today-is-a-good-day
23.5 C
Athens

Ο στρατός του Ιράν αποκαλύπτει την πρώτη υπόγεια βάση μαχητικών αεροσκαφών

Ο ιρανικός στρατός αποκάλυψε σήμερα την πρώτη υπόγεια βάση του που φιλοξενεί μαχητικά αεροσκάφη και η οποία παρουσιάστηκε ως ικανή να αντισταθεί σε ενδεχόμενους αμερικανικούς βομβαρδισμούς, σύμφωνα με τα επίσημα ΜΜΕ.

Η βάση “Αετός 44” της Πολεμικής Αεροπορίας «έχει τη δυνατότητα να δέχεται όλων των ειδών τα μαχητικά αεροσκάφη και τα βομβαρδιστικά, καθώς και drones» (μη επανδρωμένα αεροσκάφη), όπως μετέδωσε το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων IRNA, το οποίο, όπως και άλλα ΜΜΕ, δημοσιοποίησε φωτογραφίες και εικόνες βίντεο.

Τον Μάιο του 2022, το Ιράν έδειξε για πρώτη φορά εικόνες μιας βάσης drones στα όρη Ζάγκρος, στο δυτικό τμήμα της χώρας.

Καμία ένδειξη δεν δόθηκε για την τοποθεσία της νέας εγκατάστασης, που βρίσκεται «σε βάθος εκατοντάδων μέτρων, στην καρδιά των βουνών ώστε να μπορεί να αντισταθεί στις βόμβες των στρατηγικών βομβαρδιστικών των Ηνωμένων Πολιτειών», ανέφερε η κρατική τηλεόραση.

Οι εικόνες αυτές μεταδόθηκαν την παραμονή της «Ημέρας της Πολεμικής Αεροπορίας», στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την επέτειο της ίδρυσης της Ισλαμικής Δημοκρατίας τον Φεβρουάριο του 1979. Δείχνουν τον αρχηγό του επιτελείου των ενόπλων δυνάμεων, τον στρατηγό Μοχαμάντ Μπαγκερί, και τον διοικητή του στρατού Αμπντολραχίμ Μουσαβί, να επισκέπτονται τη βάση, απ΄όπου εισέρχονται και εξέρχονται μαχητικά αεροσκάφη.

«Η Αετός 44 είναι μία από τις πολλές αεροπορικές στρατηγικές υπόγειες βάσεις της Πολεμικής Αεροπορίας που έχουν κατασκευαστεί σε διάφορες περιοχές της χώρας στη διάρκεια των τελευταίων ετών», διευκρίνισε το πρακτορείο Irna.

Η ιρανική Πολεμική Αεροπορία διαθέτει ουσιαστικά ρωσικά μαχητικά Mig και Sukhoi που ανάγονται στην εποχή της Σοβιετικής Ένωσης ,μερικά κινεζικά αεροσκάφη, και αμερικανικά F4 και F5 της εποχής πριν από την ισλαμική επανάσταση του 1979. Τα τελευταία χρόνια, η χώρα έχει κατασκευάσει μαχητικά αεροσκάφη Azarakhsh, μια εκδοχή του F-5.

Το Ιράν άρχισε επίσης να αναπτύσσει προγράμματα drones στα χρόνια του 1980 κατά τον πόλεμο Ιράν-Ιράκ (1980-1988).

Στις αρχές Φεβρουαρίου, μια στρατιωτική εγκατάσταση του υπουργείου Άμυνας στο Ισφαχάν (κέντρο) τέθηκε στο στόχαστρο drones, που δεν προκάλεσαν θύματα, μόνο «μικρές ζημιές» σύμφωνα με το υπουργείο.

Ο αντιπρόσωπος του Ιράν στα Ηνωμένα Έθνη κατηγόρησε στη συνέχεια το Ισραήλ ότι «ευθύνεται» για την επίθεση αυτή, που ακολουθεί μια σειρά δολιοφθορών (σαμποτάζ) που αποδίδονται στη χώρα αυτή.

Οι δύο χώρες επιδίδονται εδώ και χρόνια σε μια έντονη αντιπαράθεση, με το Ισραήλ να κατηγορεί το Ιράν –που διαψεύδει– ότι θέλει να αποκτήσει ατομική βόμβα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ