today-is-a-good-day
13.9 C
Athens

Ρωσία: Η Ε.Ε. τροφοδοτεί τη γεωπολιτική αντιπαράθεση

Η ρωσική διπλωματία κατηγόρησε σήμερα την Ευρωπαϊκή Ένωση ότι τροφοδοτεί “τη γεωπολιτική αντιπαράθεση” στέλνοντας μια μη στρατιωτική αποστολή για την επιτήρηση των ασταθών συνόρων μεταξύ της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν, μια περιοχή την οποία η Μόσχα θεωρεί ως αυλή της.

Εκτιμώντας ότι η ΕΕ έχει γίνει “υποβολέας των Ηνωμένων Πολιτειών και του ΝΑΤΟ και ακολουθεί μια πολιτική αντιπαράθεσης στον (μετα-σοβιετικό) χώρο”, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε ότι μια ευρωπαϊκή αποστολή στην Αρμενία θα “εισαγάγει τη γεωπολιτική αντιπαράθεση στην περιοχή και θα επιδεινώσει τις υπάρχουσες διαφωνίες”.

Η Μόσχα είναι ο παραδοσιακός μεσολαβητής στη σύγκρουση μεταξύ της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν από τη δεκαετία του 1990 και ανέπτυξε μετά τον πόλεμο του 2020 μια ειρηνευτική αποστολή στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, ένα έδαφος για το οποίο ερίζουν το Μπακού και το Γερεβάν.

Ωστόσο η ρωσική επιρροή στην περιοχή γνώρισε μια κάμψη λόγω του δυτικού και του τουρκικού γεωπολιτικού ανταγωνισμού αλλά και λόγω της ρωσικής επίθεσης κατά της Ουκρανίας, η οποία ανησυχεί τους συμμάχους της.

Για τη Μόσχα, η ΕΕ με την αποστολή της αντιπροσωπείας της, προσπαθεί να υπονομεύσει “τις διαμεσολαβητικές προσπάθειες της Ρωσίας”.

Οι Ευρωπαίοι κάνουν εδώ και μήνες τις δικές τους διαμεσολαβητικές προσπάθειες μεταξύ της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν. Η αποστολή που η ΕΕ θα αναπτύξει δεν έχει λάβει ωστόσο την έγκριση της αζερικής πλευράς.

Η Αρμενία από την πλευρά της καταγγέλλει εδώ και εβδομάδες την αδράνεια της Ρωσίας, η ειρηνευτική αποστολή της οποίας δεν έκανε τίποτα, κατά την άποψη του Γερεβάν, για να εμποδίσει τον αποκλεισμό που είναι σε εξέλιξη στο Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Εδώ και έναν και πλέον μήνα, Αζέροι που παρουσιάζονται ως υποστηρικτές του περιβάλλοντος που διαδηλώνουν κατά παράνομων εξορύξεων μπλοκάρουν έναν κρίσιμης σημασίας δρόμο, ο οποίος συνδέει την Αρμενία με το Ναγκόρνο Καραμπάχ, μια αυτονομιστική περιοχή του Αζερμπαϊτζάν που κατοικείται από Αρμένιους.

Λόγω του αποκλεισμού αυτού, ο συγκεκριμένος θύλακας, που έχει σχεδόν 120.000 κατοίκους, αντιμετωπίζει διακοπές του ηλεκτρικού ρεύματος και του Ιντερνέτ, καθώς και προβλήματα θέρμανσης και πρόσβασης σε τρόφιμα και φάρμακα.

“Είναι μια πολιτική εθνοκάθαρσης”, κατήγγειλε σήμερα ο Αρμένιος πρωθυπουργός Νικόλ Πασινιάν, κατά τη διάρκεια συνεδρίασης της κυβέρνησης, κατηγορώντας το Αζερμπαϊτζάν ότι ασκεί “οικονομικές και ψυχολογικές πιέσεις για να προκαλέσει έξοδο των Αρμενίων από το Καραμπάχ”.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ