today-is-a-good-day
22.2 C
Athens

Το ΥΠΕΞ του Καναδά κάλεσε τον πρέσβη της Ρωσίας μετά το πλήγμα σε πολυκατοικία στο Ντνίπρο

Η διπλωματία του Καναδά κάλεσε τον ρώσο πρεσβευτή χθες Τετάρτη για διαβουλεύσεις μετά το πυραυλικό πλήγμα στην ουκρανική πόλη Ντνίπρο που είχε αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τουλάχιστον 45 άμαχοι, ανάμεσά τους παιδιά, ανακοίνωσε η υπουργός Εξωτερικών Μέλανι Ζολί.

Ο πρεσβευτής Αλέγκ Στεπάνοφ εκλήθη προκειμένου να «κάνουμε σαφές πως δεν αποδεχόμαστε την απόλυτη βαρβαρότητα των πρόσφατων επιθέσεων της Ρωσίας εναντίον αμάχων στη Ντνίπρο», δήλωσε η κυρία Ζολί σε δημοσιογράφους στο Τορόντο.

Ο κ. Στεπάνοφ από την πλευρά του έκανε λόγο για συζήτηση που κινήθηκε «στην προβλέψιμη γραμμή της συνολικής δυτικής προπαγάνδας» και πρόσθεσε πως οι διαφορές απόψεων της Μόσχας και της Οτάβας δεν αφήνουν πολλά περιθώρια να ασκηθεί διπλωματία.

Η επίθεση στην πολυκατοικία στη Ντνίπρο το Σάββατο ήταν αυτή με τα περισσότερα θύματα στις τάξεις των αμάχων αφότου άρχισε πριν από τρεις μήνες η ρωσική εκστρατεία πυραυλικών πληγμάτων με στόχο να καταστραφούν καίριες υποδομές.

Οι ουκρανικές αρχές ανέφεραν πως το πολυώροφο κτίριο χτυπήθηκε από βαλλιστικό πύραυλο Kh-22. Το Κρεμλίνο από την πλευρά του ανέφερε ότι στα πυραυλικά πλήγματα του Σαββάτου δεν συγκαταλεγόταν στους στόχους καμία πολυκατοικία.

Ο Καναδάς, όπως και άλλες δυτικές χώρες, επέβαλε εκτεταμένες κυρώσεις στη Ρωσία εξαιτίας της εισβολής του στρατού της στην Ουκρανία. Η κυρία Ζολί είπε χθες πως η Οτάβα θα συνεχίσει να φροντίζει η Μόσχα να λογοδοτεί.

Νωρίτερα χθες η επικεφαλής της καναδικής διπλωματίας ανακοίνωνε τη χορήγηση 200 τεθωρακισμένων οχημάτων μεταφοράς προσωπικού «Senator» στην Ουκρανία, στο πλαίσιο της ευρύτερης καναδικής στρατιωτικής βοήθειας.

«Θα συνεχίσουμε να προκαλούμε ασφυξία στο ρωσικό καθεστώς με συντονισμένες κυρώσεις και θα συνεχίσουμε να αντικρούουμε τα ρωσικά ψέματα με γεγονότα», είπε η Μέλανι Ζολί, πλαισιωμένη από τον βρετανό ομόλογό της Τζέιμς Κλέβερλι.

Ο κ. Κλέβερλι, ο οποίος μετέβη στο Τορόντο έπειτα από τη συνάντησή του με τον αμερικανό ΥΠΕΞ Άντονι Μπλίνκεν προχθές Τρίτη, τόνισε όπως η καναδή ομόλογός του πως το Λονδίνο να συνεχίσει να στηρίζει το Κίεβο.

Ο καναδικός και ο βρετανικός στρατός εκπαιδεύουν ουκρανούς νεοσύλλεκτους στο βρετανικό έδαφος.

Η κυρία Ζολί είπε ακόμη ότι περισσότεροι καναδοί ειδικοί θα ενταχθούν σε κλιμάκιο της βρετανικής κυβέρνησης που είναι επιφορτισμένο με την αντιμετώπιση αυτής που περιέγραψε με τον όρο ρωσική παραπληροφόρηση.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ