today-is-a-good-day
21.4 C
Athens

Να αλλάξουμε όλα όσα μας πόνεσαν και μας πλήγωσαν – Γράφει ο Κώστας Κατσαφάδος

Η τραγωδία στα Τέμπη, και μας πλήγωσε και μας θύμωσε. Μας έφερε μπροστά στην μεγάλη ευθύνη να αλλάξουμε όλα όσα μας πόνεσαν και μας ντρόπιασαν. Δεν υπάρχουν λόγια που μπορούμε να πούμε σε αυτούς τους ανθρώπους που έχασαν δικούς τους σε αυτό το φρικτό δυστύχημα, στους τραυματίες και στους συγγενείς τους.

Του Κώστα Κατσαφάδου *

Η μόνη παρηγοριά είναι να τιμωρηθούν όλοι όσοι ευθύνονται και εμείς να κάνουμε πράξη το ότι δεν πρόκειται να συμβεί ποτέ ξανά τέτοια τραγωδία.

Διότι ευθύνες υπάρχουν και πρέπει να καταλογιστούν. Το τελευταίο το οποίο με ενδιαφέρει αυτή τη στιγμή τους πολίτες είναι να μπούμε σε μία στείρα αντιπαράθεση για το ποιος φταίει. Απαντώ: Όλοι φταίμε και ας το ομολογήσουμε με θάρρος.

Από κυβερνήσεις και διοικήσεις που επί χρόνια κατάντησαν ένα κρίσιμο έργο «γιοφύρι της Άρτας», μέχρι κάποιες συντεχνίες που ταυτόχρονα εμπόδιζαν κάθε αξιολόγηση του προσωπικού των τρένων μας.

Τον επιμερισμό των ευθυνών θα τον κάνει η Δικαιοσύνη, γρήγορα και στον ανώτατο δυνατό βαθμό.

Εμείς δεσμευτήκαμε ότι η έρευνα πρέπει να γίνει με, απόλυτη διαφάνεια  ώστε να εντοπιστούν τα σφάλματα και να κριθούν δίκαια όσοι εμπλέκονται. Παράλληλα είναι πολιτική μας ευθύνη να προχωρήσουμε σε δρομολόγηση άμεσων πρωτοβουλιών για τη βελτίωση της προβληματικής κατάστασης στους σιδηροδρόμους μας, σε επίπεδο και μέσων τεχνολογίας αλλά και διαχείρισης του ανθρώπινου δυναμικού.

Πρέπει να αφήσουμε πίσω μας ένα σύστημα το οποίο δεν κρύψαμε ποτέ ότι θέλουμε να αλλάξουμε δραστικά.

Ένα σύστημα που παρά τα μεγάλα εμπόδια αλλάζουμε μέρα με τη μέρα, αλλά πρέπει να το αλλάξουμε ριζικά.

Αναμετριόμαστε και με τις υψηλές προσδοκίες που οι πολίτες έχουν από εμάς.

Γι’ αυτό και οι μάχες μας με τις πολλές «νησίδες» της καθυστέρησης που αντιστέκονται. Αυτή είναι μία μάχη η οποία πρέπει να ενταθεί.

Πρόκειται για μία αντιπαράθεση διαρκείας, που είδαμε πόσες παγίδες κρύβει. Είναι ένας πόλεμος με το σκοτεινό κράτος του αναχρονισμού.

Ένα κράτος το οποίο κατά καιρούς μπορεί να παίρνει -διάφορα κομματικά χρώματα, αλλά που παραμένει βαθύ, γιατί έχει δομηθεί επί δεκαετίες πάνω σε κατεστημένες νοοτροπίες. Πάνω σε συστημικές αδράνειες, σε μικροπολιτικά τερτίπια και δυστυχώς σε ανεύθυνες συμπεριφορές.

Μακάρι να μπορούσαμε να γυρίσουμε το χρόνο πίσω. Να μπορούσαμε να έχουμε κάνει όλα αυτά που απαιτούνται νωρίτερα.

Να είχαμε ανατρέψει αυτό το  προβληματικό κράτος πριν από την τραγωδία που μας σημάδεψε, σαν χώρα, σαν πολίτες, που θα μπορούσαμε εμείς ή τα παιδιά μας να είμαστε σε αυτή την θέση.

Η πρόκληση και η ευθύνη για μας είναι το  δραματικό αίτημα «ποτέ ξανά» που ακούστηκε στη Λάρισα, στην Αθήνα, στον Πειραιά να μετατραπεί σε μία δυναμική απόφαση και σε μια πράξη: «Τώρα ή ποτέ». Τώρα ή ποτέ για την αναγέννηση ολόκληρης της χώρας.

* Ο κ. Κώστας Κατσαφάδος είναι Υφυπουργός Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής και Βουλευτής ΝΔ Α’ Πειραιώς & Νήσων

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ