today-is-a-good-day
20.3 C
Athens

Αναγόρευση του Πρύτανη του ΕΜΠ καθηγητή Ανδρέα Μπουντουβή σε επίτιμο καθηγητή του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής

Σε τελετή που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή, στο αμφιθέατρο «Δημήτριος Παντερμαλής» του Μουσείου Ακρόπολης έγινε η αναγόρευση του Πρύτανη του ΕΜΠ καθηγητή Ανδρέα Μπουντουβή, σε επίτιμο καθηγητή του Τμήματος Μηχανικών Πληροφορικής και Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής (ΠΑΔΑ) Όπως επισημαίνεται σε ανακοίνωση του ΠΑΔΑ, είναι η πρώτη φορά που εν ενεργεία Πρύτανης επιτιμοποιείται από άλλο Πανεπιστήμιο.

Στην τελετή παρέστησαν μέλη της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, οι Πρυτάνεις, καθηγήτρια Μάρας Νικολαϊδου του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου, καθηγητής Δημήτρης Μπουραντώνης του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, καθηγητής Μιχάλης Σφακιανάκης του Πανεπιστημίου Πειραιώς, ο γενικός γραμματέας Ανωτάτης Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων καθηγητής Οδυσσέας – Ιωάννης Ζώρας, πρώην Πρύτανη του Πανεπιστημίου Κρήτης και τέως Πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου, ο Πρόεδρος της Γενικής Συνέλευσης του Ελληνικού Ιδρύματος Έρευνας και Καινοτομίας (ΕΛΙΔΕΚ) καθηγητής Δημήτρης Βέργαδος και άλλοι πανεπιστημιακοί από το ΠΑΔΑ και το ΕΜΠ.

Ο Πρύτανης του ΠΑΔΑ καθηγητής Παναγιώτης Ε. Καλδής αναφέρθηκε στην εξαίρετη προσωπικότητα, στα επιστημονικά και ηγετικά χαρακτηριστικά του Πρύτανη του ΕΜΠ, στην θετικά επιδραστική συνεισφορά του στη Σύνοδο των Πρυτάνεων των Ελληνικών ΑΕΙ, στην συνεχή καταξίωση της εξέλιξης του ιστορικού ΕΜΠ ως φάρου διεθνούς πρωτοπορίας εκπαίδευσης και έρευνας, όπως και στην συμβολή του στην εμπέδωση της ανάγκης διεύρυνσης της διεπιστημονικής συνεργασίας στην ανώτατη εκπαίδευση.

Ο Κοσμήτορας της Σχολής Μηχανικών του ΠΑΔΑ καθηγητής Γιώργος Ιωαννίδης και ο Πρόεδρος του Τμήματος Μηχανικών Πληροφορικής και Υπολογιστών καθηγητής Ιωάννης Βογιατζής ανέλυσαν την εργοβιογραφία του τιμώμενου και υπογράμμισαν τη σημαντική συμβολή του στην επιστήμη, στην έρευνα, στη διδασκαλία και τη διοίκηση, και τον καλωσόρισαν στην οικογένεια των μηχανικών του ΠΑΔΑ και ειδικότερα του Τμήματος.

Στην αντιφώνηση του ο Πρύτανης του ΕΜΠ καθηγητής Ανδρέας Μπουντουβής αφού ευχαρίστησε τον Πρόεδρο του Τμήματος Μηχανικών Πληροφορικής και Υπολογιστών καθηγητή Ιωάννη Βογιατζή, τον Κοσμήτορα καθηγητή Γιώργο Ιωαννίδη και τον Πρύτανη καθηγητή Παναγιώτη Ε. Καλδή για την πρωτοβουλία, δήλωσε βαθιά συγκινημένος που εντάσσεται στη μεγάλη οικογένεια του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής και εξήρε την εργώδη, συστηματική και με σωφροσύνη προσπάθεια της ηγεσίας του Πανεπιστημίου για την καθιέρωση του στον ακαδημαϊκό χάρτη της χώρας αλλά και στον ευρωπαϊκό αντίστοιχο.

Τόνισε δε τη σπουδαία και ουσιαστική αλληλεπίδραση των δύο ιδρυμάτων κάτι που, όπως είπε, σπάει τα στεγανά του παρελθόντος. Ιδιαίτερη ήταν η αναφορά του στα επαγγελματικά δικαιώματα των μηχανικών, για τις στρεβλώσεις της ελληνικής πραγματικότητας και ότι η αξιολόγηση είναι αναγκαία συνθήκη και θα είναι και ικανή όταν ωριμάσει στην ελληνική ακαδημία και την ελληνική κοινωνία. Σημείωσε ακόμη ότι η διεπιστημονικότητα δεν υπηρετείται με ακλόνητες ταμπέλες ειδικοτήτων μηχανικών και άλλες και αυτό δεν χρειάζεται να το ανακαλύψουμε στην Ελλάδα και ειδικά στο χώρο των μηχανικών.

Αυτό όπως και πολλά άλλα, είπε, έχουν ανακαλυφθεί και δρομολογηθεί αλλού και έχουν οδηγήσει σε σημαντική οικονομία δυνάμεων – μια προσπάθεια που δεν υποστηρίζεται από ό,τι στερεότυπο και ακλόνητο αφορά σε επαγγελματικά δικαιώματα. Και η οικονομία δυνάμεων υπηρετείται και με την ένωση δυνάμεων και με την ουσιαστική συνεργασία που μπορεί να συνδέει διαφορετικά πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα. Το τριμερές μίγμα Θεωρία-Πείραμα-Υπολογισμοί είναι η βάση των σπουδών και της έρευνας ειδικά στο χώρο των μηχανικών, επεσήμανε για να εξηγήσει στη συνέχεια ότι αυτό το τριμερές μίγμα αφορά, εκτός από την προπτυχιακή εκπαίδευση, στην επιστημονική έρευνα, με τη διαφορά ότι στην πρώτη περίπτωση ο φοιτητής εκπαιδεύεται ενώ στη δεύτερη ο (ήδη εκπαιδευμένος) ερευνητής επιδιώκει την παραγωγή νέας γνώσης.

Ο τιμώμενος Πρύτανης του ΕΜΠ καθηγητής Ανδρέας Μπουντουβής εκδήλωσε την επιθυμία του να διδάξει στο προπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών του τμήματος Μηχανικών Πληροφορικής και Υπολογιστών του ΠΑΔΑ κάτι που, όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση του ΠΑΔΑ, αποτελεί ιδιαίτερη τιμή για το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ