today-is-a-good-day
22.6 C
Athens

2023: Έτος επενδυτικής βαθμίδας, πολιτικής σταθερότητας και υψηλότερων μισθών – Γράφει ο Φώντας Μπαραλιάκος

Παραμονές Χριστουγέννων ο Economist κατέταξε την ελληνική οικονομία στην πρώτη θέση μεταξύ 34 χωρών ως προς τις οικονομικές επιδόσεις σε βασικούς δείκτες: αύξηση ΑΕΠ, συγκράτηση πληθωρισμού, μείωση δημοσίου χρέους και πορεία χρηματιστηρίου. Η ελληνική οικονομία μέσα σε 4 χρόνια παρά την πρωτοφανή υγειονομική και ενεργειακή κρίση κατάφερε μία δυναμική ανάκαμψη. Μετά από 3,5 χρόνια η Ελλάδα έχει διπλάσιο ρυθμό ανάπτυξης από την υπόλοιπη Ευρώπη και τη μεγαλύτερη μείωση δημόσιου χρέους κοντά 30 μονάδες, σημειώνοντας μια από τις μεγαλύτερες δημοσιονομικές  προσαρμογές στην ΕΕ.

Του Φώντα Μπαραλιάκου *

Το στοίχημα της κυβέρνησης είναι αυτή η οικονομική ανάπτυξη να έχει χειροπιαστό αντίκτυπο στην καθημερινότητα όλων των πολιτών, χωρίς να ροκανίζεται από τον εισαγόμενο πληθωρισμό.

Αν το προεκλογικό σύνθημα της κυβέρνησης υπήρξε το «λιγότεροι φόροι», τώρα το σύνθημα της δεν μπορεί παρά να είναι το «καλύτεροι μισθοί». Ο στόχος της κυβέρνησης είναι η οικονομική ανάπτυξη να μεταπλαστεί σε περισσότερα και πιο δίκαια μέτρα κοινωνικής πολιτικής: αξιοπρεπής υγεία για όλους και προσιτή στέγη, ιδίως για τη νέα γενιά.

Από την 1η Ιανουαρίου οι συνταξιούχοι είδαν, μετά από πολλά χρόνια, αυξήσεις στις συντάξεις τους. Οι γιατροί του ΕΣΥ αυξήσεις στις απολαβές τους. Καταργήθηκε για τα εισοδήματα από 1/1/23 η Εισφορά Αλληλεγγύης για όλους τους  Έλληνες. Από τον Φεβρουάριο η πολιτεία θα καλύπτει ένα σημαντικό μέρος των βασικών εξόδων των νοικοκυριών μέσω του marketpass. Ενώ την 1η Απριλίου θα αυξηθεί και πάλι ο κατώτατος μισθός.

Κάποιοι θα πουν είναι λίγα, άλλοι θα πουν είναι πολλά. Σε κάθε περίπτωση όλα τα μέτρα της κυβέρνησης λαμβάνονται με απόλυτο γνώμονα τη δημοσιονομική σταθερότητα, η οποία συνιστά και παράγοντα αξιοπιστίας της χώρας στην ΕΕ και τις διεθνείς αγορές. Κάθε οικονομικό μέτρο είναι κοστολογημένο και διασφαλισμένο από τα ταμειακά πλεονάσματα, όπως πχ την φορολόγηση των υπερκερδών των διυλιστηρίων.

Εκείνο για το οποίο θα κληθούμε να αποφασίσουμε ως χώρα το 2023 είναι αν θέλουμε η Ελλάδα να επιστρέψει στην επενδυτική βαθμίδα μετά από 13 ολόκληρα χρόνια. Είμαι βέβαιος ότι οι πολίτες στις εκλογές θα ψηφίσουν σταθερότητα, συνέπεια και συνέχεια.

* Ο κ. Φώντας Μπαραλιάκος είναι Βουλευτής Πιερίας με τη Νέα Δημοκρατία

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ