αποτελέσματα της πρώτης μελέτης, από τότε, δηλαδή, που είχε φανεί η θετική συμβολή του «Καλαθιού του Νοικοκυριού» στο καταναλωτικό κοινό.

Η εισαγόμενη ακρίβεια προφανώς δεν έφυγε, είναι εδώ, επιμένει, πρόκειται για ένα φαινόμενο πανευρωπαϊκό, το οποίο σε πολλές χώρες έχει προκαλέσει σημαντικότερα προβλήματα από ό,τι στην Ελλάδα. Όσο επιμένει η ακρίβεια τόσο θα διατηρούνται και θα επεκτείνονται τα κυβερνητικά μέτρα για την αντιμετώπιση, αλλά και τον περιορισμό των επιπτώσεών της ακρίβειας στην ελληνική κοινωνία. Γνωρίζουμε τις αιτίες του προβλήματος, συναισθανόμαστε απολύτως τις συνέπειες του του προβλήματος αυτού. Τις συνέπειες αυτές σταθερά προσπαθούμε να τις μετριάσουμε. Όχι με λόγια, αλλά ούτε και με ξόρκια. Προσπαθούμε να τις μετριάσουμε με ξεκάθαρη πολιτική βούληση, αλλά και με γνώση και με συγκεκριμένα μέτρα που αποδίδουν υπέρ της κοινωνίας.

– Επισπεύδεται η εφαρμογή της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας στις ΔΕΚΟ

Όπως έχει ήδη εξαγγείλει ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, επισπεύδεται η εφαρμογή της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας στις ΔΕΚΟ, με πρώτη φάση εφαρμογής έως τα τέλη Απριλίου τις επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας, στις οποίες απασχολούνται σήμερα γύρω στους 18.000 εργαζόμενοι. Η απόφαση για την επίσπευση της επέκτασης στις ΔΕΚΟ κρίθηκε αναγκαία μετά και τα όσα τραγικά διαπιστώθηκαν στο Σταθμαρχείο της Λάρισας κατά τη μοιραία νύχτα της 28ης Φεβρουαρίου, με σταθμάρχες που έλειπαν από τη θέση τους, τα περιβόητα «μπλάνκο» κ.λπ.

Η επέκταση αφορά στις εξής ΔΕΚΟ: ΟΣΕ, ΕΡΓΟΣΕ, Σταθερές Συγκοινωνίες, ΟΣΥ, ΟΑΣΑ, ΟΣΕΘ, ΟΑΣΘ, Αττικό μετρό, Κτιριακές Υποδομές, Εγνατία Οδός, ΕΥΔΑΠ και ΕΛΤΑ.

Στις επιχειρήσεις αυτές αποφασίστηκε να συμπεριληφθούν και η Hellenic Train και η Ελληνική Εταιρεία Συντήρησης Σιδηροδρομικού Υλικού προκειμένου να αντιμετωπιστούν ανάλογα ομοιόμορφα ζητήματα που σχετίζονται με τους εργαζομένους στο σιδηροδρομικό δίκτυο της χώρας.

Υπενθυμίζεται ότι η Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας εφαρμόζεται ήδη από το περασμένο καλοκαίρι στις τράπεζες και τα σούπερ μάρκετ, ενώ από τον Φεβρουάριο επεκτάθηκε στους κλάδους των ασφαλιστικών εταιρειών και των εταιρειών security. Για όλους τους εργαζόμενους εκεί θωρακίζεται η καταγραφή του ωραρίου αλλά και -παράλληλα- πιστοποιείται η παρουσία τους στον χώρο εργασίας με τρόπο αδιάβλητο που διευκολύνει και τον άμεσο εντοπισμό ψευδών δηλώσεων είτε από την πλευρά των εργαζομένων είτε από την πλευρά των εργοδοτών.

– Πρώτη συνέντευξη του πρωθυπουργού μετά το δυστύχημα των Τεμπών

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στην πρώτη συνέντευξή του μετά το δυστύχημα των Τεμπών στον δημοσιογράφο Σταύρο Θεοδωράκη αναφέρθηκε στα αίτια του δυστυχήματος και τη δέσμευσή μας για αναβάθμιση των σιδηροδρόμων, τις παθογένειες του παρελθόντος, το αίτημα για αξιολόγηση παντού, αλλά και σε ευρύτερα ζητήματα, τον χρόνο των εκλογών, την ανάγκη αυτοδυναμίας και άλλα.

– Για την τραγωδία των Τεμπών

Για την τραγωδία των Τεμπών είπε ότι η χώρα ήρθε αντιμέτωπη με διαχρονικές της αδυναμίες. Στο δυστύχημα αυτό συμπυκνώνονται παθογένειες πολλών δεκαετιών, τις οποίες έχουμε υποχρέωση δραστικά να αντιμετωπίσουμε.

— Ανέλαβα -είπε- με θάρρος την ευθύνη που μού αναλογεί. Και είπα μία κουβέντα: Φταίμε όλοι. Γιατί είναι τόσο δύσκολο αυτήν την κουβέντα να την πούμε επιτέλους όλοι;

— Θα κάνω ό,τι μπορώ όχι απλά για να μην υπάρχει καμία συγκάλυψη αλλά να πάρουμε έναν μεγάλο προβολέα και να ρίξουμε άπλετο φως στο τι έγινε. Όχι μόνο εκείνο το μοιραίο βράδυ της 28ης Φεβρουαρίου, αλλά και στο πώς φτάσαμε μέχρι εκεί.

— Τα τρένα -επανέλαβε ο πρωθυπουργός- θα επαναλειτουργήσουν με τη μέγιστη δυνατή ασφάλεια. Θα συζητήσουμε με τη Hellenic Train και την ιταλική κυβέρνηση για μια καλύτερη συμφωνία για τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να επενδύσουμε στον ελληνικό σιδηρόδρομο.

Για τις εκλογές ο πρωθυπουργός είπε ότι θα γίνουν τον Μάιο. Η πρώτη κάλπη θα μας πει ποιος πρέπει να κυβερνήσει τη χώρα και η δεύτερη κάλπη θα μας υποδείξει και πώς θα κυβερνηθεί η χώρα. Η δεύτερη κάλπη μπορεί να δώσει αυτοδυναμία διότι αυτή είναι η σωστή λύση για την Ελλάδα.

Ο πρωθυπουργός μίλησε με ειλικρίνεια για τη θέση μας ότι πρέπει να έχουμε ισχυρές αυτοδύναμες κυβερνήσεις, αποφασιστικές κυβερνήσεις με συμπαγή κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Όσοι, όμως, πιστεύουν το αντίθετο, εκείνοι που υποστηρίζουν την κάλπη της απλής αναλογικής, οφείλουν να μας πουν από τώρα με ποιους θέλουν να κυβερνήσουν. Να μας εξηγήσουν ποια θα είναι η ταυτότητα της «προοδευτικής διακυβέρνησης». Γιατί είναι τόσο δύσκολο, άραγε, αντί να μιλούν περί διαγραμμάτων, να μιλήσουν με ονόματα; Όπως με ονόματα πρέπει να μιλήσουν και για αυτόν που θα βρίσκεται στο τιμόνι της χώρας.

Ο πρωθυπουργός μίλησε για την πρόθεσή του να κινήσουμε και πάλι τη διαδικασία της συνταγματικής αναθεώρησης στην επόμενη Βουλή για να κάνουμε σημαντικές αλλαγές, μεταξύ των οποίων είναι και η αναθεώρηση του άρθρου 16.

Μίλησε για την αξιολόγηση, ξεκαθαρίζοντας ότι το αίτημα πλέον δεν είναι αν θέλουμε αξιολόγηση ή δεν θέλουμε αξιολόγηση. Αυτοί που δεν θέλουν αξιολόγηση είναι πλέον λίγοι. Τώρα το βασικό ζήτημα, η μεγάλη πρόκληση είναι πώς θα την κάνουμε με τρόπο ο οποίος να είναι δίκαιος, ουσιαστικός και γρήγορος.

– Ο Αλ. Τσίπρας προσπαθεί να εξαπατήσει τους πολίτες, ψεύδεται και υποδαυλίζει εντάσεις

Κλείνοντας, είμαι υποχρεωμένος -για άλλη μια φορά- να επισημάνω ότι ο κ. Τσίπρας προσπαθεί να υποκαταστήσει την πολιτική με παραγωγή ευτελούς θεάματος, με μια σειρά ιδιότυπων παραστάσεων με στόχο να εξαπατήσει τους πολίτες και να δημιουργήσει σύγχυση σε μια σειρά από ζητήματα που έχουν τεράστια σημασία. Ο κ. Τσίπρας ακολουθεί πιστά και εφαρμόζει κατά γράμμα το εγχειρίδιο του πολακισμού, την επίσημη πλέον ιδεολογία του κόμματός του.

Χθες δέχθηκε στο γραφείο του εκπροσώπους συνδικάτων της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ και στη διάρκεια της συζήτησης στράφηκε εναντίον του πρωθυπουργού, συνέχισε την εργαλειοποίηση της τραγωδίας των Τεμπών και τη χυδαία ψηφοθηρία πάνω σε αυτό. Εκείνο που είναι ειρωνικό και συνάμα προκλητικό είναι ότι προσπάθησε να εμφανιστεί ως προστάτης του δημόσιου συμφέροντος, έχοντας δίπλα του τον καταδικασμένο για παράβαση καθήκοντος, στενό του συνεργάτη, παλαιότερο συνεργάτη του, κ. Παππά. Ταυτόχρονα, συνέχισε την προσπάθεια εξαπάτησης των πολιτών, επαναλαμβάνοντας τα ίδια ψέματα για δήθεν ιδιωτικοποίησης του νερού.

Και αυτό την ώρα που η θέση της κυβέρνησης είναι κρυστάλλινη, είναι πεντακάθαρη, το νερό είναι δημόσιο αγαθό, όχι μόνο είναι απολύτως σαφής η θέση μας, αλλά διατυπώνεται και ρητά -κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά- στο άρθρο 3 του νέου νόμου του υπουργείου Περιβάλλοντος, που ορίζει ότι οι πάροχοι του νερού είναι δημόσιες και δημοτικές επιχειρήσεις. Το νερό παραμένει υπό δημόσιο έλεγχο και δεν ιδιωτικοποιείται.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ