today-is-a-good-day
16.8 C
Athens

Ο ρόλος του εργοστασίου στο Martorell, στην εξέλιξη της Seat

Καθοριστικό ρόλο στην εξέλιξη κάθε αυτοκινητοβιομηχανίας παίζει το κεντρικό εργοστάσιο παραγωγής αυτοκινήτων, όπου ξεκίνησε η διαδικασία για τη διαμόρφωση της γκάμας των μοντέλων της εταιρείας.

Αναμφισβήτητα, η περαιτέρω ανάπτυξη της εταιρείας απαιτεί την δημιουργία και άλλων εργοστασίων σε χώρες που κρίνονται κατάλληλες από τη διοίκηση της εταιρείας, καθώς και την ενίσχυση της συνεργασία με ειδικευμένες εταιρείες που κατασκευάζουν διαφορά τμήματα του αυτοκίνητου( καθίσματα, ταμπλό, ηλεκτρονικές διατάξεις, αναρτήσεις κ.α.).

Πριν από τριάντα χρόνια, εγκαινιάστηκε στο εργοστάσιο της ισπανικής αυτοκινητοβιομηχανίας Seat, στο Martorell. Πρόκειται για μια σύγχρονη μονάδα που συνεχώς αναβαθμίζεται και αποτελεί μοχλό ανάπτυξης και εξέλιξης

Σήμερα, περίπου 12.000 άνθρωποι εργάζονται στο εργοστάσιο του Martorell που είναι και η έδρα της εταιρείας. Το εργοστάσιο έχει συνολική επιφάνεια 2,8 εκατομμυρίων τετραγωνικών μέτρων, που ισοδυναμεί με 400 γήπεδα ποδοσφαίρου.

Το εργοστάσιο που εγκαινιάστηκε το 1993 μετά από 34 μήνες κατασκευαστικών εργασιών, ξεκίνησε την παραγωγή μετά από επένδυση 1,47 δισεκατομμύριων ευρώ. Η Seat μετέφερε την παραγωγή από τις παλιές εγκαταστάσεις της Zona Franca στη Βαρκελώνη, όπου η μάρκα κατασκεύαζε αυτοκίνητα από το 1953, στο εργοστάσιο Martorell, μόλις 30 χιλιόμετρα μακριά. Έκτοτε, η ισπανική μάρκα, έχει παράγει περισσότερα από 12 εκατομμύρια οχήματα σε σύνολο 45 μοντέλων εντός των εγκαταστάσεων, εξάγοντας σε περισσότερες από 70 διαφορετικές χώρες σε όλο τον κόσμο. Πέρσι, το 83% των οχημάτων που βγήκαν από τη γραμμή παραγωγής εξήχθη.

Τα πρώτα μοντέλα που βγήκαν από τη γραμμή παραγωγής του Martorell ήταν η δεύτερη γενιά του Seat Ibiza και η πρώτη του Cordoba, με ρυθμό 1.500 αυτοκινήτων την ημέρα. Τα τελευταία 30 χρόνια, τα μοντέλα με τη μεγαλύτερη παραγωγή στο εργοστάσιο του Martorell ήταν το Ibiza (4,7 εκατομμύρια μονάδες), η οικογένεια Leon (2,5 εκατομμύρια) και το Cordoba (πάνω από 1 εκατομμύριο), ενώ το αυτοκίνητο με τον μεγαλύτερο αριθμό παραγωγής σήμερα είναι το Cupra Formentor. H Cupra είναι απόμακρα της Seat με σπορ κατεύθυνση και premium στοιχεία.

Ως μέρος του παγκόσμιου συστήματος παραγωγής του Ομίλου Volkswagen, το εργοστάσιο του Martorell παρήγαγε επίσης το Audi Q3 και επί του παρόντος κατασκευάζει το Audi A1.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ