today-is-a-good-day
14.8 C
Athens

N. Κρητικός: Η χώρα δεν έχει το περιθώριο να μπει σε περιπέτειες και ακυβερνησία

Η χώρα δεν έχει το περιθώριο να μπει σε περιπέτειες και ακυβερνησία τονίζει μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο βουλευτής Λακωνίας της ΝΔ Νεοκλής Κρητικός. Ο κ. Κρητικός επισημαίνει ότι η Ελλάδα έχει ανάγκη από καθαρές λύσεις, γι’ αυτό όπως λέει, η αυτοδυναμία δεν είναι κομματική σκοπιμότητα, αλλά εθνική αναγκαιότητα. Ο κ. Κρητικός γνωρίζει άριστα το ΕΣΥ ως γιατρός επί δεκαετίες στη δημόσια Υγεία, και παραθέτει τις απόψεις του για την επίλυση βασικών προβλημάτων, ενώ αναφερόμενος στην εκλογική του περιφέρεια, εξηγεί αναλυτικά το έργο που έκανε η κυβέρνηση της ΝΔ στη Λακωνία, αλλά και τις λύσεις που δόθηκαν μετά από πολύχρονους αγώνες σε χρόνια προβλήματα που ταλάνισαν την περιοχή.

Αναφερόμενος στο τραγικό δυστύχημα των Τεμπών, λέει ότι είναι ένα τραύμα συλλογικό και βαθύ, και ζητά την επιτάχυνση των ερευνών «με απόλυτη διαφάνεια».

Ακολουθεί ολόκληρη η συνέντευξη του βουλευτή Λακωνίας της ΝΔ Νεοκλή Κρητικού στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και τον δημοσιογράφο Κώστα Μελισσόπουλο:

ΕΡ: Κύριε Κρητικέ, η χώρα πενθεί ακόμη για το τραγικό δυστύχημα των Τεμπών. Τι θα είχατε να πείτε στην ελληνική κοινωνία για τα όσα συνέβησαν;

ΑΠ: Οι απώλειες των συνανθρώπων μας, καθώς και ο τραγικός τρόπος με τον οποίο έφυγαν, δεν είναι διαχειρίσιμα καν στη σκέψη. Είμαι παγωμένος, μουδιασμένος. Είναι ένα τραύμα συλλογικό, βαθύ και ανοικτό. Προσπαθώ να μπω στη θέση όσων έχασαν τόσο άδικα και βίαια τους ανθρώπους τους, αλλά η αλήθεια είναι πως δεν είμαι σε αυτήν. Δεν έχω λέξεις παρήγορες, γιατί δεν υπάρχει καμία παρηγοριά. Τους σκέφτομαι διαρκώς, όπως σκέφτομαι όσους έφυγαν άδικα. Δεν πρέπει αλλά και δε θέλω να ξεχάσω.

Αυτοί που μένουν πίσω, πρέπει τώρα να ζήσουν με τη θύμηση των αγαπημένων τους, πολλοί εκ των οποίων βρίσκονταν στο άνθος της ηλικίας τους και αυτό είναι που πονάει ακόμη πιο πολύ. Άνθρωποι πανέμορφοι στην όψη και την ψυχή, με όνειρα, ταλέντο, προοπτική, που ούτε στη μέση έφτασαν.

Ως άνθρωπος και ως γιατρός εύχομαι ολόψυχα άμεση ανάρρωση στους τραυματίες και αναφορικά με τα ψυχικά τραύματα, αυτά μακάρι να επουλωθούν, γιατί είναι μια διαδικασία επίπονη και χρονοβόρα.

Ο Πρωθυπουργός ανέλαβε αμέσως την ευθύνη. Ζήτησε συγγνώμη τόσο προσωπικά, όσο και εκ μέρους του πολιτικού συστήματος, κυβερνήσεων και διοικήσεων που δεν κατάφεραν να ολοκληρώσουν ένα έργο που έπρεπε να είχε τελειώσει από το 2016.

Δεν μπορούμε, όμως, να παραβλέψουμε ότι με εμάς στη διακυβέρνηση συνέβη το θλιβερό δυστύχημα. Δεν προτιθέμεθα να κρυφτούμε πίσω από μια σειρά ανθρώπινων σφαλμάτων. Γι’ αυτό: επιτάχυνση των ερευνών και διεξαγωγή τους με απόλυτη διαφάνεια, ανάδειξη των ευθυνών και καταλογισμός των συνεπειών, καθώς και δρομολόγηση των διαδικασιών για έναν ασφαλή, σύγχρονο σιδηρόδρομο. Είναι ώρες για ευθύνη και περισυλλογή και όχι για προεκλογικές κομματικές αντεγκλήσεις.

ΕΡ: Οι εκλογές είναι προ των πυλών, είτε γίνουν σε ένα μήνα είτε σε δυο. Τι διακυβεύεται κατά την άποψη σας σε αυτές τις εκλογές;

ΑΠ: Δεν αργεί η ώρα που θα γίνουν οι εκλογές και ασφαλώς είναι μια απόφαση που ανήκει αποκλειστικά στον Πρωθυπουργό.

Ο μεγάλος κίνδυνος με τον οποίο είμαστε αντιμέτωποι, όμως, είναι της απλής αναλογικής. Η χώρα δεν έχει το περιθώριο να μπει σε περιπέτειες και ακυβερνησία. Έχει ανάγκη από καθαρές λύσεις. Οι μελλοντικές αποφάσεις θα πρέπει να είναι και αυτές άμεσες και τολμηρές. Γι’ αυτό η αυτοδυναμία δεν είναι κομματική σκοπιμότητα, αλλά εθνική αναγκαιότητα. Η χώρα δεν έχει την πολυτέλεια καν για μια χαμένη ψήφο.

ΕΡ: Κύριε Κρητικέ γιατί να ψηφίσει σήμερα κάποιος τη ΝΔ;

ΑΠ: Γιατί έχει σχέδιο και όραμα για την Ελλάδα του 2030. Γιατί δεν είναι καιροί για πειραματισμούς. Οι στόχοι μας είναι διαυγέστατοι.

Την πρώτη τετραετία υλοποιήσαμε τη δέσμευσή μας για χαμηλότερους φόρους και βάζουμε στόχο για τη δεύτερη τη βελτίωση των μισθών, οι οποίοι παραμένουν χαμηλοί, και στον ιδιωτικό και στο δημόσιο τομέα. Στοχεύουμε σε μια Ελλάδα πιο ανθρώπινη, με αξιοπρεπή υγεία, σε σύγχρονα νοσοκομεία, με δωρεάν προληπτικές εξετάσεις για όλους.

Μια κοινωνία ψηφιακή και πράσινη. Ένα κράτος φιλικό: να συνεχίσουμε την εκστρατεία ψηφιοποίησής του και να πετύχουμε την πράσινη μετάβαση. Και τέλος, έναν τόπο ασφαλή.

Σ’ έναν αβέβαιο κόσμο ο τόπος χρειάζεται σταθερότητα, συνέχεια και συνέπεια, ορθή διαχείριση, σύνεση αλλά και τόλμη. Και η χώρα μας πέρασε από το στάδιο της αβεβαιότητας σε αυτό της σταθερότητας. Τώρα περνάει από τη σταθερότητα στην πρόοδο. Ας μην ανακοπεί αυτή η πορεία.

ΕΡ: Είστε επί πολλά χρόνια γιατρός στη Λακωνία, και γνωρίζετε άριστα το δημόσιο σύστημα Υγείας. Ποιες είναι οι παθογένειές του, και τι πρέπει να κάνει η επόμενη κυβέρνηση;

ΑΠ: Γνωρίζω πολύ καλά το Εθνικό Σύστημα Υγείας, καθώς το υπηρέτησα επί σειρά ετών από θέσεις ευθύνης στη Λακωνία και τη Μεσσηνία.

Η πανδημία χτύπησε ένα ΕΣΥ, το οποίο βγήκε από μία δεκαετή οικονομική κρίση, αποδυναμωμένο και ως προς τις υποδομές του και ως προς το ανθρώπινο δυναμικό. Αυτή η χώρα, όμως, τα κατάφερε καλύτερα στην αντιμετώπιση της πανδημίας από πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες με πολύ πιο οργανωμένα συστήματα υγείας. Και γι’ αυτό αξίζουν τα εύσημα πρωτίστως στους εργαζόμενους.

Πάνω στην αντιμετώπισή της, όμως, αναδείχθηκαν και χρόνιες παθογένειές του. Αναφέρομαι συγκεκριμένα στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η πρωτοβάθμια περίθαλψη. Αλλά και στο γεγονός ότι έχουμε ένα νοσηλευτικό χάρτη, ο οποίος χρήζει βελτιώσεων. Τα μεγάλα προβλήματα διαχείρισης του Covid τα είδαμε σε περιφερειακά νοσοκομεία, των οποίων συχνά η ίδια η διαχείριση της πανδημίας ξεπέρασε τις δυνατότητες τους.

Θα πρέπει να μετατρέψουμε νοσηλευτικές μονάδες σε μονάδες που θα παρέχουν άλλες υπηρεσίες, λ.χ. παρηγορητική φροντίδα, αλλά και να εξορθολογήσουμε το νοσοκομειακό χάρτη. Έχουμε ένα σύστημα υγείας το οποίο είναι «νοσοκομειοκεντρικό». Θεωρούμε ότι η περίθαλψη αρχίζει και τελειώνει μέσα στο νοσοκομείο. Επιβάλλεται αλλαγή νοοτροπίας, μέσω της επένδυσης στην πρόληψη και στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.

Έχουμε ακόμα σημαντικές προκλήσεις στη δημόσια υγεία. Χρειαζόμαστε ένα καινούργιο ΕΣΥ και πρέπει να επενδύσουμε σε νοσοκομεία, σε μηχανήματα, αλλά κυρίως σε ανθρώπους. Το γεγονός ότι σήμερα έχουν υπερδιπλασιαστεί τα κρεβάτια των μόνιμων κρεβατιών εντατικής θεραπείας, είναι μία παρακαταθήκη.

Ο προϋπολογισμός συνολικά για την υγεία είναι σήμερα 5,2 δισ. σε σχέση με 3,8 δισ. που ήταν το ’19. Έχουμε 7.000 παραπάνω υγειονομικούς, από 100.000 είμαστε στους 107.000 και έχουν σχετικά καλύτερες απολαβές. Οι πρώτες αυξήσεις αποδοχών στο Δημόσιο ξεκινούν από τους εργαζόμενους στο ΕΣΥ. Ταυτόχρονα προβήκαμε σε μία γρήγορη ενίσχυση με ανθρώπινο δυναμικό, έκτακτο προσωπικό, ένα σημαντικό μέρος του οποίου θα μονιμοποιηθεί.

Η αναμόρφωσή του σε όλη του τη διάσταση αποτελεί μια από τις βασικές προτεραιότητες για την επόμενη τετραετία, εφόσον ο ελληνικός λαός μας εμπιστευθεί και πάλι. Αποδίδουμε μεγάλη σημασία στις πολιτικές πρόληψης. Η υγεία δεν είναι μόνο το νοσοκομείο. Είναι ο προσωπικός γιατρός. Είναι ο προσυμπτωματικός έλεγχος και πριν από αυτό είναι οι πολιτικές δημόσιας υγείας, η υγιεινή ζωή. Το γεγονός ότι σήμερα έχουμε παραπάνω από 6.000 γυναίκες οι οποίες έχουν ήδη, διαγνωστεί με καρκίνο του μαστού, τον οποίο δε γνώριζαν και έχουν μια σημαντική πιθανότητα να το ξεπεράσουν, είναι πολύ σημαντικό. Ακολουθούν και άλλοι σημαντικοί προσυμπτωματικοί έλεγχοι. Γιατί έτσι επιβαρύνουμε λιγότερο το ΕΣΥ, εξοικονομούμε πόρους και κυρίως σώζουμε ζωές.

ΕΡ: Όλα δείχνουν ότι η πρώτη εκλογική αναμέτρηση δεν θα φέρει αυτοδύναμη κυβέρνηση. Πιστεύετε ότι πρέπει να πάμε ξανά σε εκλογές ή να αναζητηθούν συνεργασίες;

ΑΠ: Είναι πολύ δύσκολο μαθηματικά να προκύψει Κυβέρνηση από την απλή αναλογική, αλλά ελπίζω και πιστεύω, ότι η πρώτη κάλπη, η κρίσιμη κάλπη, θα είναι αυτή που θα στείλει το μήνυμα της ισχυρής Νέας Δημοκρατίας για να επικυρωθεί το αποτέλεσμα στη δεύτερη κάλπη.

Η αυτοδυναμία στην παρούσα συγκυρία είναι πλεονέκτημα και όχι μειονέκτημα για τη χώρα. Δεν είναι τυχαίο ότι γειτονικές χώρες (Βουλγαρία, Ισραήλ) με την ισχύουσα απλή αναλογική έχουν αλλεπάλληλες εκλογές, γιατί τα κόμματα αδυνατούν να συνεννοηθούν. Δε θέλουμε κάτι αντίστοιχο στην Ελλάδα και ευτυχώς έχουμε τη δυνατότητα για δεύτερες κάλπες με άλλο εκλογικό σύστημα.

Η χώρα χρειάζεται κυβέρνηση που παίρνει γρήγορα αποφάσεις και ο Πρωθυπουργός έχει αποδείξει πως μονοκομματική κυβέρνηση δεν αποκλείει την συμμετοχή στελεχών από άλλους πολιτικούς χώρους. Χρειαζόμαστε ισχυρές Κυβερνήσεις, αλλά και κάθε εκλογή είναι δύσκολη. Μέχρι την τελευταία μέρα θα προσπαθούμε για κάθε ψήφο. Θα εστιάσουμε στο να πείσουμε πρωτίστως τους δύσπιστους συμπολίτες μας, ότι αξίζουμε αυτήν τη δεύτερη εντολή.

ΕΡ: Με τον σημερινό πολιτικό χάρτη της Βουλής, με ποια κόμματα πιστεύετε ότι μπορείτε να συνεννοηθείτε πολιτικά ώστε να σχηματιστεί κυβέρνηση;

ΑΠ: Επαναλαμβάνω, πως η επίτευξη αυτοδυναμίας στην παρούσα συγκυρία είναι πλεονέκτημα για τη χώρα. Η χώρα έχει ανάγκη μιας κυβέρνησης, η οποία θα διακρίνεται από ταχύτητα, υπευθυνότητα και ωριμότητα στις αποφάσεις της. Ξαναλέω, όμως, ότι ο Πρωθυπουργός έχει αποδείξει πως μονοκομματική κυβέρνηση δεν αποκλείει τη συμμετοχή προσώπων από άλλους πολιτικούς χώρους.

ΕΡ: Σε σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ ποιο πιστεύετε ότι είναι το συγκριτικό πλεονέκτημα της ΝΔ;

ΑΠ: Η ωριμότητα της, το θάρρος ανάληψης πολιτικών ευθυνών, η ταχύτητα στη λήψη και εκτέλεση αποφάσεων, η πρόταξη του συλλογικού συμφέροντος έναντι του ατομικού, η ικανότητά της να οδηγεί τη χώρα σε ασφαλή κατεύθυνση, μακριά από ανασφάλειες, αβεβαιότητες και πειράματα.

ΕΡ: Το θέμα του δυστυχήματος στα Τέμπη και η ακρίβεια δεν θα επηρεάσουν την κοινή γνώμη κατά την άποψη σας;

ΑΠ: Το δυστύχημα των Τεμπών δεν μπορεί να συμψηφισθεί με κανένα άλλο θέμα. Είναι υπεράνω κάθε άλλης συζήτησης, λόγω της τραγικότητάς του. Η κοινωνία θρηνεί αλλά και είναι γεμάτη οργή και θυμό. Σίγουρα, το γεγονός αυτό συνετέλεσε στον επηρεασμό της κοινής γνώμης. Είναι απολύτως λογικό αυτό, δεδομένης της θλίψης και οργής που προκάλεσε, καθώς και γιατί ένα τέτοιο γεγονός χρεώνεται σε μεγάλο βαθμό στην κυβέρνηση. Πάντα τη φθορά την έχει αυτός που κυβερνά σήμερα. Είναι σημαντικό να δώσουμε χώρο στη θλίψη και την οργή.

Αναφορικά με το ζήτημα της ακρίβειας, αναμφισβήτητα οι πιο ευάλωτοι συμπολίτες μας, αλλά και η μεσαία τάξη αντιμετωπίζουν σημαντικές οικονομικές δυσκολίες, καθώς υφίστανται τις συνέπειες της εισαγόμενης ακρίβειας. Θα πρέπει όμως να συνυπολογισθεί από την κοινή γνώμη, ότι πέρα από τα μέτρα μόνιμου χαρακτήρα, η Κυβέρνηση καθ’ όλη τη διάρκεια της εισαγόμενης ακρίβειας και της πληθωριστικής πίεσης προχώρησε τόσο σε πολιτικές αύξησης του διαθέσιμου εθνικού εισοδήματος, όσο και σε στοχευμένες δράσεις για τον περιορισμό των επιπτώσεων του διεθνούς πληθωρισμού.

ΕΡ: Εσείς πολιτεύεστε στην Λακωνία. Τι έχετε να πείτε στους ψηφοφόρους σας εάν σας ρωτήσουν τι έκανε η ΝΔ για τον τόπο σας; Πόσα προβλήματα λύθηκαν και πόσο ακόμη αναμένουν λύση;

ΑΠ: Από την απαρχή ανάληψης των κοινοβουλευτικών καθηκόντων μου, είχα πλήρη επίγνωση της σημασίας του να «επικοινωνώ» τα ζητήματα του νομού Λακωνίας με την κυβέρνηση. Οι βουλευτές είμαστε η «φωνή» του πολίτη της Λακωνίας στο κοινοβούλιο, ο φορέας των αιτημάτων και προβληματισμών του.

Θα εστιάσω σε δύο μεγάλα ζητήματα ιδιοκτησιακού χαρακτήρα, που έχω κυνηγήσει και διεκδικήσει πολύ, το ένα εκ των οποίων, δεν πέρασε ούτε μήνας, που επιτέλους επιλύθηκε. Ειδικότερα, κατορθώσαμε την παύση κάθε διεκδίκησης από πλευράς Πολιτείας και την ανάκληση των αγωγών που είχαν γίνει εναντίον των συνδημοτών μας στον Αφανιά-Κρεβατά του Δήμου Ευρώτα. Είναι η δικαίωση των συντονισμένων προσπαθειών μας για την άρση των αδικιών και κυρίως την απεμπλοκή των κατοίκων της Σκάλας από μια χρόνια, πολύπλοκη διένεξη με το ελληνικό Δημόσιο.

Είμαστε, επίσης, σε καλό δρόμο με το θέμα του Λαγίου, επίσης του Δήμου Ευρώτα, το οποίο αναδείχθηκε το 2004 με την έναρξη της κτηματογράφησης και έκτοτε αποτελεί σημείο αντιλεγόμενο για όλη την περιοχή. Βρήκαμε εδώ και καιρό και γι’ αυτό το μίτο της νομοθετικής διευθέτησης και θέλω να πιστεύω ότι και αυτό το ζήτημα θα διευθετηθεί. Είναι άλλωστε πεποίθησή μου, πως για χρονίζοντα προβλήματα, μπορούμε να βρίσκουμε λύση με μέθοδο, οργάνωση και συνεχή πίεση στους αρμόδιους φορείς.

Ιδρύθηκε Ακαδημία Εμπορικού Ναυτικού στη Νεάπολη, μια κομβική στιγμή, αφού η λειτουργία της Σχολής Πλοιάρχων σε ένα μέρος με σπουδαία ναυτική παράδοση, θα συμβάλλει στην ανάπτυξη όχι μόνο της περιοχής αλλά και του νομού. Επιπλέον, «ξεπάγωσαν» και ξεκίνησαν δεκάδες αναπτυξιακά έργα -ενδεικτικά αναφέρω το Φράγμα Κελεφίνας, τη γέφυρα Ευρώτα, το Δίκτυο Τρινάσου, το Νέο Μουσείο Σπάρτης, το Γεφύρι Ξηροκαμπίου, το νέο Νοσοκομείο Σπάρτης- χάρη στα οποία ο νομός αλλάζει μορφή, παίρνει νέα πνοή. Ακόμη, η Λακωνία γνωρίζει για πρώτη φορά τα τελευταία έτη, μια σημαντική άνθηση σε επίπεδο τουρισμού. Τα στατιστικά δεδομένα το επιβεβαιώνουν και οι προβλέψεις είναι ιδιαίτερα ευοίωνες για την περαιτέρω άνοδό του.

Η Λακωνία είναι κατεξοχήν αγροκτηνοκτροφική περιοχή. Στα 3,5 και πλέον χρόνια που έχω την τιμή να είμαι βουλευτής, είμαι πάντα δίπλα στα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει συχνά ο αγρότης, εξαιτίας της ασταθούς φύσης του επαγγέλματός του. Η κυβέρνηση έχει αποδείξει, ότι συμμερίζεται τις ανησυχίες μας και στηρίζει έμπρακτα το Λάκωνα παραγωγό, που το διάστημα αυτό χτυπήθηκε σκληρά από φυσικά φαινόμενα και τη διεθνή ενεργειακή και πληθωριστική πίεση. Είναι η πρώτη, μάλιστα, χρονιά που το εξαιρετικής ποιότητας ελαιόλαδό μας πιάνει πολύ καλή τιμή στις αγορές, γεγονός που μας γεμίζει αισιοδοξία για το μέλλον.

*Ο Νεοκλής Κρητικός είναι ιατρός γενικός χειρουργός και χειρουργός θώρακος, ενώ από το 2019 είναι βουλευτής του ελληνικού κοινοβουλίου της Περιφερειακής Ενότητας Λακωνίας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ