today-is-a-good-day
13.8 C
Athens

UEFA: Ερωτηματικά και αμφιβολίες του γενικού εισαγγελέα του ΔΕΕ για τους γηγενείς

Με ανακοίνωσή της η UEFA «χαιρετίζει τη σημερινή γνώμη του Πολωνού γενικού εισαγγελέα Ματσέι Σπούναρ του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΔΕΕ)», σχετικά με τους κανόνες που αφορούν τους γηγενείς παίκτες, σημειώνοντας ότι «υποστηρίζει τη σημαντική κοινωνική και αθλητική αποστολή της να δώσει κίνητρα στους ποδοσφαιρικούς συλλόγους να επενδύσουν στην προπόνηση νεαρών παικτών και να βελτιώσουν την ανταγωνιστική ισορροπία σε ολόκληρη την Ευρώπη».

Όμως ο γενικός εισαγγελέας διατύπωσε αμφιβολίες σχετικά με τον ορισμό του γηγενή ποδοσφαιριστή, σημειώνοντας ότι αυτός μπορεί να μην είναι συμβατός με τους κανόνες ελεύθερης κυκλοφορίας.

Η υπόθεση αφορά την εκδίκαση της προσφυγής της Αντβέρπ σχετικά με τη νομιμότητα των κανόνων της UEFA και της ομοσπονδίας ποδοσφαίρου του Βελγίου, που απαιτούν από τους συλλόγους που αγωνίζονται σε ευρωπαϊκές και εγχώριες διοργανώσεις συλλόγων αντίστοιχα, να εγγράφουν έναν ελάχιστο αριθμό γηγενών παικτών.

Οι κανονισμοί παικτών της UEFA, οι οποίοι χρονολογούνται από τη σεζόν 2008/2009, καθορίζουν μια ποσόστωση τοπικά προπονημένων (home-grown) παικτών σε συλλόγους, αλλά χωρίς καμία διάκριση ως προς την εθνικότητα.

Η Αντβέρπ είχε υποστηρίξει ότι οι κανόνες εμποδίζουν έναν επαγγελματικό σύλλογο να παίρνει παίκτες που δεν πληρούν τις προϋποθέσεις, ενώ ανέφερε ότι οι κανόνες μειώνουν επίσης τις πιθανότητες ορισμένων παικτών να μεταγραφούν. Η βελγική ομάδα απευθύνθηκε σε ένα βελγικό δικαστήριο, το οποίο στη συνέχεια ζήτησε συμβουλές από το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης που εδρεύει στο Λουξεμβούργο.

Ο γενικός εισαγγελέας του ΔΕΕ, Ματέι Σπούναρ είπε ότι, ενώ η απόκτηση και η προπόνηση νεαρών παικτών πρέπει να γίνει αποδεκτή ως νόμιμη, είχε αμφιβολίες σχετικά με τη γενική συνοχή των επίμαχων διατάξεων σχετικά με τον ορισμό του γηγενή ποδοσφαιριστή. «Τα συστήματα στα οποία οι γηγενείς παίκτες περιλαμβάνουν, όχι μόνο εκείνους που έχουν αναπτυχθεί από τον εν λόγω σύλλογο, αλλά και εκείνους άλλων συλλόγων στο ίδιο εθνικό πρωτάθλημα, δεν είναι συμβατά με τους κανόνες ελεύθερης κυκλοφορίας», τόνισε. «Οι επίμαχες διατάξεις δεν είναι συνεκτικές και επομένως δεν είναι κατάλληλες για την επίτευξη του στόχου που αναφέρεται στην προπόνηση νεαρών παικτών: οι γηγενείς παίκτες περιλαμβάνουν παίκτες που προέρχονται από άλλους συλλόγους εκτός από τον εν λόγω σύλλογο».

«Ο Γενικός Εισαγγελέας υποστηρίζει τη δέσμευση της UEFA να ενθαρρύνει την ανάπτυξη των νέων και την ανταγωνιστική ισορροπία σε όλη την Ευρώπη. Όπως σημειώνει ο γενικός εισαγγελέας, “το όμορφο παιχνίδι θα έχανε μέρος της έλξης του” χωρίς κανόνες που επιδιώκουν αυτούς τους στόχους. Με αυτόν τον τρόπο, αναγνωρίζει ότι το ποδόσφαιρο δεν είναι απλώς μια εμπορική δραστηριότητα αλλά και “εξαιρετικής κοινωνικής σημασίας”. Η UEFA σημειώνει επίσης τη σύσταση του Γενικού Εισαγγελέα για βελτίωση της αποτελεσματικότητας των ισχυόντων κανόνων», αναφέρει η UEFA σε ανακοίνωσή της και συνεχίζει:

«Η UEFA προσβλέπει τώρα στην κρίση του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης και, εν τω μεταξύ, θα συνεχίσει να επικεντρώνεται στην κεντρική της αποστολή, να καλλιεργήσει κάθε επίπεδο της ευρωπαϊκής πυραμίδας του ποδοσφαίρου με βάση ανοιχτούς συναρπαστικούς αγώνες, ισχυρούς μηχανισμούς αλληλεγγύης, αθλητική αξία και παγκόσμια κορυφαίο σύστημα για τους νέους, σε στενή συνεργασία με εθνικές ομοσπονδίες, λίγκες, συλλόγους, παίκτες, φιλάθλους και δημόσιες αρχές».

Κλείνοντας, η UEFA τόνισε ότι έλαβε υπόψη τις συστάσεις του Σπούναρ «για τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας των υφιστάμενων κανόνων» και ανυπομονεί για την απόφαση του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ