today-is-a-good-day
20.3 C
Athens

Η MIG, το ρεκόρ επενδύσεων, η επέκταση του Β.Μαρινάκη και η εξαγορά της Watt + Volt από τη Mytilineos

Aύξησε το ποσοστό της στη MIG η Τράπεζα Πειραιώς σε 41,42% και προβαίνει σε δημόσια πρόταση για εξαγορά μετοχών αντί 0,1669 ευρώ. Τα ερωτήματα που επικρατούν στα χρηματιστηριακά γραφεία είναι τι θα κάνει ο κ. Ηλιόπουλος, στα σχέδια του οποίου μπαίνει μπλόκο από τις κινήσεις της τράπεζας. Πάντως τα κέρδη που έχει αποκομίσει από την αγορά μετοχών της MIG υπολογίζονται σε πάνω από 5 εκατ. Ευρώ και αυτό γιατί η μετοχή έχει κάνει ράλι με συνεχόμενα limit up. Το δεύτερο ερώτημα έχει να κάνει με την τιμή μετοχής και κατά πόσο θα συνεχίσει την ξέφρενη άνοδο που έχει καταγράψει. Οι πληροφορίες βλέπουν περιθώρια ανόδου, ωστόσο δεν λείπουν και όσοι μιλούν για «ξεφούσκωμα» της μετοχής.

Συνεχίζεται η επέκταση της Cenergy με νέα συμβόλαια που αυξάνουν το ανεκτέλεστό της και βεβαίως βελτιώνουν ακόμα παραπάνω τις προοπτικές της. Ολοκλήρωσε νέα σύμβαση 110 kV υποβρύχιων καλωδίων υψηλής τάσης το 2022 και υπέγραψε και δεύτερη σύμβαση με την Koncar για την προμήθεια 30 χιλιομέτρων υποβρύχιων καλωδίων. Η είδηση κρύβεται στο ότι η εταιρεία, όπως αναφέρουν πληροφορίες της στήλης, βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις για νέο μεγάλο συμβόλαιο στο εξωτερικό και μάλιστα οι ανακοινώσεις αναμένονται έως τα μέσα Μαρτίου και θα προκαλέσουν εντύπωση στην αγορά.

Μια νέα τάση καταγράφεται στα ξενοδοχεία φέτος. Οι ελλείψεις προσωπικού αφήνουν κενές θέσεις εργασίας, ενώ όσοι Έλληνες προσέρχονται στις συνεντεύξεις ζητούν μεγάλους μισθούς. Έτσι λοιπόν οι ξενοδόχοι ζητούν από την οικεία πρεσβεία και οργανώσεις να βρουν Φιλιππινέζους να εργαστούν στα ξενοδοχεία την ερχόμενη σεζόν και να καλύψουν με αυτό τον τρόπο, φθηνά, τα κενά που καταγράφονται στην αγορά. Μέχρι στιγμής τα καταφέρουν και θα φανεί αν αυτό το σχέδιο που απεργάζονται θα έχει επιτυχία ή θα παραμείνουν πολλές θέσεις εργασίας κενές όπως πέρυσι.

Ρεκόρ καταγράφουν οι επενδύσεις που έχουν γίνει στη χώρα μας. Σύμφωνα με πληροφορίες από το 2019 έως σήμερα 34 εταιρείες έχουν δει τα επενδυτικά τους σχέδια να εγκρίνονται από την αρμόδια Διϋπουργική Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων. Το ύψος των projects είναι 8,2 δισ. Ευρώ και αναμένεται και νέες επενδύσεις να ενταχθούν στα ανάλογα καθεστώτα. Ας σκεφτεί κάποιος πως πριν από μερικά χρόνια οι επενδύσεις που εγκρίνονταν δύσκολα ξεπερνούσαν το 1 δισ. Ευρώ.

Ολοκληρώθηκε η εξαγορά του συνόλου των μετοχών της Watt + Volt από την Mytilineos Energy & Metals. Τη θέση του επικεφαλής αναλαμβάνει ο Αναστάσιος Παπαναγιώτου. Η εταιρεία αναμένεται να αναπτυχθεί περαιτέρω από την Mytilineos, καθώς επιθυμεί να αναπτύξει το πελατολόγιο και τα προϊόντα της εξαγορασθείσας λειτουργούν συμπληρωματικά με αυτά της Mytilineos.

Μια πολύ ενδιαφέρουσα τάση καταγράφεται στην αγορά το τελευταίο διάστημα. Οι παραγωγοί ελληνικών καλλυντικών βλέπουν τις εξαγωγές τους να εκτοξεύονται. Από την Κορρές, στην Frezyderm και την Apivita. Οι εταιρείες έχουν αναπτυχθεί σημαντικά στο εξωτερικό με τις κύριες αγορές επέκτασης να είναι οι ΗΠΑ, η Ισπανία και η Ευρώπη. Αρκετές από αυτές τις εταιρείες έχουν θέσει ως στόχο τους την επέκταση και στην Ασία με τις κινήσεις όμως που εκδηλώνονται σε αυτήν τη φάση να είναι προσεκτικές, καθώς η εν λόγω αγορά έχει ιδιαιτερότητες. Την ίδια στιγμή καταγράφεται αύξηση πωλήσεων και στην Ελλάδα.

Σημαντικές επενδύσεις ύψους 30 εκατ. Ευρώ δρομολογεί η Πλαίσιο. Στο επενδυτικό πλάνο περιλαμβάνονται επενδύσεις σε logistics, πληροφοριακές υποδομές, ανακαίνιση υφιστάμενων καταστημάτων και επέκταση σε νέα σημεία στην Αττική. Η είδηση κρύβεται στην αναζήτηση περιοχών εκτός Αττικής στην περιφέρεια, όπου η εταιρεία κάνει προσεκτικά βήματα επέκτασης. Παράλληλα στο σχεδιασμό της εταιρείας περιλαμβάνεται η ενίσχυση του eshop της και στην ενίσχυση του τμήματος οικιακών ηλεκτρικών συσκευών και λευκών συσκευών.

Η δυνατότητα να αντικαταστήσει ποσότητες φυσικού αερίου που καταναλώνονται στις ευρωπαϊκές αγορές ίσες με 4,5 δισ. Κυβικά μέτρα θα έχει η πράσινη ενέργεια που θα περνά μέσω του καλωδίου Ελλάδας Αιγύπτου. Το εν λόγω σημαντικό έργο παρουσίασε ο όμιλος Κοπελούζου στην Ουάσινγκτον στο πλαίσιο του 4ου συνεδρίου για τη ΝΑ Ευρώπη και την Αν Μεσόγειο. Όπως πληροφορείται η στήλη οι Αμερικανοί είδαν με πολύ θετικό μάτι την επένδυση και ο όμιλος μέσω και αυτού του έργου διασφαλίζει την επάρκεια ενέργειας στην ελληνική αγορά και στην απεξάρτηση από τη ρωσική ενέργεια, καθώς σημαντικές ποσότητες ενέργειας θα κατευθύνονται και εκτός Ελλάδας, στη ΝΑ Ευρώπη.

Συνεχίζονται οι επενδύσεις του Βαγγέλη Μαρινάκη στη ναυτιλία. Πριν λίγο καιρό παρέλαβε το νεότευκτο πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων μεταφορικής ικανότητας 13.300 TEU που κατασκευάστηκε από τη Hyundai Samho Heavy Industries στη Νότια Κορέα. Την ίδια στιγμή ενισχύεται η παρουσία της ναυτιλιακής στη μεταφορά υγροποιημένου φυσικού αερίου. Έτσι πρόσφατα ενεργοποίησε δύο ρήτρες «option» για δύο πλοία LNG που θα παραδοθούν το 2026.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ