today-is-a-good-day
20.8 C
Athens

Η ανάσταση του ΧΑΑ, η επένδυση της INTEL, το θρίλερ της Attica και οι υδρογονάνθρακες

Xαμόγελα στην κυβέρνηση από την υπερκάλυψη του ποσού που επεδίωκε να συγκεντρώσει το ελληνικό Δημόσιο στη δημοπρασία του 10ετούς ομολόγου. Πρόκειται για την πρώτη έκδοση του Οργανισμού Διαχείρισης Χρέους και όπως αναφέρουν στο Μαξίμου το γεγονός πως οι αγορές είναι πρόθυμες να δανείσουν πάνω από 20,5 δισ. Ευρώ τη στιγμή που το ποσό άντλησης είναι 3 δισ. Ευρώ μεταφράζεται, κατά την κυβέρνηση, σε ψήφο εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία. Το τελικό επιτόκιο του δεκαετούς διαμορφώνεται προς το 4,4%, διπλάσιο από το αντίστοιχο πριν ένα χρόνο. Κάτι ωστόσο που ερμηνεύεται, καθώς διεθνώς τα επιτόκια των ομολόγων έχουν πάρει την ανιούσα απόρροια του πληθωρισμού και της ύφεσης που οι αγορές τιμολογούν πως δεν απέχει από το να γίνει πραγματικότητα.

Με τον τραπεζικό δείκτη στο Χρηματιστήριο Αθηνών να «καλπάζει» και το Χρηματιστήριο Αθηνών να «βλέπει» τις 1.000 μονάδες δεν πρέπει να μας κάνει εντύπωση η έκθεση της Goldman Sachs για τις ελληνικές τράπεζες. Η Goldman αναφέρει πως τα περιθώρια ανόδου είναι σημαντικά στις τραπεζικές μετοχές δεδομένου ότι οι αποτιμήσεις παραμένουν σε μεγάλο discount. Ξεχωρίζει η περίπτωση της Πειραιώς που δίνει σύσταση «buy» και μιλά για πιθανό μέρισμα μετά από χρόνια για τις ελληνικές τράπεζες. Η μείωση των κόκκινων δανείων, η αύξηση της κερδοφορίας, οι θετικές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και η εξυγίανση των ισολογισμών των τραπεζών αποτελούν τους λόγους του θετικού guidance.

Σε προχωρημένες συζητήσεις με την ελληνική κυβέρνηση βρίσκεται ο πολυεθνικός κολοσσός της Intel. Όπως φαίνεται τις επόμενες εβδομάδες αναμένεται να ανακοινωθεί νέα επένδυση για την παραγωγή chips στη χώρα μας, μια εξέλιξη που έρχεται να προστεθεί στις ήδη ανακοινωθείσες επενδύσεις στην Ελλάδα από Microsoft, Google , Amazon Web Services και Digital Realty. Η χώρα μας με σταθερά βήματα μετατρέπεται σε τεχνολογικό hub.

Έως το πρώτο εξάμηνο του 2026 αναμένεται να ρυθμιστούν τα μεγάλα αυθαίρετα στη χώρα μας με ρύθμιση της κυβέρνησης που έχει πάρει το δρόμο για τη Βουλή. Η ρύθμιση αυτή πρόκειται να παγώσει για 30 χρόνια τις κατεδαφίσεις αυθαιρέτων και να δουν έτσι το δρόμο προς τη νομιμοποίηση. Η κίνηση αυτή πρόκειται να γεμίσει με χρήματα τα ταμεία του δημοσίου, κάτι που ενδιαφέρει σημαντικά την κυβέρνηση προκειμένου η χώρα να ισορροπήσει δημοσιονομικά.

Από τη μία η Αλεξανδρούπολη μετατρέπεται σε ενεργειακό hub και ενεργειακή πύλη εισόδου ενέργειας στη ΝΑ Ευρώπη με έργα σημαντικά που τρέχουν. Από την άλλη όμως Ρωσία και Τουρκία σχεδιάζουν να μετατρέψουν τον Βόσπορο σε ενεργειακό hub. Στην ουσία αυτός είναι ο λόγος που η Δύση βλέπει ευκαιρία ανάπτυξης της Αλεξανδρούπολης, προκειμένου να μην υπάρχει εξάρτηση από τη Ρωσία.

Tην Ideal άρχισε να καλύπτει η Pantelakis δίνοντας ισχυρό σήμα για «buy». Βλέπει την τιμή στα 5,3 ευρώ δηλαδή με ένα upside 51% από τα τρέχοντα επίπεδα των 3,5 ευρώ. Στην έκθεση αναφέρεται πως πρόκειται για μια σημαντική μετοχή η οποία κρύβει υπεραξίες και αναφέρεται μάλιστα στις νέες εξαγορές που ετοιμάζει η εταιρεία. Χαρακτηριστικά αναφέρει πως το επιπρόσθετο τμήμα από το μετοχικό της κεφάλαιο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για εξαγορές.

Μεγάλες οι διεργασίες και οι ζυμώσεις στο θρίλερ της κεφαλαιακής ενίσχυσης και ιδιωτικοποίησης της Attica Bank. Πληροφορίες αναφέρουν πως η συμφωνία με την Ellington τίθεται εν αμφιβόλω και πλέον η περισσότερο πιθανή εξέλιξη είναι να αποχωρήσει από το deal. Επομένως αναζητάται νέος στρατηγικός επενδυτής, στην περίπτωση απομάκρυνσης της Ellington, με διάφορα ονόματα να ακούγονται στην πιάτσα. Όλα θα εξελιχθούν από την πορεία των διαπραγματεύσεων και βεβαίως τη στάση που θα τηρήσει το ΤΧΣ όταν πάρει θέση εφόσον ενημερωθεί για τις εξελίξεις στην τράπεζα. Υπενθυμίζεται πως στις 30 Δεκεμβρίου εγκρίθηκε η αύξηση κεφαλαίου έως 473,3 εκατ. Ευρώ και η παροχή εξουσιοδότησης στο ΔΣ για έκδοση και διάθεση warrants.

Τρέχουν οι εξελίξεις στους ελληνικούς υδρογονάνθρακες. Η Exxon Mobil στοχεύει να βάλει γεωτρύπανο το 2025, εφόσον πάντα ολοκληρωθούν οι σεισμικές έρευνες και βγάλουν θετικά αποτελέσματα. Το γεγονός πως οι Αμερικανοί έχουν επιταχύνει τις διαδικασίες έχει και γεωπολιτικό background γιατί σηματοδοτεί τη στήριξη της Ελλάδας σε μια κρίσιμη περιοχή στη Μεσόγειο, με τους Τούρκους να έχουν βγάλει… «νύχια».

Νέα στόχευση για τις ελληνικές τράπεζες αποτελεί η ασφάλεια των συναλλαγών των πελατών. Έτσι λοιπόν έχουν ήδη διαμορφωθεί οι απαραίτητες υποδομές προκειμένου να ελέγχονται οι κυβερνοεπιθέσεις και κυρίως το fishing στο mobile banking και στο ebanking. Επομένως το επόμενο δίμηνο θα δούμε νέες διαδικασίες ασφαλείας, οι οποίες θα δώσουν το κίνητρο στις τράπεζες να αποδεσμευθούν από την ευθύνη αποζημίωσης σε περίπτωση κλοπής.

Τα υδροπλάνα είναι ένα αγαπημένο ειδησεογραφικό σπορ των μέσων ενημέρωσης. Ακόμα δεν τα έχουμε δει ωστόσο όπως πληροφορείται η στήλη οι πρώτες πτήσεις, πιλοτικές, ετοιμάζονται για φέτος το καλοκαίρι. Βέβαια ας κρατάμε μικρό καλάθι γιατί το ίδιο έργο το έχουμε δει να παίζεται από το 2021… Σε κάθε περίπτωση στο παρασκήνιο βλέπουν κάποιοι δάκτυλο αεροπορικών εταιρειών πίσω από τις καθυστερήσεις. Οι λόγοι; Ευνόητοι.

Επισπεύδονται όπως μαθαίνει η στήλη οι διαδικασίες για τη μεταβίβαση των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά στον Γιώργο Προκοπίου. Ενώ αυτή αναμένονταν έως τον Μάρτιο οι εξελίξεις την τοποθετούν μέσα στον Φεβρουάριο. Ο εφοπλιστής έχει ένα δυναμικό επενδυτικό πλάνο ύψους 100 εκατ. Ευρώ και έως το Πάσχα του 2024, το αργότερο, αναμένεται να ξεκινήσει η λειτουργία των νέων πλέον Ναυπηγείων. Οι εξελίξεις επισπεύδονται με φόντο τη διαδικασία αποζημιώσεων των εργαζομένων, οι οποίοι θα λάβουν τα οφειλόμενα ποσά από την Ειδική Διαχείριση. Στόχος της νέας διοίκησης είναι μεταξύ άλλων η διεκδίκηση και ανάληψη σημαντικών έργων από το Πολεμικό Ναυτικό και η εν γένει επέκταση στον αμυντικό κλάδο.

Σε δύο στρατόπεδα έχει χωριστεί το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης. Από τη μια πλευρά όσοι βλέπουν επενδυτική βαθμίδα πριν τις εκλογές και από την άλλη, ίσως πιο ρεαλιστές, που εκτιμούν πως οποιαδήποτε κίνηση γίνει θα είναι μετά τις εκλογές. Οι πρώτοι θέλουν την επενδυτική βαθμίδα για επικοινωνιακούς (και ουσιαστικούς) λόγους. Οι δεύτεροι όμως βλέπουν ορατό κίνδυνο να καθυστερήσει η αναβάθμιση ανάλογα με το εκλογικό αποτέλεσμα. Ποντάρουμε σε αυτούς. Κυβέρνηση με Βαρουφάκη θα αναβαθμίσουν οι οίκοι αξιολόγησης; Δύσκολο.

Όλοι μιλούν για σημαντική ανάπτυξη του real estate, ωστόσο υπάρχουν και όσοι δεν είναι τόσο αισιόδοξοι. Η εκτίναξη του κόστους κατασκευής νέων κατοικιών, η μεγάλη αύξηση των τιμών και η αύξηση των επιτοκίων λειτουργούν αποθαρρυντικά για την ανάληψη ρίσκου και χρηματοδότησης για αγοροπωλησίες κατοικιών. Έτσι λοιπόν το ενδιαφέρον μετατοπίζεται σταδιακά στα υψηλά βαλάντια και στους ξένους επενδυτές, οι οποίοι όμως είναι αμφίβολο αν θα μπορέσουν να διατηρήσουν το ανοδικό momentum του 2022. Για αυτό και ορισμένοι οίκοι και μεσίτες βλέπουν επιβράδυνση του real estate το 2023.

Αυξήσεις στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων σχεδιάζει η κυβέρνηση μέσω προβλεπόμενου κονδυλίου ύψους 500 εκατ. Ευρώ. Μάλιστα το υπουργείο Οικονομικών έχει εντάξει το σχεδιασμό στο μεσοπρόθεσμο σχέδιο για το 2024 και το ποσοστό της αύξησης αναμένεται να ξεπεράσει το 5%. Πρόκειται για τις πρώτες αυξήσεις που δίνονται για πάνω από δέκα χρόνια. Από την εποχή των μνημονίων.

Κάλλιο αργά παρά ποτέ! Ο Οργανισμός Λιμένος Ελευσίνας έδωσε στη δημοσιότητα τα οικονομικά αποτελέσματα που δείχνουν αύξηση εσόδων και καθαρών κερδών 12,15% στα 1,67 εκατ. Ευρώ. Μόνο που τα αποτελέσματα αφορούν το… 2021. Επομένως πρέπει να περιμένουμε δύο χρόνια ακόμα να μάθουμε πως η ενεργειακή κρίση του 2022 επηρέασε τα οικονομικά μεγέθη τα περυσινά και πώς αντέδρασε η εταιρεία στις διαταραχές της εφοδιαστικής αλυσίδας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ