today-is-a-good-day
18.2 C
Athens

Κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ αναπροσαρμόζουν τις τακτικές τους ενόψει εκλογών

Στο δρόμο προς τις κάλπες ανεβαίνουν επικίνδυνα τα ντεσιμπέλ της έντασης, όχι μόνο σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων, αλλά και στελεχών, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τον «απαράδεκτο» καβγά μεταξύ του Γ. Βαρεμένου και της Άννας Καραμανλή, στον τηλεοπτικό «αέρα».

Του Κώστα Πασίση

Το πολιτικό κλίμα βάρυνε στη διάρκεια της τελευταίας συζήτησης στη Βουλή για την πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης, όπου ο Αλέξης Τσίπρας χρησιμοποίησε κάποιες προσβλητικές εκφράσεις για τον Πρωθυπουργό…

Όπως φάνηκε στη συνέχεια το εν λόγω πολιτικό unfair οδήγησε σε αναπροσαρμογή της τακτικής αντιμετώπισης του αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης. Και ενώ μέχρι …χθες η ΝΔ εστίαζε περισσότερο στο θετικό αφήγημα και στο κυβερνητικό έργο, από την περασμένη Δευτέρα, ο πολιτικός λόγος του Πρωθυπουργού εμπλουτίστηκε με νέα πιο δυναμικά στοιχεία…

«Σε κάθε πρόκληση θα υπάρχει αυστηρή απάντηση στον κ. Τσίπρα», διαμηνύουν στενοί συνεργάτες του Πρωθυπουργού.

Με αφορμή την απόφαση του ΣΥΡΙΖΑ να μη συμμετέχει στις ψηφοφορίες της Βουλής, ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στο Υπουργικό Συμβούλιο εξέφρασε τη δυσαρέσκεια του, τονίζοντας ότι δηλώνει «την προσχώρηση του ΣΥΡΙΖΑ στην πολιτική που θέλει η πλατεία». Είπε ακόμα ότι είχε προειδοποιήσει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα επιχειρούσε να ρίξει την χώρα στον βούρκο και επανέλαβε ότι έχουμε κοινοβουλευτική και όχι πεζοδρομιακή Δημοκρατία.
Λίγο νωρίτερα πάντως ο Κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου εξαπέλυσε κατά του ΣΥΡΙΖΑ ένα δριμύτατο κατηγορώ 996 λέξεων, υπογραμμίζοντας ότι είναι «η επιτομή του τραμπισμού αλα γκρέκα».

Στην προκειμένη περίπτωση η κυβέρνηση διαμήνυσε στην Κουμουνδούρου ότι δε θα ανεχθεί ασέβειες στους θεσμούς και πολιτικές απρέπειες, επειδή ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει σοβαρή εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης και επιστρατεύει την τοξικότητα για να συσπειρώσει τους οπαδούς του.

Ο Αλέξης Τσίπρας πάντως από το Περιστέρι εξαπέλυσε τα δικά του πυρά, τονίζοντας ότι το δίλημμα στις εκλογές είναι Δημοκρατία ή Μητσοτάκης. Ένα δίλημμα που πιθανότατα θα επαναλάβει και σήμερα στην Πάτρα.

Τα ακραία πολιτικά …φαινόμενα, όμως μεταφέρθηκαν και στο επίπεδο των βουλευτών.
Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ σε τηλεοπτικό πάνελ (Σκάι) άρπαξε από τα χέρια της Άννας Καραμανλή φωτογραφία που έδειχνε τον Αλέξη Τσίπρα στο Θέατρο Παλλάς, χαμογελαστό και συνοδευόμενο από την Ράνια Σβίγκου και την Πόπη Τσαπανίδου, την ημέρα του θανάτου του πιλότου υποσμηναγού Τουρούτσικα.

Ανταλλάχθηκαν βαριές κουβέντες και λίγο αργότερα η αντιπαράθεση πέρασε σε επίπεδο κομμάτων.
Η ΝΔ έκανε λόγο για «ακραία σεξιστική επίθεση που θύμισε αντίστοιχες εικόνες με εκπροσώπους της Χρυσής Αυγής».
Από την άλλη πλευρά ο ΣΥΡΙΖΑ παραδέχθηκε ότι βουλευτής αντέδρασε με απαράδεκτο τρόπο, αλλά ταυτόχρονα κατηγόρησε τη βουλευτή της ΝΔ για πολιτική καπηλεία.
Η «κόντρα» Κυβέρνησης και Αξιωματικής Αντιπολίτευσης έχει «αγριέψει» για τα καλά και αυτό φαίνεται από την θέση που εξέφρασε ο βουλευτής της ΝΔ Δημήτρης Μαρκόπουλος ο οποίος ανέφερε ότι με τη στάση που κρατεί σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ, η επόμενη κίνηση του είναι να αμφισβητήσει αύριο το αποτέλεσμα των εκλογών, όπως έκανε ο Τράμπ στις ΗΠΑ μετα την οδυνηρή ήττα του.

Ψυχραιμία και θετική ατζέντα από Μητσοτάκη

Παρά τους υψηλούς τόνους που κυριαρχούν στην πολιτική ζωή, ο Πρωθυπουργός δείχνει να κρατά τη ψυχραιμία του, γνωρίζοντας ότι η στρατηγική του είναι στη σωστή κατεύθυνση, όπως προκύπτει από τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων όπου η ΝΔ έχει μεγάλο και σταθερό προβάδισμα.
Έτσι επικεντρώνει στην προβολή της θετικής ατζέντας της κυβέρνησης και στα καλά μηνύματα που έρχονται από το εξωτερικό για την οικονομία της χώρας.

Η εθνική οικονομία αναβαθμίστηκε μόλις πρόσφατα για 12η φορά. Μια σειρά από κατατάξεις φέρνουν την Ελλάδα στην κορυφή βαθμολογιών όπου παλαιότερα ήταν ουραγός. Και μάλιστα είδα σήμερα ότι η χώρα μας βελτίωσε κατά 9 θέσεις -η μεγαλύτερη πρόοδος από όλες τις ευρωπαϊκές χώρες- την κατάταξή της στην κλίμακα της δημοκρατικής διακυβέρνησης, παρά τα όποια λάθη μπορεί να έχουν συμβεί, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Μια στρατηγική που στοχεύει στην προσέγγιση του Κέντρου, που αποστρέφεται τις ακραίες πολιτικές συμπεριφορές…

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ