today-is-a-good-day
22.1 C
Athens

Τα παρασκήνια της πίτας του Άδωνι, η σπέκουλα για την Deutsche Telecoms και τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα

Καθώς μπαίνουμε στην τελευταία περίοδο πριν την επίσημη έναρξη της προεκλογικής περιόδου, οι οποίες σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις θα γίνουν την Κυριακή των Βαίων 9 Απριλίου, τα κόμματα και οι υποψήφιοι έχουν ξεκινήσει ήδη τις ανεπίσημες προεκλογικές τους εκδηλώσεις. Από αυτές ξεχώρισε η “πίτα” του Άδωνι Γεωργιάδη στο mall του Αμαρουσίου, όπου πιστοποιήθηκε και η δυναμική του στον βόρειο τομέα της Αθήνας. Στην εκδήλωση αυτή μας έκανε εντύπωση η παρουσία του συνόλου των συνυποψηφίων του, πράγμα όχι και τόσο σύνηθες στη Ν.Δ., και η παρουσία προσωπικοτήτων εκτός πολιτικής, που συνήθως σνομπάρουν αντίστοιχες εκδηλώσεις. Εντοπίσαμε τον Αντώνη Ρέμο, τον Γιάννη Σμαραγδή, τον Γιώργο Πατεράκη, τον Μιχάλη Δημητρακόπουλο, τον Οδυσσέα Αθανασίου της Λάμδα, τον Γιάννη Μασούτη και δεκάδες ακόμη σοβαρούς επιχειρηματίες. Πάντως εντύπωση έκανε στους εμπειρότερους, ότι ο Άδωνις τόλμησε εκδήλωση σε ανοικτό χώρο και του βγήκε, αφού περισσότεροι από 4000 φίλοι του τον τίμησαν με την παρουσία τους, αλλά και η ευταξία και η άρτια οργάνωση, γεγονός που πιστώνεται η σύζυγός του Ευγενία. Να πούμε πάντως ότι δεν έλειψαν και τα μικροευτράπελα, όταν καλεσμένος του Άδωνι που δραστηριοποιείται στα εκδοτικά, αποχώρησε εκνευρισμένος γιατί δεν είχε προβλεφθεί για τον ίδιο θέση στην πρώτη σειρά των προσκεκλημένων! Για να “τιμωρήσει” μάλιστα τον υπουργό ανάπτυξης, αρνήθηκε να περιλάβει στην ειδησεογραφία της ιστοσελίδας του, την είδηση για την εκδήλωση του υπουργού…. Μικρό το κακό…

Και να περάσουμε στα οικονομικά: Η σπέκουλα και οι πληροφορίες πως η Deutsche Telekom πουλάει μετοχές του ΟΤΕ στο CVC ανάγκασαν τον πολυεθνικό κολοσσό να προβεί σε διάψευση των πληροφοριών. Η φήμη είναι εντελώς ανυπόστατη κάτι που είναι λογικό αν σκεφτεί κανείς τις μεγάλες επενδύσεις που τρέχουν στην Ελλάδα καθώς επίσης και τη θέση που κατέχει στο πλάνο επενδύσεων η Ελλάδα, που χαρακτηρίζεται ως χώρα στρατηγικής σημασίας.

Συνεχίζεται η επέκταση της EDP Renewables στο εξωτερικό. Πρόκειται για την τέταρτη μεγαλύτερη εταιρεία στον κλάδο ΑΠΕ στον κόσμο που δραστηριοποιείται και στη χώρα μας και εγκαινίασε στη Βραζιλία το μεγαλύτερο συγκρότημα αιολικών πάρκων διεθνώς. Έχει εγκατεστημένη ισχύ 580 MW και 138 ανεμογεννήτριες και εγκαταστάθηκε στην πολιτεία Rio Grande do Norte στη Βραζιλία, όπου η εταιρεία έχει ήδη σημαντική παρουσία με περισσότερα από 800 MW εγκατεστημένης ισχύς.

Τα προβλήματα στις εφοδιαστικές αλυσίδες που επιμένουν παρά την υποχώρηση του κύματος κορονοϊού εξακολουθούν να δημιουργούν προβλήματα στον κλάδο ρολογιών στη χώρα μας. Όπως αναφέρουν πληροφορίες μεγάλες μάρκες, όπως η Rolex, που δραστηριοποιείται στη χώρα μας εμφανίζουν αποκλείσεις στις ημερομηνίες παράδοσης ρολογιών προς τους πελάτες τους. Οι καθυστερήσεις είναι μεγάλες, ενώ αυξάνονται όταν πρόκειται για εξαρτήματα ρολογιών και ανταλλακτικά. Παρόμοια προβλήματα καταγράφονται και σε άλλες ακριβές μάρκες ρολογιών στη χώρα μας.

Κινητικότητα καταγράφεται στο real estate της Θεσσαλονίκης και αυτό γιατί τα έργα αναπλάσεων που σχεδιάζονται αλλάζουν τον χάρτη των ακινήτων. Οι τιμές ανεβαίνουν, επενδυτές αγοράζουν ακίνητα πέριξ των αναπλάσεων που σχεδιάζονται και την ίδια στιγμή τα έργα του Μετρό δημιουργούν ακόμα μεγαλύτερες ανοδικές τάσεις στις τιμές ακινήτων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η ανάπλαση της ιστορικής πλατείας Αριστοτέλους όπου τα έργα θα πραγματοποιηθούν σε μια μεγάλη έκταση 32.500 τ.μ.

Σημαντικές εισροές στη μετοχή της Motor Oil συνεπάγεται η είσοδος της εταιρείας στον MSCI. Ειδικότερα η εταιρεία συμπεριλήφθηκε στον MSCI Standard Greece Index στην τριμηνιαία αναδιάρθρωση του Φεβρουαρίου. Η αλλαγή θα εφαρμοστεί από την 1η Μαρτίου και οι μετοχές που ήδη συμμετέχουν είναι οι ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Alpha Bank, Eurobank, Εθνική Τράπεζα, Μυτιληναίος, Jumbo, ΔΕΗ και Τέρνα Ενεργειακή.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ